Een gezond en groen gazon wil iedereen! Sommige mensen hebben last van kale plekken, een gele kleur, mos en onkruid die tussen het groene gras groeien. Al vroeg in het jaar kan je jouw gazon weer levendig krijgen door te strooien met kalk. Dit artikel geeft informatie over kalk strooien.

tip verlichting

Bemesten!

Een combinatie van bemesten en kalk strooien zorgt voor optimale gazonverzorging. Bekijk hier onze tips over het bemesten van je gazon of check bemesting, zoals Frassor, in onze webshop!

Effecten van kalk

Het groen in je tuin groeit en bloeit het beste bij een bepaalde zuurgraad, deze breng je op peil met kalk. De zuurgraad kan minder zuur zijn (basisch, te hoge pH) of juist heel zuur (te lage pH). De zuurgraad wordt uitgedrukt in een pH-waarde. Een slechte zuurgraad zorgt voor een verstoorde opname van de voedingsstoffen door de planten en gras. Mossen en onkruid krijgen de overhand en gaan groeien. De normale pH waarde is lichtzuur tot normaal en zit qua pH tussen de 6,5 en 7.

Kalk maakt de grond minder zuur, zodat planten en gras de voedingsstoffen beter opnemen. Wortels en graszoden groeien beter dicht, wat zorgt voor een sterkere, groene grasmat. Daarnaast bevatten kalkproducten magnesium, wat zorgt voor een mooie, groene kleur van het gazon. Als laatste hebben mos en onkruid meer moeite met groeien op een kalkrijke grond.

tip verlichting

Wist je dat?

De ideale zuurtegraad verschilt per plant. Planten zoals rododendrons en hortensia’s groeien goed bij een zure grond. Controleer voor het kalken bij welke zuurtegraad de planten het beste groeien.

Wanneer kalk strooien?

9 van de 10 Nederlandse tuinen hebben behoefte aan extra kalk. Dit kan je het beste in de winter doen, in eind februari of begin maart. Na de koude winter kunnen het gras en je planten wel een oppepper gebruiken! Strooi het kalk ook eind oktober of begin november, want dan rem je de groei van de mossen. Kalk wordt het snelste vlak na het maaien van het gazon en tijdens regenachtig weer opgenomen. Daarnaast kan je kalk ook gebruiken op andere tijdstippen in het jaar. Test de zuurtegraad van jouw tuin en behandel je tuin waar en wanneer nodig.

Kalkkorrels of kalkpoeder

Kalk strooien kan op verschillende manieren en dit doe je met kalkkorrels. Kalkkorrels zijn gemakkelijker te strooien en stuiven minder op tijdens het verspreiden. Voorbeelden die je kunt gebruiken, zijn producten van DCM, Ecostyle of Solabiol.

Kalk kan je strooien met de hand of met een strooiwagen. 1 kilogram kalk is goed voor 10 vierkante meter gras! Zorg na het kalk strooien voor een periode van minimaal 4 weken totdat je gaat bemesten.

tip verlichting
Heb je hier niet de antwoorden gevonden die je zoekt? Kom dan langs in één van onze winkels! Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je passend advies.