Eenkennigheid is een veel voorkomend fenomeen bij papegaaien. Veel papegaaien trekken van nature naar één persoon of één soortgenoot. Dit is normaal gedrag voor papegaaien, maar het is natuurlijk ideaal als jouw vogel leert dat alle gezinsleden onderdeel uitmaken van de groep. Een voorkeur zal jouw vogel dus altijd hebben, maar neem de tijd om daadwerkelijk eenkennigheid af te zwakken. Met veel oefenen en een dosis geduld kun je dit zeker bereiken.

Oorzaak eenkennigheid

In de natuur leven papegaaien in groepen en zijn daarom van nature ontzettend sociale dieren. Een papegaai heeft interactie met andere nodig als een basisbehoefte, ook in een gehouden situatie. Het sociale gedrag zal zich in een gezinssituatie misschien anders uiten dan je verwacht.

Een papegaai is een monogaam dier, dit betekend dat ze maar één partner hebben op wie ze zich volledig richten. Ook in een gezinssituatie zal de papegaai maar één partner kiezen die zijn lievelingspersoon wordt. Bij deze persoon vindt hij/zij het heerlijk om te knuffelen en aandacht te krijgen. Maar dit vormt problemen wanneer andere gezinsleden niet kunnen knuffelen met de papegaai. Voor de papegaai voelt het als vreemd gaan als hij/zij door een andere persoon geknuffeld wordt. Dit kan leiden tot agressief gedrag. De papegaai zal bijten omdat hij/zij trouw wilt blijven aan de partner.

null

Let op!

In veel gevallen moedigt de lievelingspersoon de eenkennigheid van zijn/haar papegaai vaak onbewust aan. Bijvoorbeeld wanneer de papegaai een ander gezinslid bijt en de lievelingspersoon gelijk naar de vogel toe komt. Voor de papegaai is de aandacht van de lievelingspersoon een beloning voor het bijten en zal daarom dit gedrag ook snel herhalen. Het is beter om op dat moment even op afstand te blijven. Het is daarnaast ook belangrijk dat ieder gezinslid ongeveer evenveel tijd besteed met de papegaai, hoe verleidelijk het ook is om de hele dag alleen met jouw papegaai te knuffelen.

Eenkennigheid afzwakken

Omdat eenkennigheid deels natuurlijk gedrag is, zal het afzwakken van dit gedrag enige tijd en aandacht vergen. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde afspraken kent en naleeft, zodat het gehele gezin weer kan genieten van de aanwezigheid van je papegaai. Bij het afleren van het ongewenste gedrag is echter veel geduld nodig en moet er consequent geoefend worden.

grijse roodstaart

Begin met het laten wennen aan de ander gezinsleden door veel positieve en liefdevolle aandacht. Laat gezinsleden je papegaai voeren en belonen maar knuffel de papegaai niet teveel omdat hierdoor het gedrag weer kan omslaan. Zorg dat de lievelingspersoon van de papegaai bij deze interacties niet aanwezig is of buiten de kamer is. De basisregel tijdens het oefenen is: beloon het goede gedrag en negeer het ongewenste gedrag. Met veel oefenen zal de papegaai wennen aan de aandacht van de andere gezinsleden. Je papegaai zal echter altijd de voorkeur houden voor zijn lievelingspersoon maar de aandacht van andere hoort niet meer voor problemen te zorgen.

Kijk hier voor meer informatie over het afleren van ongewenst gedrag bij papegaaien.

BEKIJK ALLE PRODUCTEN VOOR PAPEGAAIEN IN DE WEBSHOP