Heeft jouw konijn jeuk? Is hij/zij veel aan het krabben, bijten of knagen aan zichzelf? Dat zijn symptomen van huid- of vachtproblemen bij je konijn. Er zijn veel verschillende oorzaken van deze problemen, welke we in dit artikel opsommen.

Vachtmijt

Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk bij konijnen is de vachtmijt. Vachtmijt is te herkennen aan de witte schilfers die dichtbij de huid aan de wortels van de haren zitten (vooral op de rug en in de nek). Deze kleine beestjes veroorzaken een vervelende jeuk die behandeld dient te worden. Je kunt hiervoor het beste even contact opnemen met een dierenarts, die vervolgens een spray of pipetten voor zal schrijven. Behandel je dit niet? Dan zal je konijn krabben tot er wondjes ontstaan, waardoor hij/zij vervolgens vatbaarder is voor andere infecties.

null

Haren plukken en verharen

Konijnen verharen twee keer per jaar. Tijdens dit natuurlijke proces ontstaat in principe geen jeuk. In sommige gevallen zal je zien dat je konijnen hun haren plukken. Ook dit is natuurlijk gedrag, vooral bij drachtige vrouwtjes.

Schimmel

Vooral jonge konijnen hebben weleens last van schimmel, wat meestal over wordt gedragen door soortgenootjes (bijvoorbeeld in het nest). Schimmels zijn te herkennen aan korstjes, schilfers, wondjes en kale plekjes. Dit komt met name rondom de kop en de voorpoten van je konijnen voor. Raadpleeg de dierenarts als je het vermoeden hebt dat je konijn last van schimmel heeft.

Myiasis (madenziekte)

Een ontzettend gevaarlijke oorzaak van jeuk is Myiasis, ook wel madenziekte genoemd. Vliegen rondom het konijnenhok kunnen eitjes in de vacht van je konijnen leggen. Wanneer deze eitjes uitkomen, wanen ze een weg naar binnen. Dit veroorzaakt een vervelende jeuk en kan binnen 24 uur dodelijk zijn. Het is daarom belangrijk om je konijnen preventief in te sprayen met Anti-Myiasis spray en je konijnen altijd goed in de gaten te houden. Lees hier meer over Myiasis.

null

Een goede vachtverzorging

Een goede hygiëne in en rondom het konijnenhok en vachtverzorging is erg belangrijk om infecties, ziektes en jeuk te voorkomen. In dit artikel geven we je tips voor de verzorging van de konijnenvacht.

Vlooien

De honden- en kattenvlo kan ook één van de oorzaken van jeukproblemen bij konijnen zijn. Deze kunnen door vrijwel alle dieren doorgegeven worden, waardoor het soms niet te voorkomen is. Vlooien zorgen voor jeuk bij je konijnen, waardoor je een vlooienbestrijdingsmiddel dient te gebruiken naar het advies van een dierenarts. Het is belangrijk om dit altijd door een dierenarts voor te laten schrijven, omdat niet alle middelen voor konijnen geschikt zijn.

Schurft

Ook schurft kan een oorzaak van jeuk bij konijnen zijn. Deze mijten leven in de huid van je konijnen en graven door tunnels in. Mijten zijn met het blote oog niet te zien. Ze zijn zo klein dat het zelfs met een microscoop nauwelijks zichtbaar is. Ook voor de behandeling van schurft dien je contact op te nemen met een dierenarts. Lees hier meer over schurft bij konijnen en cavia’s.

NEEM CONTACT OP MET DE DIERENARTS