Een aquarium is een echte eyecatcher in je huis en kan een prachtige weerspiegeling zijn van een stukje natuur. Helaas blijkt er in de praktijk nog weleens wat mis te gaan, bijvoorbeeld slecht groeiende planten en/of een algenuitbraak. Dit soort problemen komen regelmatig voor en worden vaak veroorzaakt door een tekort aan een bepaalde stof, zoals CO2. Na het lezen van dit artikel zal duidelijk worden waarom CO2 niet mag ontbreken in je aquarium!

null

Wat is CO2?

CO2 is een afkorting voor koolstofdioxide. In zuivere toestand is het een gas dat in de atmosfeer voorkomt. Koolstofdioxide wordt veel gebruikt, zo wordt het bijvoorbeeld toegevoegd aan frisdrank om prik toe te voegen. Daarnaast is het ook één van de belangrijkste bouwstenen voor het leven.

Wat doet CO2?

Planten gebruiken CO2 tijdens de fotosynthese. Hier wordt dit met water opgenomen en omgezet in glucose. Tijdens dit proces wordt het zuurstofmolecuul gescheiden en aan de lucht afgegeven. Voor deze reactie is energie nodig, wat in de natuur komt vanuit zonlicht, en in het aquarium door de verlichting. Bij dieren komt precies het tegenovergestelde proces voor; deze inhaleren zuurstof en exhaleren koolstofdioxide. Zo zijn planten en dieren van elkaar afhankelijk.

Waarom zou ik CO2 toevoegen aan mijn aquarium?

Planten gebruiken CO2 tijdens de fotosynthese, en daarom is het toevoegen van deze stof in je aquarium meestal essentieel. Als één van de benodigde stoffen voor het succesvol groeien van planten in je aquarium ontbreekt, zal er een onbalans ontstaan. Dit leidt vaak tot slecht groeiende planten, of zelfs tot planten die volledig doodgaan. Naast het sterven van je planten kunnen ook algen de overhand nemen, en je gehele aquarium overwoekeren. Hierdoor wordt de opname van voedingsstoffen door je planten sterk verminderd. CO2 helpt dus sterk mee aan het verminderen van algen.

Heb ik CO2 nodig in mijn aquarium?

Heb je weinig of hele makkelijke planten? Dan is extra CO2 toevoegen niet noodzakelijk. Alhoewel CO2 over het algemeen altijd de gezondheid en de groei van je planten bevorderd, is het niet voor alle even essentieel. Enkele planten die het goed doen in een aquarium zonder toegevoegde CO2 zijn:

  • Microsorum Pteropus
  • Echinodorus Bleheri
  • Vallisneria Spiralis
  • Anubias
  • Cabomba
  • Cryptocoryne Wendtii

Verschillende manieren van CO2 toevoegen aan je aquarium

Er zijn verschillende manieren om je aquarium te voorzien van CO2, maar wat is nou precies de beste manier? Hieronder vind je een overzicht van enkele veelgebruikte methodes met de bijhorende voor- en nadelen.

Bij deze methode wordt CO2 in een glasfles geperst en zal deze met behulp van een drukregelaar CO2 afgeven. Bij deze methode geef je door het draaien aan een naaldventiel aan hoeveel CO2 er uit de fles loopt. Vervolgens loopt de CO2 door speciale slangen naar een eventuele bellenteller en naar een diffusor. Door de diffusor wordt het CO2 verdeeld over minuscule belletjes die door de stroming van het filter door het aquarium worden geblazen. Hierbij heb je de optie om het aan te sluiten op een stroomcontact met tijdschakelaar.

Bekijk hier het CO2 systeem met gasfles

Een andere optie is om vloeibaar CO2 aan je aquarium toe te voegen. Dit zal je dagelijks zelf moeten toevoegen, en ook de dosering is lastiger te bepalen. Dit is daarentegen wel een goedkope methode. Een voorbeeld van een goede vloeibare CO2 is de Easy-Life EasyCarbo.

Bekijk hier EasyLife Easy Carbo in de webshop

Ook kun je met een mengsel van gist en suiker CO2 produceren. Dit proces wordt in stand gezet door bacteriën en is een goedkope optie. Helaas is dit vaak geen praktisch alternatief omdat er geen constante hoeveelheid CO2 afgegeven wordt. Deze schommelingen in de hoeveelheid CO2 komen je aquarium niet ten goede, en zal daarom ook bij lange na niet zo goed werken als CO2 toevoegen via een gasfles. Ook is deze methode erg tijdsintensief.

null

Balans in je aquarium

Houd er wel rekening mee dat er een balans gecreëerd moet worden in het aquarium. Dit houdt in dat de hoeveelheid licht, vloeibare bemesting en CO2 op elkaar afgestemd moeten zijn. Een aquarium dat meer licht per dag heeft, heeft ook meer CO2 nodig.