Hoe verzorg je het gebit van een hamster? Bij een hond kan je zijn tandenpoetsen, maar hoe zit dat eigenlijk bij hamsters? In dit artikel leggen we je meer uit over de tanden van een hamster en de bijbehorende gebitsverzorging. Hiermee voorkom je gebitsproblemen, te lange tanden of een pijnlijk gebit voor je hamster.

null

Wist je dat...

De tanden van een hamster oneindig doorgroeien? Dat is dan ook de reden dat je knager zo veel knaagt. Om hem hierbij te helpen, is het van belang om voldoende knaagmogelijkheden aan te bieden. Knaagt je hamster te weinig? Dan zal hij te lange tanden krijgen, welke moeilijk te slijten zijn. Dit zorgt ervoor dat je hamster lastiger kan eten en pijn krijgt, waardoor de tanden afgeknipt moeten worden. Voorkom te lange tanden door dus voldoende knaagmogelijkheden te bieden!

Knaagspeeltjes en knaagsnacks

Knagen kunnen hamsters als geen ander! Het is van belang om dit te stimuleren door voldoende knaagspeeltjes (zoals deze Flamingo knaagballen of dit knaagspeeltje van Trixie) en knaagsnacks (zoals deze Vitakraft kracker of deze Lolo Hamburger knaagsnacks) in de kooi van je hamster te leggen. Hiermee voorkom je gebitsproblemen en het kauwen aan de kooi. Hieronder vind je een aantal geschikte knaagspeeltjes en knaagsnacks.

null

Hamster knaagt aan kooi?

Knaagt jouw hamster weleens aan zijn kooi? Dan kan dat een teken van verveling ofwel te weinig knaagmogelijkheden zijn. Zorg voor voldoende knaagspeeltjes en knaagsnacks, dat voorkomt dat je hamster gaat knagen aan de kooi. Geef geen eten tussen de tralies door, na een paar keer kan het dan namelijk zijn dat jouw hamster de tralies associeert met eten. Als je hamster dan iets wilt hebben, kan hij aan de bel trekken door aan de tralies te gaan knagen. Daar kwam het eten immers de vorige keer ook doorheen.
BEKIJK ALLES VOOR HAMSTERS
null

Een wilgenbrug!

Een leuke toevoeging aan je hamsterkooi is een wilgenbrug. Dit attribuut heeft meerdere functies: het biedt klim- en klautermogelijkheden, schuilplekjes en je hamster kan er aan knagen.

Hoe ziet het gebit van een hamster er uit?

Een gebit van een hamster wordt gekenmerkt door 4 snijtanden. Hamsters beschikken niet over hoektanden, maar ze hebben nog wel een aantal kiezen. De snijtanden van een hamster staan recht naast elkaar en horen even lang te zijn. Zie je dat er een verschil zit in de twee boventanden of de twee ondertanden? Dan is er waarschijnlijk een stukje afgebroken. De ondertanden horen echter langer te zijn dan de bovenste tanden. Ook zijn de tanden vaak geel of oranje van kleur, dit is volkomen normaal.

Controleren van het gebit

Check het hamstergebit regelmatig om eventuele tandproblemen te ontdekken. Een hamster is vrij snel en klein, waardoor het niet makkelijk is om de tandjes te controleren. Je kan proberen van dichtbij mee te kijken als de hamster speelt of als je hem wat lekkers geeft. Het is natuurlijk beter om een goede check uit te voeren. Pak de hamster vanaf de rugzijde vast en draai hem om, zodat de buik zichtbaar wordt. Met je vingers kun je dan het kopje ‘sturen’. Het ziet er soms zielig uit, vooral omdat een hamster flink tegen kan stribbelen. Het is natuurlijk een houding waar een hamster liever niet in zit, maar hiermee doe je de hamster geen pijn en het is even noodzakelijk. Als je de hamster hebt gefixeerd en hij rustig is kun je met je andere hand de controle uitvoeren. Beloon je hamster met een aai en natuurlijk wat lekkers achteraf. Die lekkere snack helpt dan ook gelijk om het gebit op een natuurlijke manier te laten slijten.

null

Geef geen voer voordat je een gebitscontrole doet

Zorg ervoor dat je niet eerst eten hebt gegeven en vervolgens de hamster wilt benaderen voor een gebitscontrole. Jouw handen ruiken dan namelijk nog heerlijk naar het voer en de tanden zijn ideaal om te testen of iets eetbaar is of niet...
null

Tip van de Vets Place dierenarts!

De tanden van een hamster kunnen té lang worden wanneer hij te weinig knaagt. Hierdoor wordt eten lastiger en zal je hamster de tanden niet meer zelfstandig kunnen laten slijten. Een bezoekje aan de dierenarts is dan op zijn plaats! De dierenarts kan namelijk de tanden van je hamster knippen of slijpen, waardoor je hamster weer gemakkelijker kan eten.
BEKIJK ALLES VOOR KNAAGDIEREN