De paling, ook wel bekend als (Europese) aal, is een roofvis die in Nederland voorkomt. Paling is een vis die zeer geliefd is voor menselijke consumptie, maar ook onder de sportvissers is de paling geliefd. In dit artikel bespreken we het vissen op palingen.

Algemene informatie over de paling

De paling is een zoetwatervis die o.a. voorkomt in de Nederlandse wateren. Daarnaast komen ze voor in delen van Europa en het Noorden van Afrika. Een vis die op de paling lijkt is de rivierprik, alleen heeft deze 7 kiewopeningen aan elke kant.

Palingen zijn vrij grote vissen, mannetjes kunnen namelijk een lengte van 60 cm bereiken! Vrouwtjes zijn daarentegen nog een stuk groter, zij kunnen ruim het dubbele worden van de mannetjes. Vrouwtjes kunnen namelijk wel 135 cm lang worden en ruim 7 kilo wegen! Palingen kunnen een maximale leeftijd van 30 jaar bereiken.

Paling
null

Wist je dat?

Palingen zich graag verstoppen in de modderbodem van wateren? Hierbij graven ze zichzelf helemaal in en wachten ze totdat er een nietsvermoedende prooi langs komt. Wanneer de prooi binnen reikwijdte is, slaat de paling toe.

De levenscyclus van een paling

Palingen hebben een vrij aparte levenscyclus. Ze worden namelijk geboren in de Sargassozee vlakbij de Bermuda driehoek. Vervolgens zwemmen ze zo’n 6000 km richting Europa. Tijdens deze 2-jarige reis zullen de larven zich ontwikkelen tot een glasaal. In dit stadium zijn ze volledig doorzichtig.

Vanuit het zoute water zullen de glasaaltjes richting het zoete water trekken. Hier zullen ze zich ontwikkelen tot volwassen palingen. Hier blijven ze het merendeel van hun leven. In het laatste levensstadium zal de paling zich ontwikkelen tot een schierpaling. Dit kun je herkennen aan de witte buik. Hierbij zal ook de verbinding tussen de slokdarm en de maag afsluiten, waardoor eten voor deze dieren niet meer mogelijk is. Vervolgens zullen de schierpalingen weer terugkeren naar de Sargassozee om te paaien. Hierna zullen ze sterven.

Het vissen op palingen

Helaas is de paling met uitsterven bedreigd. Daarom zijn er een aantal beschermende maatregelen getroffen om de populatie palingen in stand te houden. Voor sportvissers geldt dat de paling bijna altijd direct moet worden teruggezet in het water waaruit hij afkomstig is. Bij beroepsvissers moet de paling een minimale lengte hebben van 28 cm.

Er zijn verschillende manieren om op paling te vissen. Zo kun je paling vangen met wormen of met dood aas.

Handige tips om paling te vangen

Vissen in de avonduurtjes
Palingen zijn nachtvissen die vooral ’s nachts actief zijn. Dit houdt in dat ze in het donker op zoek gaan naar voedsel. De beste tijd om palingen te vangen is dan ook als het donker is.

Zorg voor vers aas
Wanneer je op paling vist moet je zorgen dat je aas erg vers is.

Het juiste gereedschap
Om palingen uit het water te krijgen moet je een sterke hengel en een krachtige molen hebben. Ook is het aan te raden een speciaal palinghaakje aan te schaffen. Bekijk deze hier!

Meteen binnenhalen
Palingen kronkelen zich gemakkelijk om dingen heen. Daarom heeft het geen nut om de paling eerst moe te drillen. Haal de paling dus zo snel mogelijk binnen!

De juiste plek
Palingen houden van beschutte plekken waar veel zuurstof in het water zit.

Gebruik schuifloodjes
Gebruik schuifloodjes van ongeveer 20 tot 30 gram. Als je in rivieren gaat vissen mag je een zwaarder loodje gebruiken.

Meer lezen over roofvissen? Klik hier!