Ben je op zoek naar de perfecte brokken voor jouw hond? Dan wil je misschien ook de keuze maken tussen geperste brokken en krokante (geëxtrudeerde) brokken. Maar wat is het verschil?

Het verschil tussen geperste en krokante hondenbrokken zit in het bereidingsproces. Hoewel beide varianten dezelfde kwaliteit aan ingrediënten kunnen hebben is de structuur van de brokken anders.

De geperste brok

Geperste hondenbrokken zijn compact en geconcentreerd. Alle voedingsstoffen worden bij elkaar geperst zonder dat er lucht in de brokken komt. Deze hondenbrokken nemen zowel in de verpakking als in de maag minder ruimte in. Je hoeft dus ook minder te voeren!

Geperste hondenbrokken vallen in de maag uiteen. Hierdoor is de maagbelasting minder groot en is de geperste brok ideaal voor actieve honden.

null

Productie geperste brokken

Bij de bereiding van krokante brokken wordt een mengsel van grondstoffen bij 75°C door de matrijs (vormplaat) geperst. De relatief lage temperatuur zorgt voor een minimale belasting van grondstoffen.
BEKIJK ALLE GEPERSTE BROKKEN

De krokante brok

Krokante hondenbrokken worden geëxtrudeerd. Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. De krokante brokken zijn harder waardoor honden er extra goed op moeten kauwen.

null

Wat is extruderen?

Door te extruderen worden granen gegaard en ontsloten. Dit gebeurt bij een temperatuur van maar liefst boven de 130°C! Wanneer het mengsel uit de extruder komt valt de druk weg, de brok wordt hierdoor opgeblazen en lekker krokant.
BEKIJK ALLE KROKANTE BROKKEN

Overstappen naar andere hondenbrokken

Wil je overstappen van krokante hondenbrokken naar geperste hondenbrokken of andersom? Doe dit dan in één keer. Dus zonder te mengen.

Wil je overstappen van je huidige krokante (of geperste) brokken naar nieuwe krokante (of geperste) brokken? Vermeng dan gedurende 7 dagen de oude brokken met de nieuwe brokken. Meng steeds meer nieuwe brokken tot je compleet bent overgestapt.

In enkele gevallen kan de ontlasting van je hond iets anders zijn door de wisseling van hondenvoer. Dit is niet ernstig.

let op

Niet mengen!

Probeer nooit krokante- en geperste brokken gemengd te voeren. Geef óf krokante brok, óf geperste brok. Door het verschil in verteringssnelheid kan je hond last van zijn buik krijgen.

Welke soort brok is beter?

Geperste brokken zijn niet per definitie beter dan krokante brokken, en andersom. Het ligt er aan waar jouw huisdier het beste op reageert. Probeer het dus vooral uit!

BESTEL HONDENBROKKEN IN DE WEBSHOP