“Mijn paard mag geen appels, die bevatten veel te veel suikers” en “paarden hebben altijd krachtvoer nodig”. Er bestaan veel fabels rondom het voeren van paarden. Wat is nu wel waar en wat niet? In dit artikel worden acht fabels rondom paardenvoer ontkracht.
Wortels en appels bestaan voor 90 % uit water. Er zit maar een klein deel aan suikers in. Paarden krijgen suikers voornamelijk binnen via gras. In iedere 10 kilo hooi die wordt gegeten zit ongeveer 1 kilo suiker. Je mag je paard dus gewoon af en toe een appel of wortel geven.
Dat paarden bultjes krijgen van eiwit is nooit wetenschappelijk aangetoond. De bultjes verschijnen vaak vanwege een allergische reactie. In veel gevallen komt het door insecten maar er zijn meerdere mogelijkheden. Het paard is bijvoorbeeld gewassen met een middel waar hij slecht tegen kan of vanwege een ongewassen deken die al de hele winter op zijn rug ligt. Bezoek een dierenarts als je zeker wilt weten waar bultjes vandaan komen.
Wist je dat muesli volledig krachtvoer is? Net als in brokken bevat muesli veel vitamines en mineralen. Net als bij brokken geldt voor muesli: vul aan wat een paard mist in het ruwvoer.
Het ligt eraan welk soort bietenpulp je aan je paard voert. Er bestaan namelijk drie soorten. De Nederlandse bietenpulp bevat 10 tot 12 procent suiker. De Duitse bietenpulp bevat 15 tot 20 procent suiker, wat erg hoog is. SpeediBeet van Pavo bevat daarentegen slechts 5 procent (of lager) suiker. Dit is zelfs minder dan de hoeveelheid suiker dat in hooi zit.
Er wordt geen zoetstof toegevoegd aan paardenvoer. In krachtvoer zit echter wel melasse wat voor 50 procent uit suiker bestaat. Vooral brokken bevatten melasse, dit wordt gebruikt als plakmiddel om de brokken aan elkaar te houden. In muesli zit weinig melasse en smaakt daarom ook minder zoet. Dat kan even wennen zijn voor je paard, maar wanneer je doorzet zullen ze dit beter gaan eten.
Veel paarden krijgen te weinig zout binnen. Ze likken over het algemeen weinig aan een liksteen. Een paard heeft echter wel veel zout nodig. Zeker in de zomer wanneer hij veel zweet. Wanneer je paard flink traint en hij neemt te weinig zout op, dan zal hij steeds trager worden. Houd in de gaten hoe lang je paard met een liksteen doet. Ga uit van 3 maanden per liksteen. Er bestaan rode likstenen of likstenen van zeezout, deze zijn echter onzin. Paarden hebben gewoon 40 gram niet gejodeerd keukenzout nodig.
Paarden ondervinden nauwelijks problemen met hun nieren. Mensen, honden en katten kunnen op latere leeftijd klachten krijgen, een eiwitdieet is dan een oplossing. Dit geldt niet voor paarden, ze hoeven dus niet op dieet.
Niet alle paarden hebben krachtvoer nodig. Het hangt af van het paardenras, de training en van het ruwvoer. Shetlanders hebben bijvoorbeeld voldoende aan Pavo Daily Plus. Kijk goed waar je ruwvoer uit bestaat en welke training je paard krijgt. Weet je hoe dit eruitziet? Bepaal dan de hoeveelheid en welk soort krachtvoer je nodig hebt. Krachtvoer is niet altijd een must, de aanvulling met vitamines en mineralen wel.
Op zoek naar paardenvoer?
Je vindt bij ons verschillende soorten krachtvoer, ruwvoer en supplementen voor je paard.