Door wat extra aandacht aan je gazon te besteden, ben je verzekerd van een vol, gezond en groen gazon. Op deze pagina lees je tips van Boerenbond voor een groen gazon.

Hoe vaak moet je gras maaien?

Hoe vaak je het gras moet maaien, hangt af van enkele factoren zoals de temperatuur en de grassoort die je hebt. Een goede leidraad is om in het voorjaar één keer per week te maaien, en in de zomer één keer per twee weken. Door het maaien van het gras wordt de algemene groei van het gras bevordert. Dit komt omdat grote grassprietjes het zonlicht blokkeren voor de kleine grassprietjes, waardoor deze niet optimaal kunnen groeien.

null

Tips voor het grasmaaien

  • Let bij het grasmaaien op dat je het gras niet te kort maait, kort gras is vatbaarder voor uitdroging.
  • Wacht met de eerste maaibeurt van een nieuw gazon tot het gras ongeveer 10 cm lang is.
  • Maai geen nat gras, dit kan de grasmaaier verstoppen.
  • Gebruik een grasmaaier met scherpe messen.

Grasmaaier kopen?

Je bent op zoek naar een grasmaaier! Je hebt dan verschillende type grasmaaiers om uit te kiezen. Want ga je nou voor een handmaaier, elektrische grasmaaier, eentje op accu, benzine of een robotgrasmaaier? Klik hier om erachter te komen welke grasmaaier bij jou past!

BEKIJK GRASMAAIERS

Gazon verticuteren

Mos kan samen met onkruid en grasresten (van het maaien) een viltachtige laag vormen op je gazon. Als deze laag te dik wordt, dan is het nodig om te verticuteren. Zo kunnen voedingsstoffen, zuurstof en water de wortels van het gras weer bereiken. Met een verticuteermachine verwijder je de viltlaag, doordat je kleine sneetjes in de grasmat en de bodem maakt. Lees hier alles over verticuteren.

BEKIJK DE VERTICUTEERMACHINE

Gras water geven

Door je gras in de warme en droge zomertijd water te geven, voorkom je dat het gras verdort. Hierdoor krijgt het onkruid minder kans om te groeien. Geef je gras ongeveer één keer in de week water bij voorkeur in de ochtend of de avond. Hierdoor kan de zon het natte gras niet verbranden en het water verdampt minder. Je kan het beste een tuinslang of sproei-installatie gebruiken om het gazon van water te voorzien.

Gazon bemesten

Bemesten zorgt ervoor dat je gazon de voedingsstoffen krijgt, die het nodig heeft om te groeien en te beschermen tegen schimmels en bacteriën. Kale plekken en mos zijn symptomen van een grasmat die staat te springen om meer voedingsstoffen. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Bemest daarom je gras minimaal drie keer per jaar. Lees hier alles over bemesten.

BESTEL MESTSTOF

Kalk strooien op het gazon

Een goede zuurgraad is nodig om je gras goed te laten groeien. Met een grondtest kun je vast (laten) stellen of de zuurgraad van de bodem in jouw tuin in orde is. Bij een slechte zuurgraad worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen. Door kalk te strooien verbeter je de zuurgraad, hierdoor wordt het gazon voller en sterker. In principe wordt kalk aan het begin van het jaar gestrooid, maar sommige kalksoorten kunnen het hele jaar door gebruikt worden. Lees hier alles over kalk.

BESTEL KALK

Kale plekken in het gazon

Kale plekken kunnen in je gazon ontstaan na het verticuteren of het verwijderen van mos. Verder kunnen insecten lelijke plekken in je gras maken en door langdurig koud weer sterven grasplantjes af. Gelukkig kunnen kale plekken in het gras goed bijgewerkt worden met een speciaal graszaad zadenmengsel. Lees hier hoe je de kale plekken kunt herstellen!

BESTEL GRASZAAD BESTEL PRODUCTEN VOOR JE GAZON
null
Heb je hier niet de antwoorden gevonden die je zoekt? Kom dan langs in één van onze winkels! Onze medewerkers staan voor je klaar en geven je passend advies.