Menu

Honden zijn één van de populairste huisdieren! Er wonen dan ook meer dan een miljoen honden in gezinnen in Nederland. Super gezellig, maar met zoveel honden kunnen de frustraties oplopen tijdens de hondenwandeling. Voor jou als hondenbaasje is het belangrijk om de (ongeschreven) regels, oftewel wandeletiquette, tijdens het uitlaten van honden te kennen! Waar mogen honden loslopen? Wanneer moet je de hond aanlijnen? En wat betekent een geel lintje bij een hond? Lees hier de wandeletiquette tijdens het uitlaten van je hond! 

null

Loslopen of niet?

Honden mogen alleen loslopen in de daarvoor bestemde gebieden en buiten de bebouwde kom, uitgezonderd de plekken waar een verbod geldt. Wanneer je de hond buiten deze gebieden loslaat, ben je in overtreding en kun je een boete krijgen. Ook kan je overal een boete ontvangen wanneer jouw hond een wild dier, zoals een hert of konijn, opjaagt.

Hond aan de lijn

Ook al mag de hond loslopen, in sommige gevallen is het fijn als je jouw hond aan de lijn doet, bijvoorbeeld bij het tegenkomen van een andere aangelijnde hond. Naast deze reden zijn er meer redenen waarom een hond aangelijnd kan zijn:

  • Medische redenen, zoals een operatie waardoor de hond niet mag spelen
  • De hond is bang voor vreemde honden
  • De hond kan niet loslopen vanwege jachtinstinct
  • De hond staat (nog) niet onder appèl 
  • De hond is in training 
  • De hond is loops

Verder is het verstandig om je hond aan de lijn te doen als hij of zij de neiging heeft om naar passerende wandelaars, fietsers of paarden met ruiters toe te rennen. Hoe leuk en lief je hond ook is, dit kan voor vervelende en gevaarlijke situaties zorgen! Daarnaast kunnen voorbijgangers niet inschatten hoe betrouwbaar jouw hond is. Bewaar de veiligheid en vermijd eventuele frustraties door je hond aan te lijnen.

null

Honden aan de lijn laten ontmoeten?

Komt er een aangelijnde hond aan? Lijn je hond dan niet alleen aan, maar hou hem of haar ook bij je en passeer de andere hond om een confrontatie te voorkomen. Wil je de honden even laten snuffelen? Vraag dan altijd aan de andere eigenaar of dit oké is en let op de signalen van beide honden!
Wandeletiquettes, hond aan de lijn

Geel lintje hond

Zie jij wel eens een hond met een geel lintje aan de halsband, het tuigje of aan de riem? Dat betekent dat deze hond meer ruimte nodig heeft en liever niet in contact komt met andere honden. Het ‘gele hond project’ is opgezet zodat mensen aan andere hondeneigenaren kunnen laten weten dat ze met rust gelaten willen worden. Er zijn veel redenen waarom een hond zo’n geel lintje draagt, bijvoorbeeld omdat de hond met het lintje ziek, angstig, reactief of in training is. Benader de honden en baasjes van deze honden niet, vergroot de afstand en geef de ruimte om te passeren. 

Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Kraamtijd in de natuur

In het voorjaar worden vele kleine dieren geboren! Let tijdens deze periodes extra op je hond om te voorkomen dat de natuur wordt verstoord. Lees hier meer over vogels in de paartijd.

Regels losloopgebied honden

Een losloopgebied is een heerlijke plek om lekker te wandelen met je hond. Samen van de bossen, het strand of de weilanden genieten, is fijn voor zowel je hond als voor jou! Omdat honden hier los mogen lopen, kunnen ze genieten van de vrijheid. In losloopgebieden is het echter niet de bedoeling dat honden gaan en staan waar ze maar willen. Ook hier moet je hond onder appèl staan. Een losloopgebied is namelijk niet enkel voor honden en hun baasjes. Ook wandelaars, fietsers en ruiters kunnen daar welkom zijn! Daarnaast is het in een losloopgebied niet verplicht dat honden loslopen, want aangelijnde honden zijn ook welkom. 

Hond aan de lijn in losloopgebied

Heb jij een hond die (nog) niet goed los kan lopen? Dan ben je nog steeds welkom in losloopgebieden! Bedenk van te voren of het prettig is voor je viervoeter om aangelijnd in een drukbezocht losloopgebied te wandelen. Als je wilt dat jouw aangelijnde hond nog steeds contact kan maken met andere honden, kun je gebruik maken van een lange lijn. Je hond heeft met deze lijn alle vrijheid om te ontdekken en kan, zonder spanning op de lijn, kennismaken met andere honden. Loopt jouw hond los en zie je een aangelijnde hond aankomen in het losloopgebied? Roep je hond en lijn hem of haar aan, wel zo fijn voor de tegemoetkomers! 

BESTEL HONDENRIEMEN IN DE WEBSHOP
null

De leukste losloopgebieden!

Ben je op zoek naar een losloopgebied waar je samen met je hond uren plezier kan hebben? Lees meer over de leukste losloopgebieden voor je hond en kijk welke er bij jou in de buurt zijn!
LEES MEER OVER DE LEUKSTE LOSLOOPGEBIEDEN VOOR HONDEN

Leuk spel tussen honden herkennen

Lekker spelen en rennen met andere honden kan heel leuk zijn voor sommige viervoeters! Niet elke hond vindt het fijn om te spelen met soortgenoten, soms is het spel voor één van beide honden niet even leuk. Wees daarom proactief en voorkom vervelende ervaringen, want het is ook niet altijd handig om de honden het zelf maar te laten uitzoeken. Let daarom op de volgende dingen als je hond met een andere hond speelt:

  • Rolwisseling: Goed spel is gelijkwaardig. Dat betekent dat ze elkaar afwisselend achterna zitten of wisselend op hun rug liggen. Overheerst één van de twee honden? Kijk dan of het beter is om ze rustig uit elkaar te halen.
  • Bange hond: Als een van de honden angstig is, is het spelen niet meer leuk. Dit is onder andere te herkennen aan stresssignalen, zoals oogwit tonen, tongelen of staart tussen de benen. Hierbij is het wellicht beter om verder te lopen met je hond.
  • Rustpauzes: Bij ontspannen spel nemen honden vaak een pauze tussendoor. Hierbij schudden ze zich uit of gaan ze even snuffelen. Vervolgens zie je de honden vaak weer leuk verder spelen!
Let op! Tip van Pets Place Boerenbond

Hondenpoep opruimen

Wist je dat hondenpoep een van de grootste ergernissen van mensen is? Het opruimen van hondenpoep hoort dan ook zeker bij de wandeletiquette! Lees hier wat er gebeurt als je hondenpoep laat liggen
LEES MEER OVER WAT ER GEBEURT ALS JE HONDENPOEP LAAT LIGGEN