Cavia’s zijn leuke huisdieren die veel gehouden worden in Nederland. Natuurlijk wil je alleen het beste voor je cavia. Daar hoort natuurlijk ook een compleet caviavoer bij! Maar wat is nou het beste voer? En wat zijn de precieze verschillen tussen al die verschillende merken en varianten? En moet mijn cavia daarnaast nog andere dingen eten? Dat bespreken we in dit artikel!

De verschillen in caviavoer

Waarschijnlijk heb je wel eens op de knaagdierafdeling gelopen in één van onze Pets Place winkels. In dat geval is de meterslange afdeling met verschillende soorten knaagdiervoer je wel bijgebleven. Maar waarom zijn er zoveel verschillende merken en soorten voer? Dat zullen we hieronder toelichten.

Het hoofdvoer

Cavia’s hebben één soort voer dat ze standaard eten, dit wordt ook wel het “hoofdvoer” genoemd. Een goed hoofdvoer is een volledige voeding die in principe alles bevat dat hij nodig heeft. Dit mag hij dan ook op dagelijkse basis krijgen. Wel zit er verschil tussen de verschillende soorten caviavoer; je hebt caviavoer dat uit alleen brokjes bestaat, maar ook caviavoer dat gevarieerd is met noten, zaden, gedroogde groenten en stukjes hooi.

Korrels

We zullen hieronder de verschillen tussen de verschillende soorten caviakorrels toelichten. Deze bestaan uit twee varianten; geperste korrels en geëxtrudeerde korrels.

 

Geperste korrels

De geperste korrels zijn waarschijnlijk de meest bekende soorten korrels. Ze worden namelijk aan veel verschillende diersoorten gegeven. Geperste korrels worden koud samengeperst tot één korrel. Deze korrels bevatten veel voedingsstoffen en zijn gemakkelijk te kauwen voor je cavia. Omdat de brokjes geperst zijn, kost de vertering van de brokjes wel meer energie dan bij de geëxtrudeerde korrels. Vaak zijn deze brokjes daarentegen wel een stuk goedkoper.

 

korrels

Enkele bekende en goede varianten geperste caviakorrels zijn: Versele-Laga Crispy Pellets en Versele-Laga Classic Allround Pellets

null

Wist je dat?

Geperste korrels ook vaak biks worden genoemd?

Geëxtrudeerde korrels

Zoals je kunt zien, zien de geëxtrudeerde korrels er behoorlijk anders uit dan de geperste korrels. Dit komt omdat het productieproces behoorlijk verschilt. Geëxtrudeerde korrels worden namelijk lichtjes gestoomd en vervolgens onder druk getransformeerd tot een korrel. Het voordeel van deze productiemethode is dat er een smakelijk brokje ontstaat, waarbij de voedingsstoffen gemakkelijk opneembaar zijn voor de spijsvertering van je cavia!

geëxtrudeerde korrels

Geëxtrudeerde korrels zijn ook een stuk ruwer en krokanter dan de geperste korrels. Hierdoor schuren de brokjes goed langs de tanden, waardoor een gezond gebit wordt ondersteund. Enkele bekende merken van geëxtrudeerde korrels zijn Supreme Science Selective en Versele-Laga Complete.

null

Wist je dat?

Cavia's van zichzelf geen vitamine C kunnen aanmaken? Hierdoor moet dit speciaal aan het voer worden toegevoegd. Caviavoer bevat standaard hoge hoeveelheden vitamine C, maar je kunt ook zelf extra vitamine C toevoegen door ze vitamine C snacks aan te bieden of vitamine C tabletten toe te voegen!

Gemengd voer

Naast alleen krachtvoerkorrels kun je er ook voor kiezen om je cavia een gevarieerd dieet aan te bieden. Dit kan in de vorm van een gemengde voeding. Dit wordt vaak ook wel een muesli genoemd. Een muesli bestaat naast krachtvoerbrokjes ook uit verschillende lekkernijen zoals noten, zaden, gedroogde stukjes fruit en groenten en hooi.

 

Muesli

Muesli’s zijn smakelijker dan alleen krachtvoerbrokjes. Hier zit echter ook een nadeel aan; cavia’s zullen geneigd zijn alleen de lekkere dingetjes op te eten en de voedingsrijke krachtvoerbrokjes links te laten liggen. Hierdoor kan er op termijn een voedingstekort ontstaan aan een bepaald bestandsdeel. Als je merkt dat jouw cavia dit ook doet, kun je ervoor kiezen om vitaminedruppels over zijn voer te druppelen. Hierdoor weet je zeker dat hij alles binnenkrijgt dat hij nodig heeft! Bekende merken van gemengd caviavoer zijn: Versele-Laga Cavia Nature en Versele-Laga Crispy.

Hooi

Cavia’s moeten altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben. Hooi is namelijk essentieel voor de spijsvertering van cavia’s door de grote hoeveelheden ruwe vezels dat het bevat. Je kunt het hooi het beste in een hooiruifje aanbieden, hierdoor zal het langer vers blijven en hoef je minder niet-opgegeten hooi weg te gooien. Voor de kieskeurige cavia’s kun je er ook voor kiezen om speciaal kruidenhooi aan te bieden. Dit is een hooi met natuurlijke toevoegingen, dat cavia’s aanzet tot het eten van het hooi.

null

Wist je dat?

Cavia's ook dol zijn op verstoppen? Dit kun je doen door een goede hand hooi in het hok te leggen!

Snackspeeltjes

Het is voor alle knaagdieren enorm belangrijk dat ze voldoende knaagmogelijkheden hebben. Dit komt omdat het gebit van knaagdieren hun hele leven lang doorgroeit. Omdat het gebit van een cavia dus voor altijd doorgroeit, is het belangrijk dat het gebit aan iets slijt. Wanneer dit niet gebeurd zal je cavia serieuze gebitsproblemen ontwikkelen die ernstige gevolgen kunnen hebben. Het is daarom aan te raden om te allen tijden iets van een knaagmogelijkheid aan te bieden. Dit kan bijvoorbeeld een bundel wilgentakken of een wilgenbal zijn. Meer lezen over knaagsnacks? Klik dan hier!

Ook kun je je cavia verschillende soorten groenten en fruit aanbieden. Deze smakelijke aanvulling zal van harte op prijs gesteld worden door je cavia’s! Ze zullen dan ook vaak tevreden geluiden maken wanneer ze alleen al zien dat je een lekkere soort groenvoer voor ze hebt. Let wel op dat cavia’s pas kleine porties groenvoer mogen hebben vanaf een leeftijd van 6 maanden! Ben je benieuwd welke soorten groenvoer jouw cavia mag hebben? Klik dan hier!

Tot slot kun je je cavia nog snacks aanbieden. Snacken is niet alleen lekker, maar ook goed voor het gebit en leuk om te geven. Dat versterkt tevens de band tussen de jou en de cavia’s. Wissel af en verstop af en toe wat lekkers, zodat je het natuurlijke gedrag blijft stimuleren. De hooitunnel is bijvoorbeeld extra leuk. Deze kun je vol stoppen met hooi en wat lekkers, ze kunnen het hooi van de tunnel opeten en het is ook nog eens een goede verstopplek.

null

Wist je dat?

Je snacks ook goed kunt gebruiken voor het tam maken van je cavia? Ze nodigen namelijk je cavia uit om de snack te halen. Op deze manier bouw je een vertrouwensband op tussen jou en je cavia! Wil je meer lezen over het tam maken van je cavia? Klik dan hier!