Een papegaai die bijt of schreeuwt is erg vervelend en van dit gedrag wil je graag zo snel mogelijk af. De meeste gedragsproblemen kun je met consequent oefenen en veel geduld afleren of flink verminderen. Begin bij gedragsproblemen snel met het afleren zodat het ongewenste gedrag geen gewoonte zal worden van je vogel.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Probleemgedrag kan ook veroorzaakt worden door verveling of eenzaamheid. Zorg daarom dat jouw papegaai in alle basisbehoeftes is voorzien. Lees hier meer over Vets Place.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen bij papegaaien zijn ontzetten vervelend en lastig af te leren. Voorbeelden van gedragsproblemen zijn: schreeuwen, veren plukken en bijten. Het belangrijkste is dat je geen aandacht geeft aan het probleemgedrag omdat de aandacht dit alleen maar stimuleert.

Schreeuwen

Een papegaai maakt van nature al erg veel geluid. Houdt hier altijd rekening mee voor je de papegaai aanschaft, maar ook wanneer je dit gedrag wilt afleren. Veel geluiden zal jouw vogel simpelweg willen imiteren, dit is juist heel natuurlijk gedrag en hoor je dus niet af te leren. Wanneer jouw papegaai echt gaat schreeuwen om aandacht of dit doet uit angst of verveling, is het mogelijk om samen met je vogel aan dit gedrag te werken.

Een simpele manier om dit gedrag af te leren is door een doek over de kooi heen te gooien. Je papegaai zal dit snel koppelen aan het schreeuwen en wellicht minder geluid produceren. Let hierbij op dat je jouw papegaai verder geen aandacht geeft en de doek weer weg haalt wanneer het stil blijft.

Agressie

Agressief gedrag zoals bijten is vaak erg lastig af te leren. Dit komt omdat je precies moet achterhalen waarom je papegaai begint te bijten. Wanneer dit gedrag wordt veroorzaakt door eenzaamheid of verveling moet dit als eerste worden aangepakt. Daarnaast kan bijten snel een gewoonte worden van jouw vogel en is de kans dat je tijdens het afleer proces veel gebeten gaat worden erg groot.

Wanneer je gebeten wordt door je papegaai zeg je één keer duidelijk nee en loop je direct weg zonder verdere aandacht te geven. Ga niet schreeuwen want dit stimuleert het bijtgedrag juist meer. Veel geduld en consequent zijn is bij dit proces zeer belangrijk.

Veren plukken

Het plukken van de veren is bij papegaaien waarschijnlijk het meest bekende gedragsprobleem. Het is vaak duidelijk te zien en ziet er vaak naar uit. Helaas is dit probleem ook het meest lastige om af te leren. Het gedrag komt uit het overdreven schoonmaken van de veren. Dit gedrag zorgt dat papegaaien tot rust komen en zich ontspannen gaan voelen. Doordat dit gedrag een soort geruststellend effect heeft op je papegaai wordt dit gedrag al snel een verslaving. Veel papegaaien die beginnen met het plukken van veren kunnen er niet meer mee stoppen. Daarom is het belangrijk om dit gedrag zo snel mogelijk aan te pakken.

null

Let op!

Het plukken van veren kan ook medische redenen hebben. Zo kan het zijn dat je papegaai jeuk heeft door parasieten, schimmels of gewoon ziek is. Ga daarom altijd bij een dierenarts langs om er zeker van te zijn dat dit niet het geval is.

Bange papegaaien

Een papegaai is van nature een prooidier dus zal altijd een vorm van angstig gedrag vertonen. Vooral de aanwezigheid van honden of katten kan veel effect hebben wanneer je papegaai hier niet aan gewend is. Maar ook een verandering van de omgeving door bijvoorbeeld nieuw speelgoed kan bij een papegaai angst opwekken. Hetzelfde geldt wanneer een papegaai angst vertoont naar een persoon toe.

Het belangrijkste bij het aanpakken van dit gedrag is dat je vogel met zijn angst wordt geconfronteerd. Bij het confronteren van je vogel aan zijn angst moet je geen medelijden tonen. Het is belangrijk voor de papegaai dat hij leert dat er geen gevaar is en daarom niet bang hoeft te zijn. Wanneer je papegaai bijvoorbeeld bang is voor een nieuw speeltje moet je dit juist bij de kooi leggen en niet weghalen wanneer de papegaai bang overkomt. Laat je papegaai volledig aan het speeltje wennen en je zult merken dat hij/zij uiteindelijk nieuwsgierig wordt en dichterbij komt. Zorg wel dat je papegaai met een kant naar de muur staat zodat hij het gevoel krijgt dat hij/zij beschut staat. Daarnaast is geduld het beste hulpmiddel om je bange vogel van zijn/haar angsten af te helpen.

Wil jij ook meer weten over eenkennigheid bij papegaaien, klik dan hier.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR PAPEGAAIEN IN DE WEBSHOP
null

Wist je dat?

Je jouw papegaai kan verzekeren voor ziektes, verwondingen en ongelukken? Een papegaai kan erg oud worden, waardoor de kans groot is dat hij een keertje ziek wordt. Bereken de premie van jouw papegaai bij huisdierenverzekeraar Figo.