Sommige honden hebben een gevoelige maag en kunnen zo spijsverteringsproblemen ontwikkelen. Deze honden laten scheten, gaan braken, hebben stinkende poep of zelfs diarree. De grootste reden voor een gevoelige spijsvertering is overgevoeligheid voor een allergeen, oftewel een bepaald eiwit. In dit artikel lees je waarom honden een gevoelige spijsvertering kunnen krijgen, welke honden er het meest gevoelig voor kunnen zijn, de symptomen en wat je kunt doen om meer rust te brengen in het spijsverteringssysteem van je hond.

Gevoelige spijsvertering

Je spreekt van een gevoelige spijsvertering als je hond gevoelig is voor een bepaald ingrediënt in zijn voeding. Het ingrediënt waar de hond overgevoelig op reageert, wordt een allergeen genoemd. In de meeste gevallen is dit een bepaald eiwit zoals rund, kip of tarwegluten. Het lichaam kan op verschillende manieren overgevoelig reageren, namelijk door middel van een allergie en door middel van een intolerantie. Bij een allergie is het afweersysteem in de war en reageren de witte bloedcellen op een eiwit van de voeding. Bij voedselintolerantie speelt het afweersysteem geen rol, maar is het een reactie van de darmen. Als je hond last heeft van een gevoelige spijsvertering, is het van groot belang om een goede, aangepaste voeding te geven. 

Parasieten

Daarnaast kunnen dieren spijsverteringsproblemen ontwikkelen door virussen of parasieten. Giardia is een eencellige parasiet die je hond op kan lopen tijdens het uitlaten. Je merkt dat je hond nergens last van lijkt te hebben, maar je ziet erge diarree. Voor diagnose zal de dierenarts onderzoek doen naar de aanwezigheid van Giardia in de ontlasting.

null

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Welke honden?

Een gevoelige spijsvertering is niet geslachts- of leeftijdsgebonden. In principe kan een gevoelige spijsvertering zich op alle leeftijden ontwikkelen. Wel komt het vaak al tot uiting bij dieren van jonge leeftijd. Grote honden zijn extra vatbaar voor een gevoelige spijsvertering. Omdat verschillende soorten hondenbrokken of voer vaak dezelfde basisingrediënten bevatten kan een gevoelige spijsvertering ook voorkomen bij honden die steeds verschillende voeding krijgen of juist gewisseld zijn om te kijken of dit verschil maakt. Het kan echter ook zo zijn dat je hond plotseling reageert op voeding die hij al jaren eet.

tips

Wisseltip!

Ben je van plan om te wisselen van hondenvoer? Lees hier onze tips en tricks over het wisselen van hondenvoer en voorkom ongewenste problemen!

Symptomen

Honden die last hebben van een gevoelige spijsvertering herken je aan een aantal dingen. De ontlasting wordt slecht gevormd (diarree of juist obstipatie). Ook ruikt de ontlasting sterker dan normale ontlasting. Klachten kunnen zich zowel via de maag/darmen uiten, maar ook via de huid. Uiteraard komen deze klachten ook in combinaties voor. Nu wil het natuurlijk niet zeggen dat deze klachten altijd wijzen op een gevoelige spijsvertering. Zo is een vlooienallergie bijvoorbeeld een veel vaker voorkomende oorzaak van huidaandoeningen. Je hond kan door een gevoelige spijsvertering sneller gaan braken, last hebben van diarree of obstipatie, of kan enorme jeuk ontwikkelen waardoor hij gaat krabben of bijten om zo de jeuk te bestrijden. Hierdoor raakt de huid uit evenwicht waardoor er allerlei vervelende ontstekingen en infecties kunnen optreden.

MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS

Voeding 

Veel spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt door overgevoeligheid op een bepaalde voeding. Een voeding die speciaal ontwikkeld is voor maag-darmproblemen zullen ervoor zorgen dat de darmen minder hard hoeven te werken en dat het herstelproces van de darmbacteriën begint. 

De prebiotica in deze voeding zorgen als brandstof voor de goede darmbacteriën en een mix van oplosbare en niet-oplosbare vezels zullen de spijsvertering ondersteunen. Een voorbeelden die je kunt geven zijn Royal Canin Digestive Care en Hill’s Perfect Digestion. Je hond voelt weer snel lekker in zijn vel!

BEKIJK VOEDINGEN IN DE WEBSHOP