Veel konijnen in Nederland zitten te lang in hun hok en hebben maar een saai leven. Op het moment dat je een band opbouwt met je konijn krijg je heel veel liefde terug. Je ziet dat je interactie krijgt met je dier en dat maakt het verschil. In plaats van een konijntje alleen in een kooi heb je een dier wat met je samenleeft en in een huis met je woont. In dit advies lees je meer over hoe je kan spelen met je konijn of een band ermee opbouwt.

Konijnen zijn hele sociale dieren ze zijn intelligent, ze zijn heel goed trainbaar. Wist je dat konijnen dol zijn op het spelen van spelletjes? En het is gewoon waanzinnig leuk om samen iets met je konijn te doen, in plaats van dat ze in een klein hokje zitten. Dierentrainer Bernice Muntz legt je in deze video precies uit welke spellen geschikt zijn en hoe je een hele leuke band kunt opbouwen met je konijn.

Spelen met je konijnen

Konijnen zijn hele sociale en intelligente dieren, waardoor ze goed te trainen zijn. Daarnaast is het erg leuk om samen met je konijnen spelletjes te spelen. Dit zorgt namelijk ook voor afwisseling in het leven van het konijn en je bouwt een sterke band met ze op. Een konijn moet een aantal uur per dag loslopen. In het wild lopen ze 10 tot 12 uur buiten de burchten. En een konijn thuis of in de tuin zou 2 tot 4 uur per dag zijn energie kwijt moeten kunnen. Op het moment dat je aan de slag gaat met spelletjes en hij kan zijn energie kwijt. Dan sloopt hij dus ook veel minder  in je woonkamer, waardoor hij makkelijker los kan.

Wanneer je niet zoveel tijd hebt om zelf met je konijn aan de slag te gaan. Dan zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden om je konijn bezig te houden, zoals; een kartonnen doos, een krant die je het konijn laat verscheuren, een wilgenbal, maar ook een stoel met een deken eroverheen kan zorgen voor afleiding. Het konijn gaat deze stoel dan onderzoeken alsof het een nieuw item is.

null

Wist je dat?

Een konijn het beste zijn energie kwijt kan, wanneer hij 2 tot 4 uur los kan lopen in de woonkamer of in de tuin.

Speelgoed voor een konijn

Er bestaan verschillende soorten speelgoed voor je konijnen. Allereerst kan je gebruik maken van spullen die je zelf in huis hebt, zoals bijvoorbeeld een kartonnen doos of een bolletje wol. Dit is iets nieuws, waardoor ze op ontdekkingstocht zullen gaan om erachter te komen wat ze ermee kunnen.

Wil je samen met je konijnen gaan spelen? Dan biedt een speciaal konijnenspel uitkomst! Een konijn vindt het bijvoorbeeld erg leuk om in een donkere ruimte te zitten. Hiervoor kan je een tunnel gebruiken.

Je hebt ook spellen zelf in huis, bijvoorbeeld; een kartonnen doos, een bolletje wol of wilgenhout. Ook zijn er spellen die je in de dierenwinkel kan kopen, waarmee je samen met je konijn kan spelen.

Voerspelletjes is een ander voorbeeld, hierbij moeten konijnen moeite doen om het voer te zoeken.

BEKIJK HIER AL HET SPEELGOED VOOR JE KONIJN

Activity ball

Een leuk en makkelijk spel voor jouw konijn is een activity ball. Zo’n bal is niet duur en gaat lang mee. En het aanleren ervan is echt een makkie.

Als je voor het eerst een activity ball koopt ga je dit samen doen. Je vult de bal met voer en dan ga je voor het konijn zijn neus laten zien dat er voer uit rolt. Dus je maakt het eigenlijk zo makkelijk mogelijk als je kan. En op het moment dat het konijn het voer opeet, kijk je, kan hij zijn neus tegen de bal aanduwen. Als dit niet het geval is help je het konijn net zolang totdat je ziet dat hij het begrijpt.

Het mooie van de activity ball is dat je; en verveling voorkomt en het dier krijgt meer beweging.

null

Wist je dat?

Een konijn in de natuur wel 10 - 12 uur per dag bezig is met het zoeken naar voedsel.
BEKIJK HIER AL HET SPEELGOED VOOR JE KONIJN