Heb jij het lente menu al klaar?

In de lente denken we vaak dat vogels zich wel weer redden, want er zijn immers weer insecten, toch? Echter bereikt de voedingsbehoefte in de lente voor veel vogels het hoogtepunt en dus is onze hulp meer dan gewenst. We leggen je hieronder kort uit wat je moet voeren en waarom juist in het voorjaar wat extra aandacht gewenst is.

Een gevarieerd menu

Waar je in de winter eerder voer geeft met extra vet, bied je in de lente voornamelijk voer met insecten aan. Met wintervoer kunnen de vogels snel hun vetreserves aanvullen. Het interne kacheltje moet immers altijd blijven branden, ook tijdens de koude weken. Versele-Laga Menu Nature voorjaarsvoer bevat vooral veel insecten, eiercake en oesterschelpen. Het hoge eiwitgehalte bevordert namelijk de eileg van de vogels en ondersteunt de ontwikkeling van jonge vogels. Het hoge calciumgehalte zorgt voor stevige eierschalen en een goede skeletvorming van jonge vogels.

Menu-Nature_Nesting-Blend

BESTEL VOORJAARSVOER VAN VERSELE-LAGA

Waarom is de voedingsbehoefte zo hoog in de lente?

De bomen staan in bloei en de vogels fluiten er vrolijk op los in je tuin, het is lente! De mannetjes halen hun beste deuntjes naar boven om de vrouwtjes te verleiden. Want met de start van de lente staat ook het broedseizoen voor de deur. Vogels zijn druk in de weer om een partner te vinden en als dat gelukt is moet er natuurlijk een nestje gebouwd worden.

Tijdens het bouwen van een nest verbruiken vogels veel energie. Ze vliegen af en aan met materialen om vervolgens een stevig nest te bouwen. Laat altijd wat blaadjes, takjes en mos liggen in de tuin, voor vogels zijn dit ideale bouwstenen.

Zoeken naar voeding

Als het nestje af is moet de tafel natuurlijk ook gedekt worden. Het ene vogelpaar vliegt om de beurt uit om tuinvogelvoer te vinden. Andere paren hebben de rollen verdeeld, waarbij bijvoorbeeld het mannetje op zoek gaat naar voer, terwijl het vrouwtje zich over de eieren ontfermt. Broeden of voer voor twee snaveltjes halen kost natuurlijk ook veel energie. De porties die op een dag gegeten worden zijn dan ook niet weinig.

(Op)voeden

Op het moment dat de eieren uitkomen, staan de gevleugelde ouders voor een nieuwe opdracht, het (op)voeden van jonge vogels. Dit betekent dat er nog meer snaveltjes gevuld moeten worden en de ouders zelf natuurlijk ook nog moeten eten. Om uiteindelijk op eigen pootjes te staan zullen de jonge vogels veel moeten leren van hun ouders. Zij zullen, tussen de boodschappen door, de jonge vogels moeten leren vliegen en laten zien waar ze eten kunnen vinden.

Spitsvogel
null

Wist je dat:

 Jonge vogels kunnen stikken in pinda’s. Bied pinda’s dan ook altijd in een silo aan, waardoor vogels alleen kleine stukjes kunnen meenemen.

Als de jonge vogels groot genoeg zijn zullen zij het nest verlaten. Voor de ouders zit de eerste leg er op, maar als het seizoen ze goed gezind is, zullen ze al gauw beginnen aan een tweede leg. Dit betekent dat het bouwen, (op)voeden en uitvliegen weer opnieuw begint.

Ondanks de vele voedselbronnen die in de lente exploderen, help je de vogels enorm door in jouw tuin nog steeds voer aan te bieden. Strooi de Menu Nature Nesting Blend op de grond, op een voedertafel of in een voedersilo, aangezien elke vogel een andere tafel wenst.

Is jouw tuin al klaar voor vogels in de lente?

Een nestkast dien je al in het najaar op te hangen. Vogels gebruiken dit verblijf voor warmte en veiligheid. Ze kunnen dan gelijk beoordelen of het een geschikte plek is om een nestje te bouwen in het voorjaar. Heb je dit niet gedaan, dan kun je aan het einde van de winter alsnog een nestkastje in je tuin ophangen. De kans is dan groot dat er een koppeltje bij jou komt broeden en er nadien hun jongen opvoeden. Vooral pimpel- en koolmezen en soms ook ringmussen nestelen zich graag in een nestkastje. Heb je nog geen gezin op bezoek, jouw nestkast wordt ook in het voorjaar gebruikt voor beschutting.

BEKIJK HIER ONZE NESTKASTJES
Vogel in de tuin

Nog belangrijker is dat je tuinvogels het geschikte voedsel vinden om hun jongen groot te brengen. Dat is, onder meer door de verstedelijking, steeds moeilijker te vinden. Ook op het vlak van voeding kan je je tuinvogels dus een handje helpen tijdens deze belangrijke periode.

Al dat energieverbruik en eten maakt de vogels dorstig, maar een verkoelende duik is natuurlijk ook lekker en helpt bij het onderhouden van een gezond verenpak. Bied daarom het hele jaar door water aan.

null

Tip:

Vogels wassen zich graag in zand om ongedierte te bestrijden. Leg dus een hoopje zand in je tuin en zodat vogels kunnen genieten van een zandbad.

Spot je weinig vogels in je tuin of op je terras? Maak jouw thuis dan gewoon iets vogelvriendelijker. Zorg ten eerste voor voldoende groen, want vogels zijn dol op planten en zeker op soorten zoals een klimop of lijsterbes. Leg daarnaast ook voer op verschillende plaatsen, waardoor meer vogelsoorten in je tuin neerstrijken. Merels bijvoorbeeld zoeken hun voedsel op de grond, terwijl roodborstjes liever van een voedertafel eten en mezen graag aan een netje of bol hangen.

Ziezo! Met al deze tips is ook jouw tuin klaar voor de lente en kan je binnenkort dubbel genieten van al zijn nieuwe bewoners, jong en oud.

BESTEL VOORJAARSVOER VAN VERSELE-LAGA