Bijna elke katteneigenaar kent de beruchte haarballen wel. Veel kattenbaasjes maken zich zorgen over haarballen bij hun kat en vinden de behandelingen voor het verwijderen van haarballen ook geen fijn klusje. Lees hier alles over haarballen bij jouw kat!

Het ontstaan van haarballen

Katten zijn hele schone dieren. Ze wassen zich dan ook meerdere keren per dag door de vacht uitvoerig schoon te likken. Tijdens het wassen, slikken zij de losse haren van hun eigen vacht in. De meeste haren worden onverteerd uitgepoept, maar bij heel veel haar worden er haarballen gevormd in het spijsverteringskanaal. Gemiddeld spugen katten eens per maand haarballen uit, maar dit kan verschillen per kat. Vanaf 6 weken kan je verwachten dat jouw kitten last krijgt van haarballen. 

Katten die meer haarballen produceren

Katten met een lange vacht produceren meer haarballen dan katten met een korte vacht. Daarnaast hebben katten die overmatig likken en veel wassen sneller last van haarballen. Katten wassen meer bij huidproblemen, zoals allergieën en vlooien, maar ook bij pijn en stress. Heeft jouw kat ineens meer haarballen normaal? Raadpleeg de dierenarts voor meer informatie.

null

Wist je dat?

Er in veel Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Check hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!

Wat gebeurd er als je niks doet?

De meeste ingeslikte haren worden uitgescheiden in de ontlasting. De overgebleven haren kunnen blijven hangen in het maag-darmkanaal en gaan de maagwand gaan irriteren. Als haarballen niet uitgebraakt worden, zie je dat je kat gaat braken en verkrampt gaat zitten. Deze haren kunnen zorgen voor verstoppingen in de darmen, die enorme buikpijn veroorzaken. De enige manier waarop je verstopte haarballen kunt verwijderen is door middel van een operatie bij de dierenarts. 

Voorkomen van haarballen

Voorkomen is beter dan genezen! Als katteneigenaar kan het enorm vervelend zijn om haarballen op te ruimen. Gebruik de volgende tips om het aantal haarballen te verminderen:

Voeding

Het huid en haar van jouw kat geeft een indicatie van de gezondheid. Merk je dat je kat overmatig aan het likken is of extreme haaruitval heeft? Dan kun je voeding geven om de gezondheid van huid en haar te bevorderen! Deze voedingen bevatten extra Omega-3 en Omega-6 vetzuren, wat zorgt voor een verbetering van het afweersysteem van huid en haar. 

Daarnaast wordt de huidbarrière versterkt door extra vitamine B en C en krijgt het immuunsysteem een boost door anti-oxidanten. Het laatste zal ervoor zorgen dat schadelijke effecten van stress tegen worden gegaan. Daarnaast bevatten voeding tegen haarballen extra vezels, zodat de afvoer van de haren door middel van de ontlasting wordt geoptimaliseerd. Voorbeelden die kunt geven zijn Royal Canin Hairball Care en Jarco Natural Cat Vers Vlees Hairball.

Borstelen en trimmen

Bij het borstelen verwijder je haren. Deze haren kan jouw kat niet meer opnemen tijdens het wassen, wat ervoor zorgt dat de kans op vorming van haarballen kleiner wordt. Heb je een langharige kat en wilt je kat liever niet geborsteld worden? Dan kan je jouw kat ook laten trimmen

null

Wist je dat?

Je kan jouw kat laten trimmen bij één van de Pets Place winkels! Check hier waar je jouw kat kunt laten trimmen.

Kattengras

Merk je dat je kat meer gras gaat eten? Dan kan het zijn dat je kat misselijk is van de haarballen. Let op, want je kat kan ongewild aan jouw planten gaan knabbelen! Bekijk hier het overzicht van giftige planten voor katten. Biedt jouw kat kattengras aan, zodat knagen aan kamerplanten wordt voorkomen!

BEKIJK KATTENGRAS