Wil je meer weten over geiten en tips over hoe je ze moet verzorgen? Lees in dit artikel meer over de huisvesting, voeding en voortplanting van geiten!

Huisvesting

Geiten zijn kuddedieren, die vaak ongelukkig zijn wanneer ze niet omringd worden door soortgenoten, wat ze trouwens vaak zullen laten blijken door hevig te mekkeren. Ze hebben ook graag een grote oppervlakte ter beschikking. Sluit ze daarom niet op en geef ze een groot weiland of een ruime uitloop waar ze zich kunnen uitleven. Als ze het gewend zijn, kunnen geiten zowel in de zomer als in de winter naar buiten. Voorzie ook zeker een droge en tochtvrije stal waar ze beschutting kunnen zoeken tegen de regen en de kou. Maar ook in de zomer schuilen geiten graag voor de felle zon. En omdat geiten zulke fanatieke klimmers zijn, is een licht hellend trapje of brugje op de weide ook een echte aanrader!

null

Omheining met smalle gazen

Houd er wel rekening mee dat geiten echte uitbrekers zijn en dus een stevige omheining nodig hebben. Gehoornde geiten steken bovendien graag hun kop door de gazen. Zorg daarom voor een omheining met smalle gazen, zodat het dier geen gevaar loopt.

Voeding

Geiten zijn echte (her)kauwers. Ze eten wat ze in de natuur vinden en waar ze lang kunnen op knabbelen (bv. gras, takken en bladeren). Daarnaast voederen we de geiten ook korrels die aangepast zijn aan de diersoort en aan de leeftijd van het dier. Een voorbeeld hiervan is de Caprina 3&4 pellet van Versele-Laga Country’s Best.

Voortplanting

Vanaf de leeftijd van 12 maanden kan een geit zich voortplanten. De vrouwtjes zijn het hele jaar door vruchtbaar. De drachttijd van een geit bedraagt 5 maanden en ze krijgt maximum 3 lammeren per worp. Na twee maanden kunnen de lammeren zelfstandig leven en kunnen ze bij de moeder weggehaald worden.

Feiten over geiten:

  • Geiten geen tanden in hun onderkaak hebben, waardoor ze het gras dus niet kunnen afbijten. Door hun tong tegen de ondertanden te drukken, plukken ze het gras.
  • Een bok een speciale, indringerige geur verspreidt om zijn territorium af te bakenen.
  • Ongeveer elke twee à drie maanden de hoeven van de geit bijgeknipt moeten worden (afhankelijk van de ondergrond).
  • Alle geiten in België geregistreerd moeten worden bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen en geoormerkt moeten worden.

Heb je geitenvoer nodig gericht op hun speciale behoefte? Bekijk dan onze voedingsproducten online!

BESTEL GEITENVOER IN DE WEBSHOP