Een groen gazon is erg mooi om naar te kijken, maar gras vergt toch enig onderhoud. Het bemesten van het gazon is een belangrijk onderdeel hiervan. In dit artikel wordt duidelijk waarom het gazon bemest moet worden en hoe je dit kunt doen.

info

Kalk strooien!

Een combinatie van bemesten en kalk strooien, zorgt voor optimale gazonverzorging. Bekijk hier onze tips over het strooien van kalk op jouw gazon!

Voedingsstoffen

Gras heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en om zich te kunnen weren tegen bacteriën en schimmels. De voedingsstoffen worden via de wortels uit de grond gehaald. Soms bevat de grond niet voldoende of niet de juiste voedingsstoffen. Wanneer het gras onvoldoende voedingsstoffen krijgt, komen er kale en gele plekken in het gazon. Kalk zorgt ervoor dat het gazon gemakkelijker voedingsstoffen opneemt en bemesting zorgt voor de aanvulling van de goede voedingsstoffen. Binnen enkele tijd zal jouw gazon opknappen.

Wanneer moet je bemesten?

Het is belangrijk dat gras minimaal drie keer per jaar wordt bemest tijdens en na afloop van de groeiperiode die loopt van april tot augustus. Bemest niet in de volle zon; mest strooien kan beter op koelere moment van de dag, zoals het begin van de avond. De mest heeft dan voldoende tijd om in de bodem te trekken zonder dat het verbrand wordt door de zon. Bemest je gazon ook niet als het regent! De mest blijft niet goed liggen en kan minder goed doordringen tot de wortels van het gras. Bemest je gazon daarom liever bij droog weer. Tot slot kan je het beste geen mest strooien als het waait, want bij veel wind is het lastig om de korrels op de juist plek te krijgen. Je gazon mag je na het bemesten 5 tot 7 dagen niet maaien. Dit zijn de periodes waar je op moet letten:

Maart

De eerste bemesting gebeurt het liefst aan het begin van de lente, rond maart. In deze tijd wordt het buiten warmer en begint het gras harder te groeien. De tuin gaat weer groeien en bloeien en alle extra hulpstoffen voor een mooi gazon zijn welkom.

Juni of juli

Het tweede moment van bemesting, is in juni of juli. Dan heeft het gras genoeg voeding om de warme zomer door te komen. Daarnaast gaan wij als mensen meer op het gazon leven, lopen, barbecueën, eten, noem maar op! Die extra boost zorgt voor een mooie grasmat!

September of oktober

Tot slot is de derde bemesting in september of oktober. In deze periode bereiden de planten en het gazon zich voor op de winterslaap. De extra voedingsstoffen in de mest zorgen voor het bevorderen van het afharden van de plant.

Boerenbond heeft meststoffen die zijn afgestemd op de seizoenen. Een voorbeeld is de Wolf-Garten Natura Bio Gazonmest die je in het najaar kunt geven. Zo krijgt het gras precies wat het nodig heeft. De meststoffen kunnen makkelijk met de hand gestrooid worden. Als je een wat groter gazon hebt, is het fijn om een strooiwagentje te hebben.

info

Mest van insectenpoep!

De Frassor Gazonmest is gemaakt van insectenpoep en heeft een lage ecologische voetafdruk tijdens het productieproces en tijdens het zaaien van de mest. Daarnaast put deze gazonmest de grond niet uit, wat ervoor zorgt dat je gras langer groen blijft!

Organische mest of kunstmest?

Er zijn verschillende soorten mest te koop in de winkels. Er kan een tweedeling worden gemaakt tussen organische mest en kunstmest (anorganische mest).

Organische mest zorgt ervoor dat je gras goed kan groeien en dat de bodem een goede structuur krijgt. Over het algemeen werkt deze ook langer dan kunstmest. Gedroogde koemestkorrels, zoals de Boerenbond Koemestkorrels zijn een voorbeeld van wat je over je gazon kunt strooien. Wil je jouw gazon minder vaak bemesten? Gebruik dan organische mest!

Kunstmest (anorganische mest) heeft een snelle werking en wordt hierdoor vaak als oppepper voor het gazon gebruikt. Let op: deze meststoffen bevorderen de bodem niet zoals de organische mest dat doet. Omdat kunstmest een boost geeft aan jouw gazon, moet je oppassen dat je niet te veel geeft. Doe je dat wel? Dan groeien de planten te hard en kan je zelfs de grond uitputten. Het is belangrijk dat je de dosering volgt die op de verpakking staat, zo weet je zeker dat je niet teveel geeft. Voorbeelden van bemesting die je kunt geven, zijn Dcm of Ecostyle.

info
Heb je hier niet de antwoorden gevonden die je zoekt? Kom dan langs in één van onze winkels! Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je passend advies.