Hamstertanden groeien oneindig door! Zonder de juiste verzorging kunnen tanden te veel doorgroeien of afbreken, wat voor meer problemen kan zorgen. Hoe verzorg je het gebit van een hamster? In dit artikel leggen we je meer uit over de tanden van een hamster en de bijbehorende gebitsverzorging. Met deze tips voorkom je gebitsproblemen, te lange tanden of een pijnlijk gebit voor je hamster.

null

Doorgroeien van tanden onder controle houden

Een hamster is een knaagdier en het is van belang om voldoende knaagmogelijkheden aan te bieden om het doorgroeien in bedwang te houden. Knaagt je hamster te weinig? Dan zullen lange tanden (olifantstanden) voorkomen, welke moeilijk te slijten zijn. Vermijd te lange tanden door voldoende knaagmogelijkheden te bieden!
BEKIJK ALLES VOOR HAMSTERS IN DE WEBSHOP

Gebit hamster uitgelegd

Het gebit van een hamster wordt gekenmerkt door 4 snijtanden. Hamsters beschikken niet over hoektanden en hebben nog wel een aantal kiezen. De kiezen en tanden van hamsters bevatten geen wortels en blijven het hele leven lang doorgroeien. Hamstertanden van volwassen hamsters zijn geel of oranje van kleur, alleen tanden van jonge hamsters hebben een witte kleur. De snijtanden van een hamster staan recht naast elkaar en horen even lang te zijn. De ondertanden horen echter langer te zijn dan de bovenste tanden.

Vets Place

Hamster tanden afgebroken

Zie je het verschil dat één van de tanden korter is dan de tand ernaast? Dan kan het zijn dat een tand is afgebroken. Bezoek een dierenarts om eventuele verwondingen in de mondholte te voorkomen.
ZOEK EEN VETS PLACE DIERENARTS IN DE BUURT

Hamster tanden slijten door knagen

Knagen kunnen hamsters als geen ander! Voorkom gebitsproblemen en ongewenst gedrag zoals het kauwen aan de kooi met knaagmogelijkheden. Stimuleer het knagen met voldoende speelgoed, zoals een Trixie Natural Living Wilgenbal of deze strotouw radijsjes van Trixie. Daarnaast kun je knaagdiersnacks, zoals de Vitakraft kracker of de Lolo Hamburger, in de kooi van je hamster te leggen voor meer knaagplezier!

Ook kun je knaaghout van Esve en wilgentakken van Trixie Natural Living in het verblijf leggen voor een natuurlijke look en voldoende knaagmogelijkheden. Daarnaast helpt ruwvoer zoals hooi ook als slijtmateriaal van de tanden.

BEKIJK ALLES VOOR HAMSTERS IN DE WEBSHOP

Hamster knaagt aan de kooi?

Knagen aan de kooi kan een teken van verveling zijn en is erg slecht voor het gebit! Bij tralieknagen kan de stand van het gebit verkeerd komen te staan en zullen de tanden verkeerd afslijten, wat kan zorgen voor het te ver doorgroeien van het gebit. Zorg voor voldoende knaagspeeltjes en knaagdiersnacks, dat voorkomt dat je hamster gaat knagen aan de kooi. Geef geen eten tussen de tralies door! Als je dat een paar keer wel doet, kan het zijn dat jouw hamster de tralies associeert met eten.

Vets Place

Hamster tanden te lang? Dit moet je doen

De tanden van een hamster kunnen té lang worden wanneer hij te weinig knaagt of een verkeerde stand van het gebit heeft. Hierdoor wordt eten lastiger en zal je hamster de tanden niet meer zelfstandig kunnen laten slijten. Een bezoekje aan de dierenarts is dan op zijn plaats bij verdenking van te lange hamstertanden
ZOEK EEN VETS PLACE DIERENARTS IN DE BUURT

Hamster tanden slijten bij de dierenarts

Wanneer de tanden van je hamster te lang worden, kan de dierenarts de tanden van je hamster knippen of slijpen. Zo kan je hamster gemakkelijker eten en wordt onnodige pijn voorkomen. De twee meest voorkomende methodes om tanden in te korten zijn knippen en slijpen, welke de dierenarts zal uitvoeren. Probeer nooit zelf de tanden te knippen of te slijpen! Lees hier wat de voor- en nadelen zijn.

Tanden knippen hamster

Het knippen van de tanden bij een hamster wordt door veel dierenartsen niet meer gedaan. Bij het knippen van hamstertanden zijn te veel risico’s! Zo kunnen tanden splijten door de hoge druk die gezet wordt om de tanden te knippen, wat ervoor kan zorgen dat abcessen kunnen ontstaan in het kaakbot. Ook blijven scherpe randjes door het afbreken of knippen, welke de mondholte weer kunnen beschadigen.

Hamster tanden slijpen

Het slijpen van de hamstertanden is een veiligere manier van inkorten. Met behulp van een boor worden de tanden afgeslepen. Vanwege de lage druk die door het boortje op de tand wordt gezet, is er weinig tot geen pijn bij je hamster en haal je het risico van tanden die splijten weg. Ook dit wordt bij de dierenarts uitgevoerd, waarbij je snel weer buiten staat.

ZOEK EEN VETS PLACE DIERENARTS IN DE BUURT
Vets Place

Een wilgenbrug!

Een leuke toevoeging aan je hamsterkooi is een wilgenbrug. Dit attribuut heeft meerdere functies: het biedt klim- en klautermogelijkheden, schuilplekjes en je hamster kan er aan knagen. Lees hier meer over hamsterscaping!
BEKIJK ALLES VOOR HAMSTERS IN DE WEBSHOP