Konijnen zijn dol op aandacht. Hoe meer aandacht je jouw konijn geeft, hoe meer je hem of haar kan leren. Wist je dat konijnen ook zindelijk te maken zijn? Zo kan je konijn lekker loslopen in huis zonder dat jij overal plasjes moet opruimen. Lees er in dit artikel alles over.

De voordelen van het zindelijk maken

konijn zindelijk

Het zindelijk maken van je konijn heeft verschillende voordelen. Als ze in hun hok zitten dan doen ze hun behoeftes op één plek. Dit is gemakkelijk met schoonmaken, je hoeft alleen het bakje met keutels en urine een paar keer per week te legen en schoon te maken en eventueel wat extra bodembedekking toevoegen en klaar.

De rest van het hok kan je één keer per week verschonen. Zo kan je ook controleren op eventuele ongedierte in het hok. Ook als je jouw konijn binnen lekker los wilt laten lopen is een zindelijk konijn super handig. Je hebt zo geen kleine keuteltjes meer door je huis liggen en ook geen plas.

Zindelijk maken

  • Gebruik een konijnentoilet waar jouw konijn zijn behoefte in kan doen. Deze bak moet wel een opstaande rand hebben en moet groot genoeg zijn zodat jouw konijn er in kan gaan zitten.
  • Voor de vulling kan je de gewone bodembedekking nemen die je altijd gebruikt. Of je kan kiezen voor houtvezelstrokorrel of een bedekking op basis van papier.
  • Omdat konijnen van nature ook erg schone dieren zijn, doen ze hun behoefte vaak al in een bepaalde hoek. Zet het bakje hier neer en doe er eventueel al wat oude keutels in.
  • Omdat konijnen graag wat eten tijdens het poepen, kan je een hooiruifje naast het bakje zetten.
  • Zie je dat jouw konijn netjes in het bakje poept? Beloon hem of haar dan met een snoepje of een lekker stukje appel.
  • Haal ontlasting in de ochtend niet uit het hok of het bakje. Dit is namelijk de zachtere ontlasting die konijnen op horen te eten. Dit zijn kleinere en zachtere keutels.

Het schoonmaken

Als jouw konijn het eenmaal doorheeft is het schoonmaken zo klaar. Gooi de bak regelmatig leeg maar probeer een paar keuteltjes te behouden. Zo weet je konijn waar hij naar terug moet komen. Maak de bak elke week helemaal school met water en een schoonmaakmiddel.

null

Tips

Gebruik geen vulling wat gemaakt is van naaldhout of een klonterende vulling. De geur van naaldvulling kan bijvoorbeeld de luchtwegen beschadigen en de stof van kleivulling kan de neus en ogen irriteren. Ook kan klont-vormende kattenbakvulling gevaarlijk zijn. Als je konijn dit gaat eten en kan het zorgen voor blokkades in de maag en de darmen.
BESTEL DE KOOI ACCESSOIRES IN ONZE WEBSHOP