Knaagdieren (cavia’s, hamsters, ratten, muizen, etc.) en konijnen zien er leuk en schattig uit, maar zijn niet altijd even handig met kinderen. Sommige soorten overigens juist wel! In dit artikel lees je welke soorten minder geschikt zijn en welke soorten wel goed met kinderen samen gaan. Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk en zorgt voor een goede band tussen jouw huisdier en je kinderen!
Knaagdieren minder geschikt voor kinderen
Laten we beginnen met de knaagdieren die minder geschikt voor kinderen zijn. Denk hier bijvoorbeeld aan de hamster. Een hamster is namelijk minder makkelijk tam te maken en is meestal enkel ’s nachts actief. Dan liggen jouw kinderen natuurlijk al op bed! Er is een hamstersoort dat wél overdag actiever is, namelijk de Russische Dwerghamster. Deze hamster moet overigens heel secuur behandeld worden, waardoor het samengaan met kinderen wat lastiger kan zijn. Degoe’s of Chinchilla’s slapen veel overdag en worden liever niet opgepakt. Zowel deze diertjes als hamsters kunnen natuurlijk wel gehouden worden met kinderen, maar zorg ervoor dat je daarvoor een weloverwogen keuze maakt.
Goed geschikt voor kinderen
Gelukkig zijn er tal van kleine dieren die ook geschikt zijn met kinderen. Let wel op de juiste begeleiding, de dieren zijn natuurlijk geen speelgoed. Allereerst de konijnen en cavia’s, misschien wel de meest populaire kleine dieren in Nederland. Ze houden er echter niet van om te veel opgepakt te worden. Doe je dit wel? Zorg er dan voor dat je het altijd op de juiste manier doet. Let op dat deze diertjes een huisdiergenootje nodig hebben, alleen in een hokje zien ze niet zitten. Muizen en ratten zijn ook geschikt als huisdier met kinderen, alhoewel ze veel ’s nachts actief zijn. Ze vinden het niet erg om opgepakt te worden. Aangezien ze klein en snel zijn, willen ze nog weleens op pad gaan om de woonkamer te ontdekken. Houd het dus goed in de gaten! Ook een Gerbil is geschikt, maar kan je niet op schoot houden.
Leerproces kinderen
Er komt van alles kijken bij een huisdier, van het verschonen van het hok, tot het geven van de juiste voeding en een bezoekje aan de dierenarts. Dit zijn allerlei verantwoordelijkheden waar jouw kinderen goed van kunnen leren, mits er natuurlijk goede begeleiding van volwassenen is. Ze leren medeleven te tonen, op te ruimen en zelfdiscipline te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan het juiste tijdstip om het beestje te voeden. Maar ook het verschonen van het hok, het geven van aandacht, de juiste hoeveelheden voer en water, het herkennen van ziektes of aandoeningen en het verzorgen van de vacht zijn aspecten om veel van te leren.
Kosten & benodigdheden
Voor de aanschaf van een lief pluizenbolletje is het goed om eerst een boodschappenlijstje te maken en de kosten te berekenen. Gelukkig hebben wij dat alvast op een rijtje gezet. Een diertje vertrouwt namelijk zijn hele leven op jouw goede zorgen en verdient een fijne thuishaven. Lees hier wat je nodig hebt om dit te realiseren en wat de kosten hiervan zijn.