Menu

Hamsters zijn populaire huisdieren in Nederland. Natuurlijk wil je alleen de beste verzorging voor jouw hamster, hier hoort een goed hamstervoer bij. Ook wil je je hamster natuurlijk ook wel eens lekker verwennen, maar wat mag je daarnaast nou allemaal geven? Dat bespreken we in dit artikel!

Het hoofdvoer

Hamsters hebben regelmatig een bakje met hoofdvoer nodig. Het is belangrijk dat dit compleet is en dus alles bevat wat hij nodig heeft om een gezond leven te hebben! Er zijn echter wel verschillende soorten hoofdvoer:

  • krachtvoerkorrels
  • muesli

Krachtvoerkorrels

Dit soort hamstervoer bestaat alleen uit korrels. Deze korrels worden ook wel brokjes, pellets of biks genoemd, en zijn compleet en van hoge kwaliteit. Hierdoor zal je hamster goed moeten knagen op de brokjes waardoor de tandjes goed gesleten worden. Dit is enorm belangrijk voor het gebit van je hamster, de tandjes van je hamster groeien namelijk zijn hele leven door!

krachtvoer
null

Wist je dat?

Hamsters omnivoren zijn? Dit houdt in dat ze zowel dierlijk- als plantaardig materiaal eten! Het dieet van je hamster moet dan ook beide soorten voer bevatten!

Veel hamstereigenaren kiezen ervoor om dit soort voer als hoofdvoer te geven. Bekende merken van de krachtvoerkorrels zijn Versele-Laga Complete en Supreme Science Selective.

Muesli

Gemengd voer wordt in de volksmond ook wel muesli genoemd. Dit komt omdat het voer naast de krachtvoerkorrels ook nog noten, zaden, gedroogde stukjes groente en fruit en hooi bevat. Op deze manier bied je je hamster een smakelijk en gevarieerd menu aan!

muesli

Hier zit echter ook een nadeel aan; veel hamsters zullen selectief eetgedrag gaan vertonen. Dit houdt in dat ze alle lekkere noten en zaden uit het voer zullen eten en de krachtvoerbrokjes laten liggen. Dit kan op den duur gevaarlijk zijn omdat de krachtvoerbrokjes juist veel voedingsstoffen bevatten. Je kunt dit probleem oplossen door vitaminedruppels over het voer te druppelen! Let wel op dat je niet te veel vitaminedruppels geeft!

Een bekend merk van hamstermuesli is Versele-Laga Crispy Muesli.

null

Let op!

Hamsters houden ervan om voervoorraden te maken! Dit wordt ook wel hamsteren genoemd! Een lege voerbak betekent dus niet perse dat hij geen eten meer heeft! Check daarom altijd het hok goed op voedselvoorraden. Als hij ergens nog een voorraad heeft hoef je geen nieuw voer te geven!

Knaagspeeltjes en knaagsnacks

Zoals eerder in dit artikel besproken is het dus van enorm belang dat de tandjes van je hamster slijten omdat ze hun hele leven doorgroeien. Dit kun je doen door voldoende knaagsnacks en knaagspeeltjes aan te bieden! Hier worden veelal producten van wilgentakken voor gebruikt omdat deze veilig zijn voor consumptie, goedkoop zijn en bovendien smakelijk zijn voor je hamster! Naast wilgenproducten kun je ook standaard een pluk hooi in het hok van je hamster doen!

null

Lekker knagen!

Je hamster moet altijd knaagmogelijkheden tot zijn beschikking hebben! Hierdoor verminder je ook de kans op dat je hamster continu aan zijn kooi begint te knagen!

Snacks, groente en fruit

Je kunt je hamster  ook af en toe eens iets extra aanbieden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een hamstersnack voor gebruiken. Deze zijn smakelijk en stimuleren een goede band tussen jij en je hamster! Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne!

Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden. Hamsters mogen bijna alle soorten groente en fruit hebben. Je kunt beter wel de pitten vermijden.

null

Let op!

Voer snacks, groente of fruit altijd in kleine porties! Bij te grote hoeveelheden kan je hamster namelijk last krijgen van diarree! Dit kan uitdroging tot gevolg hebben en kan gevaarlijk zijn voor je hamster!
null

Water

Zorg ook dat je je hamster dagelijks nieuw water geeft! Je hamster moet namelijk altijd water tot zijn beschikking hebben!
BEKIJK HIER AL ONZE PRODUCTEN VOOR HAMSTERS