Kippen worden steeds meer aan huis gehouden. Ze scharrelen gezellig rond in jouw tuin, kakelen met elkaar en zorgen zo af en toe voor een vers eitje. Nu we eenmaal een beetje bekend zijn met het houden van kippen, staat de volgende uitdaging voor de deur; De verse eitjes deze keer laten uitgroeien tot schattige kuikens. Waar je aan moet denken bij het houden van kuikens en de meerwaarde van speciaal kuikenvoer lees je in dit artikel.

Broedse kip

Kippen kunnen te allen tijde eieren leggen. Als het niet bevrucht is door een haan, zal er geen kuiken komen en is een zacht eitje het gevolg. Indien er wel bevruchting heeft plaatsgevonden krijg je te maken met een broedse kip. Hoe je een broedse kip herkent? Ze zit veelal op het nest en is gesteld op haar rust. Dit kan ze ook duidelijk maken door haar houding: kop laag, bol in de veren en kont omhoog. Zet de hen voorlopig even apart, zodat zij zich kan richten op de eieren. Lees hier meer over het uitbroeden van kippeneieren.

Hen aan het broeden
null

Vreemde eend in de bijt?

Is er per ongeluk een vreemde eend in de bijt? Geen probleem, kippen maken er geen problemen van om andermans kroost uit te broeden en op te voeden.

De broedperiode

De broedperiode duurt 21 dagen, maar net als bij mensen kan het ei eerder of later uitkomen. Het kuiken heeft een speciale eitand ontwikkelt, waarmee ze door de schaal kan breken. Na de geboorte zal deze weer verdwijnen. Ze beginnen met het maken van een klein gaatje en hier kunnen ze enige tijd over doen. Het is erg intensief voor een kuiken, dus verdere destructie laat nog even op zich wachten. Ze kunnen zelfs een paar uur rusten voordat ze weer verder gaan met uitbreken, maar zijn vaak binnen 24 uur volledig uit het ei. Eenmaal uit het ei zal je de kuikens nog niet veel zien, zij blijven lekker de warmte opzoeken bij mama.

De juiste broedtemperatuur

Mocht je gebruik maken van een broedmachine of is de moeder niet langer aanwezig in het verblijf, dan kun je gebruik maken van infrarood- of warmtelampen. Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Als de kuikens verspreid om de lamp heen liggen, is het te warm. Liggen ze op elkaar en direct onder de lamp, dan vinden ze het te koud. In de eerste week moet het hok 38 graden zijn en zak je langzaam naar 35 graden. In de tweede week begin je met afbouwen en verlaag je per week de temperatuur met 2 graden. Dit kun je doen door de lamp steeds hoger te hangen. Probeer dit 4 weken lang vol te houden, zodat je uiteindelijk de gemiddelde buitentemperatuur bereikt en je kuikens voldoende weerstand hebben opgebouwd tegen enige temperatuurverschillen. Tijdens koude nachten kun je de lamp uiteraard nog gebruiken.

null

Warmteplaat

Naast een warmtelamp kun je ook gebruik maken van een warmteplaat. Deze plaat is in hoogte verstelbaar en heeft dezelfde functie als de moederkloek. Het geeft de kuikens de benodigde warmte en is zeer laag in energiekosten.
BEKIJK VERWARMINGSELEMENTEN VOOR KIPPEN EN KUIKENS

Groeien met kruimels en speciaal kuikenvoer

Kuikens zullen moeten wennen aan het eten van kippenvoer, daarom is er speciaal kuikenvoer in kruimel- of meelvorm. Dit zorgt voor een geleidelijke voedselopname, betere vertering en ontlasting. Deze start- en opfokvoeders zorgen voor een evenwichtige en gebalanceerde groei in de eerste weken van het kuikenleven. De kuikens zullen opgroeien tot jonge kippen, zonder te snelle vervetting. Erg geschikte soorten kuikenvoer zijn  Versele-Laga Country’s Best kuikenvoerGarvo Alfastart piepkuikens (eerste drie levensweken) en Garvo Alfamix kuikens (vanaf 3 weken).

BESTEL KUIKENVOER
null

Voer- en drinkbakken voor kuikens

Voor kuikens zijn er speciale voerbakjes en drinkbakken ontwikkeld. Deze zijn gemaakt van geschikt materiaal en hebben de juiste afmetingen.

Haantjesgedrag

Heb je er wel al aan gedacht wat je doet met de kuikens? Realiseer je dat er ook hanen tussen zullen zitten en zij zullen zich laten horen. Dat kan wellicht problemen geven in de vorm van geluidsoverlast. Bedenk je dus vooraf al goed wat je doet met de kroost, succes!

BEKIJK ALLE ACCESSOIRES VOOR KIPPEN EN KUIKENS