Een nieuw konijn in huis, of misschien wel een nieuwe konijnenvilla! Hoe kun je er voor zorgen dat jouw konijn zich helemaal thuis voelt en wat heb je allemaal nodig voor de inrichting van de konijnenkooi? Lees snel verder voor een makkelijk boodschappenlijstje, met alle producten om je konijnenhok klaar te maken voor de bewoner(s).
Boodschappenlijst
Voerbak
Waterbak/waterfles
Hooiruif
Toiletbak
Speelgoed
Knaagmateriaal
Bodembedekker(s)
Schuilplaats/vluchtplaats
Water- en voerbak
Een voer- en waterbak zijn de belangrijkste onderdelen van je hok. Let er op dat de bakjes stevig zijn en niet zomaar kapot geknaagd kunnen worden.
De meeste konijnen geven de voorkeur aan een waterbakje ten opzichte van een waterfles. Waterbakjes zijn makkelijk schoon te maken en het is voor het konijn natuurlijker dan het drinken uit een flesje. Toch liever een waterflesje? Schaf dan ook een flessenborstel aan, zodat de fles makkelijk schoon te maken valt. Wanneer je konijn een waterfles heeft, is het belangrijk dat deze op de juiste hoogte gehangen wordt en dat het konijn zijn kop niet hoeft te draaien, maar er rechtstandig voor kan zitten.
Hooiruif
De hooiruif moet vooral niet al te klein zijn, hoe meer hooi het dier eet, hoe beter het is. Het konijn houdt ervan dat hij het hooi er makkelijk uit kan trekken. Dus zorg dat het lekker los hangt. Let vooral bij jonge en actieve konijnen ook op de veiligheid, zodat zij geen pootjes breken of klem komen te zitten als ze erin klimmen. Hooi moet altijd voorradig zijn. Het beste is om een paar keer per dag vers hooi te geven.
Toilet
Het mooiste is als de toiletbak ruim genoeg is om comfortabel in te liggen. Met poten uitgestrekt. Wanneer je de hooiruif hierboven hangt, zal het konijn eerder zindelijk worden, omdat het er tijdens het eten ‘aan de andere kant’ weer uitkomt. Bovendien komt het konijn hierdoor vaker op de toiletbak, wat de zindelijkheid stimuleert.
Spelen
Spelen is niet alleen ontzettend leuk voor je konijn, het is ook erg gezond! Geef je konijn lekker veel speelgoed en knaagmateriaal. Wissel regelmatig af met verschillende speeltjes en controleer het speelgoed op veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan wilgentakken en wilgenballen, maar ook aan activity games en knaagblokken. Deze worden vooral door jonge en actieve konijnen gewaardeerd.
Bodembedekking
Er zijn heel veel soorten bodembedekkers. Welke het meest geschikt is, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, de konijnensoort, een binnen-/buitenverblijf en hoe het konijn op het materiaal reageert.
De meest bekende bodembedekker is natuurlijk zaagsel. Het nadeel van zaagsel is dat het vaak te stoffig is en er ook wel eens geurstoffen aan toegevoegd zijn. Een konijn heeft een gevoelige neus en longen en vele dieren hebben last van het zaagsel en de toegevoegde geurstof. Gelukkig zijn er vele alternatieven, zoals Hennepvezel en Maïsgranulaat.
Warmte
Een buitenkonijn zorgt er ieder seizoen voor dat zijn vacht hem/haar warm of juist fris zal houden. Desondanks kunnen de Nederlandse winters toch erg koud worden, het is belangrijk om je konijn dan een handje te helpen. Je kunt dit het beste doen door middel van stro. Stro is een materiaal dat zorgt voor een perfecte isolatie. Het gehele jaar door mag je dan ook stro aanbieden in het nachthok/de schuilplaats van je konijn. Tijdens de koudere dagen mag je de hoeveelheid stro flink verhogen, zodat je konijn een warm nest kan bouwen. Afhankelijk van de grootte van het nachthok kun je deze voor ruim de helft vullen met dit materiaal.
Schuilen
Konijnen zijn prooidieren: bij dreigend gevaar zoals van een roofvogel moeten zij kunnen schuilen. Belangrijk is dat ze minimaal 1 schuilhuisje hebben, het liefst met twee uitgangen.