Compost kun je kopen, maar je kunt het ook lekker zelf maken. Compost kun je maken in een wormenbak, compostvat of op een composthoop. Deze kun je online of in een winkel kopen, maar jij bent een echte doe-het-zelf koning of koningin! Handen uit de mouwen, want met de stappen in dit artikel ga jij je eigen compostbak maken.

null

Waar de compostbak neerzetten?

De compostbak heeft een halve dag zon nodig, zodat het compost warm blijft. Zet de compostbak dus op een half zonnige plek.

Zelf een compostbak maken voor het balkon

Wil je een compostbak voor op het balkon maken voor je keukenafval? Dit is wat je nodig hebt:

 • Twee dezelfde emmers die in elkaar passen en waarbij de bovenste bak/emmer afgesloten kan worden met een deksel.
 • Een boor voor het maken van gaten in een van de emmers.
kleine compostbak maken
 • null

  Stap 1

   Boor 10 tot 20 gaten in de onderkant van één van de emmers. Deze gaten gaan vocht doorlaten dat tijdens het composteren vrij komt.

 • null

  Stap 2

  Boor zo’n 5 centimeter onder de rand van dezelfde emmer 2 tot 5 gaten. Deze zorgen ervoor dat er lucht in de emmer kan komen.

 • null

  Stap 3

  Zet de emmer met de gaten in de emmer zonder gaten. Er moet ongeveer 10 cm aan ruimte zitten tussen de bodem van de emmers. Als er te weinig ruimte is, kun je een omgekeerd bakje, potje, stuk hout of een steen op de bodem van de onderste emmer zetten. De onderste emmer gaat vocht opvangen dat uit het compost komt.

Nu kun je beginnen met het vullen van je compostbak. Begin met droog materiaal zoals bladeren en stro. Daarna kan het groenafval erbij. Na een paar weken zou het groenafval moeten beginnen met verteren. Steek af en toe met een stok of schepje verticale gaten in het groenafval, zodat er lucht aan het mengsel toegevoegd wordt. Check de onderste emmer regelmatig, hier mag namelijk niet te veel vocht in komen te staan. Is het vocht donker van kleur en stinkt het dan niet? Gefeliciteerd, je hebt compostthee gemaakt! Bewater je planten met de compostthee om ze een extra boost te geven.

info compostthee

Percolaat of compostthee

Percolaat is het vocht dat vrij komt bij een wormenhotel. Het heeft een donkerbruine kleur als cola. Compostthee kun je trekken door compost te weken in water, ook dit krijgt een donkere kleur. Percolaat en compostthee zitten vol met voedingsstoffen voor je planten!
BESTEL ALLES IN DE WEBSHOP

Zelf een compostbak maken voor een tuin

Er zijn verschillende manieren om je eigen compostbak te maken. Je kunt aan de slag met pallet hout, gaas of een vuilnisbak. Je kunt het maken van een compostbak zo moeilijk maken als je zelf wilt. Maar om het makkelijk te houden, gebruikt onderstaand stappenplan een plastic bak. Dit heb je nodig:

 • Een oude vuilnisbak, regenton of andere plastic container met een deksel. Een bak die hoger is dan hij breed is neemt minder ruimte in, maar je kunt ook een lage brede bak gebruiken.
 • Een boor om gaten te boren in de bak
 • Bakstenen. De bak moet op een verhoging staan zodat de bodem genoeg lucht krijgt, ook kan overtollig vocht makkelijker weg.
Grote compostbak maken
 • null

  Stap 1

  Boor gaten aan de onderzijde van de compostbak. Afhankelijk van de afmeting van de bak zijn dat er tussen de 10 en 20.

 • null

  Stap 2

   Boor gaten in de zijkant van de compostbak. Ook hier is het aantal gaten afhankelijk van het formaat van de compostbak. Houd in gedachte dat er op iedere plek van de bak genoeg lucht bij het compost moet komen.

 • null

  Stap 3

  Leg de bakstenen op de plek waar de compostbak moet komen te staan en zet de compostbak bovenop de stenen. Leg onder in de bak droog materiaal zoals bladeren en stro. Daarna kan keuken- en tuinafval erbovenop.

null

Toch te veel werk?

Gelukkig bestaan er kant-en-klare compostbakken! Compostbakken bestaan in verschillende soorten en maten.
BESTEL COMPOSTBAKKEN IN DE WEBSHOP

Compostbak onderhouden

Houd je compostbak in de gaten. Voor het beste resultaat maak je het groenafval klein voordat het de bak in gaat. Het compost mag niet te nat en niet te droog worden. Heb je het idee dat het droog is? Giet er dan wat water bij. Een tot twee keer per week kun je met een tak of pook verticale schachten in de compostbak maken om meer lucht toe te laten in het mengsel. Meer over het onderhouden van compost lees je in dit artikel.

BESTEL ALLES IN DE WEBSHOP