Voordat je konijnen aanschaft is het belangrijk om je in te lezen. Konijnen zijn namelijk diertjes die voldoende aandacht nodig hebben. In dit artikel vind je meer informatie over de aanschaf van konijnen en de eerste dagen als je konijnen in huis zijn. Welke informatie moet je weten over de voeding, verzorging en aanschaf van konijnen?

null

Wist je dat...

Konijnen altijd minimaal 1 maatje moeten hebben? In het wild leven konijnen namelijk ook in grote groepen samen en daardoor kunnen ze niet zonder een vriendje.

Konijnen in huis

De eerste dagen in huis zijn ontzettend spannend voor je konijntjes. Ze verlaten het nest, krijgen een nieuw thuis en hebben nieuwe mensen om zich heen. Dat is spannend en daardoor hebben konijnen even de tijd nodig om te wennen. Laat je konijnen de eerste dagen dan ook zo veel mogelijk met rust en pak ze nog niet op. Probeer wel alvast het vertrouwen te winnen door tegen je konijnen te praten en ze naar je toe te lokken met lekkere snacks. Zorg tijdens de eerste dagen vooral voor voldoende rust, dat is erg belangrijk om stress te voorkomen.

null

Laat konijnen op je af komen

Konijnen zijn van nature echte vluchtdieren. Ga daarom nooit achter ze aan jagen, hier worden ze alleen maar meer gestrest van. Ga rustig zitten en laat je konijnen uit zichzelf op je af komen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een speeltje of snacks gebruiken.

Jouw konijnen oppakken

Na een aantal dagen kunnen konijnen voorzichtig worden opgepakt. Zorg er altijd voor dat konijnen zo min mogelijk opgepakt worden om het risico op ongelukjes te verkleinen en ze niet gestrest te laten voelen. Bij het optillen van een konijn is goede ondersteuning belangrijk. Met een hand op de borst en de andere hand aan de achterkant kun je het konijn het beste oppakken. Vervolgens zet je het dier meteen tegen je aan of op schoot. Door het oppakken bij de buik of aan de oren wordt het konijn onrustig en gaat het vaak krabben. Hier lees je meer over het oppakken en hanteren van konijnen.

Konijnen hebben voldoende ruimte nodig

In een konijnenhok of konijnenkooi kunnen konijnen niet alle energie kwijt. Om te voorkomen dat konijnen overgewicht krijgen, moeten ze dagelijks loslopen. Door het loslopen langzaam op te bouwen en de kooi op de grond te zetten, kan een konijn leren de behoeften in de kooi te doen. Bekijk hier een video over hoe je jouw konijn zindelijk kan maken. Beloon het konijn met lekkere snacks of konijnenvoer als hij/zij weer in de kooi moet.

Ook buiten moeten konijnen voldoende bewegingsruimte hebben. Zet daarom een ruime ren aan het hok van je konijnen, zodat ze lekker naar buiten kunnen rennen. Op die manier hebben ze meer vrijheid en kunnen ze hun energie kwijt.

null

Maak je woonkamer konijnen-proof!

Heb je een binnenkooi? Vergeet dan niet om de omgeving knaagbestendig te maken! Jouw konijnen kunnen aan kabels, giftige planten en meubelen gaan knagen. Houd ook rekening met andere huisdieren, deuren en trapgaten. In dit artikel geven we je tips om je woonkamer konijn proof te maken!

Voeding voor konijnen

Een goede voeding is ontzettend belangrijk om gezond op te groeien en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Zo hebben konijnen onbeperkt de beschikking tot hooi nodig, maar dient er ook droogvoer, groenten en fruit gegeven te worden. Als aanvulling daarop mogen konijnen natuurlijk ook af en toe een snackje, maar dit mag niet ter vervanging van andere voeding gegeven worden. Let op: de eerste dagen moeten konijnen nog even dezelfde voeding krijgen als in de winkel of bij de fokker. Om een overzicht te krijgen van een goede balans in de voeding van konijnen, kan je deze konijnenschijf bekijken. Dit is een ideale manier om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat heb je nog meer nodig voor konijnen?

Natuurlijk zijn er nog meer dingen die je nodig hebt als je konijnen aanschaft. Denk bijvoorbeeld aan een drinkfles, voedselbakjes, speeltjes, snacks, maar ook bijvoorbeeld een reismand mag niet ontbreken. We hebben een handig boodschappenlijstje samengesteld, zodat je niets vergeet. Bekijk hier het boodschappenlijstje voor konijnen.

null

Tip van de Vets Place dierenarts!

Konijnen kunnen natuurlijk een keer ziek worden, waardoor het belangrijk is om alvast een goede dierenarts te vinden. Dan kun je bij nood direct aan de bel trekken en hoef je niet overhaast op zoek te gaan naar een geschikt adres. Wist je dat veel Pets Place vestigingen door heel Nederland een dierenarts hebben? Bekijk hier informatie over onze Vets Place dierenarts.
LEES MEER OVER KONIJNEN