Als je cavia’s hebt zal je het vast herkennen; typische geluiden die de beestjes maken. Van hard piepen tot knorren, maar wat betekent het nu eigenlijk? In dit artikel leggen we je er alles over uit, waardoor je jouw cavia’s beter zult leren begrijpen!
Cavia’s zijn groepsdieren
De vele geluiden die een cavia maakt wijst erop dat het een écht groepsdiertje is die met minimaal één ander soortgenootje gehouden moet worden. Communiceren doen ze dan ook met geluiden. Ook voor ons als mensen is het natuurlijk interessant om te ontdekken wat deze geluiden betekenen en hoe we daar op in kunnen spelen.
Soorten geluiden
Een cavia kan verschillende soorten geluiden maken, welke soms best lastig te herkennen zijn. Niet iedere cavia zal dezelfde geluiden maken, dit hangt namelijk onder meer af van het karakter van de cavia. Er zijn verschillende soorten geluiden te typeren, die hieronder benoemd worden:
- Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia’s tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken!
- Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia’s weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt. Het herkenbare ‘Whiep, Whiep, Whiep’ geluid kan ook als teken gebruikt worden om aandacht te vragen of uit de kooi te willen.
- Gillen: Dit is de luidere variant van het fluiten en is daardoor lastig te herkennen. De betekenis is daarentegen heel anders, je cavia zal namelijk pijn hebben of bang zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Kijk goed of alles oké is, let bijvoorbeeld op de ontlasting, het voedsel en de activiteit van je cavia. Check ook of de kooi voldoende schuilmogelijkheden biedt. Stopt het piepen niet? Ga dan even langs de dierenarts.
- Klappertanden: Om het territorium te bepalen en aan soortgenootjes kenbaar te maken dat het zijn omgeving is, zal je cavia gaan klappertanden. Je zal dit bijvoorbeeld merken als je een nieuwe cavia introduceert. Je cavia laat hier irritatie zien en kan boos zijn.
- Brommen en spinnen: Een mannetje (beer) kan hiermee aangeven dat hij graag wilt paren. Het geluid is hierbij laag en gaat langer door. Is het een eenmalige ‘prrr’? Dan is je diertje meestal wat geïrriteerd.