De dekking is achter de rug, de koppeling tussen reu en teef is gelukt (of misschien niet) en nu is het afwachten geblazen. Je wil natuurlijk zo snel mogelijk weten of je teef nou wel of niet drachtig is. Lees in dit artikel hoe je weet of de teef zwanger is, wordt de vraag ‘Hoelang is een hond zwanger?’ beantwoord en wordt duidelijk wat er allemaal staat te gebeuren.  Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

null

Drachtig of zwanger?

Een zwangerschap bij honden, mensen of andere dieren; bij het woord ‘zwanger’ weet iedereen meteen wat er gaande is. Er is een baby of baby dier onderweg. Wanneer je hond zwanger is, is je hond drachtig. Bij alle dieren wordt de term 'drachtig' gebruikt, omdat het dier jongen verwacht en deze tijdens de dracht bij zich 'draagt'.

De dracht: Waar moet ik rekening mee houden?

Een drachtige hond kan goed voor zichzelf zorgen, mits ze natuurlijk voorzien wordt van de juiste voeding. Houd als baasje in de gaten dat je hond gezond en energiek blijft tijdens de zwangerschap. Wanneer het einde van de dracht in zicht is, is ingrijpen bij een te vroege bevalling of een bevalling die op zich laat wachten noodzakelijk. De gemiddelde dracht van een hond duurt 63 dagen maar kan variëren tussen de 58 en 69 dagen afhankelijk van het ras en nestgrootte. Dit is dan ook een mooie houvast om te bepalen of je de dierenarts wel of niet moet inlichten.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE DIERENARTS

Voeding voor de drachtige teef

Wat een belangrijk onderdeel is voor je teef tijdens de dracht is het krijgen van de juiste voeding. Wanneer je hond drachtig is veranderd haar voedingsbehoefte. Naarmate de dracht vordert zal de energiebehoefte namelijk gaan toenemen. In het begin van de dracht kan je teef een verminderde eetlust hebben. Dit is normaal en zal na een korte periode weer normaal worden. Het is belangrijk om het vaste voedingsschema aan te houden van de moederhond om te voorkomen dat je hond te weinig voeding binnenkrijgt.

Veranderende voedingsbehoefte

Tijdens de eerste vijf  weken van de dracht hoef je je drachtige teef geen extra voeding te geven. Je geeft je hond gewoon de voeding die ze altijd al kreeg, een volwaardige voeding voor volwassen honden. De energiebehoefte van je teef neemt tijdens deze weken niet toe doordat de pups in de eerste 5 weken van de dracht slechts 25% van hun groei doormaken. Tijdens de laatste vier weken van de dracht zullen de foetussen in de baarmoeder de resterende 75% van de groei doormaken waardoor de voedingsbehoefte van je teef zal gaan toenemen. Het is belangrijk dat je als fokker goed begrijpt waarom je teef extra voeding nodig heeft en waar je op moet letten.

  • null

    Verhoogd energiegehalte

    Een verhoogd energiegehalte wordt bereikt door een verhoogd vetgehalte in de voeding. Deze energie wordt natuurlijk verbruikt door je teef zelf, een deel ervan wordt gebruikt voor de groei van de pups en een deel wordt gebruikt als vetreserve. Dit reserve heeft je teef nodig tijdens de zoogperiode.

  • null

    Verhoogd eiwitgehalte

    De foetussen in de baarmoeder hebben veel eiwit nodig tijdens de ontwikkeling. De eiwitten in de voeding moeten van hoge kwaliteit zijn. Daarnaast moeten de eiwitten gemakkelijk te verteren zijn omdat je teef er anders niet veel aan heeft.

  • null

    Aangepaste mineralengehalte en vitaminen

    De behoefte aan calcium en fosfor tijdens de laatste weken van de dracht is hoger dan normaal door de snelle groei van de skeletten van de pups. Door je teef te voorzien van deze mineralen via de voeding voorkomt je dat deze stoffen uit de botten van je teef worden onttrokken. Daarnaast is het aangeraden je teef te voorzien van foliumzuur (vitamine B11). Deze vitamine verlaagt de kans op een gespleten lip of gespleten gehemelte bij de pups.

BESTEL HONDENVOER IN DE WEBSHOP

Puppyvoeding

Zoals nu duidelijk is veranderd de voedingsbehoefte van je drachtige teef aanzienlijk ten opzichte van voor de dracht. Daarom is het verstandig je teef te voorzien van een volwaardige puppyvoeding voor pups tot 2 maanden. Stap tijdens de zesde week van de dracht langzaam over op de andere voeding door steeds wat meer puppyvoeding te geven en telkens wat minder van de standaard voeding. Hierdoor went je hond ook geleidelijk aan de andere voeding. Uiteindelijk geef je tijdens de laatste drie weken alleen nog maar puppybrokken. Hou ook goed in de gaten of je teef nog voldoende kan eten. De groeiende pups in de baarmoeder drukken op de maag waardoor je teef minder plaats heeft voor eten. Geef je teef indien nodig meerdere keren per dag eten in kleinere porties.

BESTEL PUPPYVOER IN DE WEBSHOP

Het verloop van de dracht

Een nestje puppy’s fokken brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Er gebeurt veel in het lichaam van je hond en naarmate de dracht vordert zullen ook bepaalde veranderingen zichtbaar worden. Om je hond zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen tijdens de dracht is het belangrijk je goed in te lezen. Om meer duidelijkheid over de dracht van de hond te geven, wordt per week gekeken wát er in de buik van je hond gebeurt, welke veranderingen zichtbaar worden en waar jij als baasje rekening mee moet houden

Week 1 (0 tot 7 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Wanneer de dekking geslaagd is, worden de eicellen van de teef bevrucht. In de eileiders hebben rijpe eicellen gewacht om bevrucht te worden, wat gebeurd wanneer het sperma van de reu de eicellen succesvol heeft bereikt. Na bevruchting verplaatsen de bevruchte eicellen zich vanuit de eileiders, via de baarmoederhoorns naar de baarmoederhals.

null

Geslachtsdeel van de teef

Nu er pups verwacht worden kan het handig zijn kennis te hebben over het geslachtsdeel van de teef. Heb je hier nog geen idee over? Niet getreurd! Want in dit artikel over het geslachtsdeel van de teef lees je alles over de bouw van en de functie van de verschillende organen. Dus wanneer iemand hier nog een vraag over heeft kun jij ze als een echte professional te woord staan. Leuk toch?!

Wat kun je als baasje zien of merken?

Tijdens de eerste weken van de dracht is er nog weinig tot niks te zien aan je hond of zij wel of niet zwanger is. Ook is er nog geen sprake van gedragsveranderingen. Als baasje kun je tijdens deze eerst weken daarom niet veel meer dan geduldig afwachten, naast natuurlijk goed voor de (hopelijk) aanstaande moederhond zorgen. Geduld is een schone zaak!

Week 2 (8 tot 14 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Tijdens de tweede week van de dracht verplaatsen de embryo’s zich vanuit de eileiders naar de baarmoeder. Hier vindt de aanhechting aan de

baarmoederwand plaats. Onder invloed van natuurlijke chemicaliën worden de embryo’s gelijk verdeeld langs de twee baarmoederhoorns zodat elk embryo gelijke kansen heeft om zich te hechten. Aan het einde van de tweede week is er niet langer sprake van een embryo, maar heet het een foetus. Deze zijn op dit moment nog heel klein en hebben een kopje, ruggengraat, een staartje en het begin van de ledematen is gevormd. Tijdens deze periode is de foetus erg kwetsbaar. Wanneer de moederhond ziek wordt of medicijnen krijgt, zal de foetus ernstige schade oplopen.

null

Embryo of Foetus?

Een embryo is een ongeboren vrucht en bevindt zich in het vroegste stadia van de groei. Het embryo heeft ook nog geen gelijkenissen met het volwassen stadium van het dier. Een foetus is ook een ongeboren vrucht, maar is ondertussen verder ontwikkeld en heeft gelijkenissen met het volwassen stadium van het dier. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt maar in dit artikel zal vanaf nu gesproken worden over een foetus. Dit omdat het hoofdje, staartje en het begin van de ledematen al ontwikkelt zijn en het de vorm krijgt van een volledig ontwikkelde pup zoals aan het einde van de dracht.

Wat kun je als baasje zien of merken?

Ook tijdens de tweede week van de dracht kun je nog weinig tot niks merken aan je teef. Het is ook tot op heden onzeker of je teef wel of niet drachtig is. Geduldig afwachten is belangrijk voor deze periode. Helaas kun je ook nog niet veel anders dan dat.

Week 3 (15 tot 21 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Rond de 19e dag kapselen de foetussen zich in de baarmoederwand. Hiermee wordt bedoeld dat er een beschermend vlies om de foetussen wordt gevormd. Na de inkapseling, rond dag 20, kan de moederhond zich misselijk voelen en niet of slecht eten door invloeden van hormonen en spanningen in de baarmoeder. Verder gebeurt er weinig naast het groeien van de foetussen.

Wat kun je als baasje zien of merken?

Ook tijdens de derde week van de dracht kun je aan de teef weinig uitwendige veranderingen zien. Daarentegen is er wel iets anders wat op kan vallen. Het is, zoals hierboven genoemd, mogelijk dat je hond misselijk is en niet of slecht zal eten. Maar omdat dit vaker voor kan komen, is dit niet heel betrouwbaar. Nog even geduld hebben dus!

Week 4 (22 tot 28 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Tijdens de vierde week van de dracht ontwikkelen de ogen en rugwervels zich verder en krijgt het hoofdje meer vorm. Ook de ontwikkeling van de organen is ondertussen begonnen en nog steeds zijn de foetussen erg kwetsbaar door invloeden van buitenaf. Naast deze ontwikkelingen zijn de foetussen voornamelijk bezig met groeien.

Wat kun je als baasje zien of merken?

Aan het einde van week 4, dus rond dag 28, zullen de melkklieren zich gaan ontwikkelen. Dit betekent niet meteen dat dit zichtbaar is maar is zeker iets om in de gaten te houden. Ook voor nu geldt weer dat er verder aan de teef vrij weinig te zien is of zij wel of niet drachtig is.

Vaststellen dracht

Een veel leuker onderdeel van de vierde week van de dracht is dat het vanaf nu mogelijk is om door middel van een echo bij de dierenarts te laten checken of je teef daadwerkelijk drachtig is! Eindelijk! Praktisch gezien zijn de foetussen al zichtbaar vanaf 21 dagen maar wordt geadviseerd nog even geduldig af te wachten tot het einde van de vierde week/ begin van de vijfde week. Dit komt doordat vaak onduidelijk is wanneer de eisprong precies heeft plaatsgevonden. Wanneer je de echo laat maken tussen de 25e en 30e dag, zit je zeker goed. Het fijne is dat de dierenarts dan ook een goede schatting kan maken van het aantal pups. Let op dat dit een schatting is. Een preciezer aantal kan pas gegeven worden tegen het einde van de dracht.

Echo hond
MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE DIERENARTS

Week 5 (29 tot 35 dagen)

Ontwikkeling van de pups

In week 5 van de dracht zijn de organen van de foetussen aan het einde van de ontwikkelingsfase en zijn ze een stuk minder vatbaar voor externe invloeden waar ze eerst heel gevoelig voor waren. Nu zullen de tanden, snorharen, tenen en nagels volop in ontwikkeling komen waardoor de foetussen steeds meer gaan lijken op pups. Daarnaast is vanaf deze week ook het geslacht bepaald en zullen de ogen zich sluiten.

Wat kun je als baasje zien of merken?

Tijdens de vijfde week van de dracht zal het gewicht van de teef gaan toenemen door onder andere de toegenomen hoeveelheid vruchtwater. Daarnaast worden ook de pups in de buik steeds groter wat ervoor zorgt dat je langzaam maar zeker ook de dracht uitwendig aan je hond kan opmerken door de langzaam toenemende buikomvang. Ook is er bij sommige teven wat vaginale uitscheiding te zien.

null

Wist je dat?

De ligging van de foetussen in de baarmoeder invloed heeft op de grootte en gezondheid van de pups? De ligging in het midden van de baarmoederhoorn is het gunstigst omdat de placenta zich hier het beste kan ontwikkelen. Iedere pup heeft een eigen placenta en hoe beter deze aangehecht zit, hoe beter de voeding van de foetus. Interessant toch?!

Week 6 (36 tot 42 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Tijdens de zesde week van de dracht lijken de foetussen op hele kleine hondjes. Het haar, de huidskleur, nagels en oogleden zijn ook verder ontwikkeld en te onderscheiden. Ook beginnen de skeletjes van de foetussen langzaam zichtbaar te worden met behulp van een röntgenfoto. Vanaf de zesde week van de dracht zijn de foetussen alleen nog bezig met groeien. Hier hebben ze de placenta hard voor nodig, welke ook gebruikt wordt als toelevering van zuurstof. De longen van de puppy’s zijn namelijk nog onvoldoende ontwikkeld om zuurstof op te kunnen nemen.

Wat kun je als baasje zien of merken?

De buik van je hond zal steeds meer groeien omdat de pups ook lekker aan het groeien zijn. Afhankelijk van het aantal pups dat je hond bij zich draagt zal de buik sneller en groter worden. Naast de grote buik is er niks dat veranderd of op zou moeten vallen.

Voeding voor de teef

Tijdens de zesde week van de dracht gaan de pups steeds harder groeien. Zoals eerder vermeld in dit advies neemt de energiebehoefte sterk toe naarmate de pups meer groeien. Hierdoor is het belangrijk dat de moederhond genoeg voeding binnenkrijgt. Zorg voor een goede voeding welke je hond graag eet om je hond goed te ondersteunen tijdens de laatste fase van de dracht.

tip

Voorbereiden op de bevalling

Wil jij goed voorbereid zijn op de bevalling van je hond maar weet je niet goed waar te beginnen? In dit artikel wordt duidelijk welke voorbereidingen getroffen moeten worden en kom te weten wat je allemaal in huis moet halen!

Week 7 (43 tot 49 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Tijdens de zevende week van de dracht wordt het skelet van de foetussen steeds steviger en vanaf dag 45 worden ze steeds duidelijker zichtbaar op een röntgenfoto. Ook zoals in de zesde week zijn de pups druk bezig met het groeien tot het punt dat ze geboren zullen worden. 

Wat kun je als baasje zien of merken?

Ook tijdens de zevende week van de dracht zal de buik steeds meer toenemen in omvang. Dit komt natuurlijk doordat de pups steeds groter zullen groeien. Daarnaast kun je tegen het einde van de week eens proberen of je de pups kunt voelen bewegen in de buik. Dit doe je door je hand op de buik van je hond te leggen en héél goed te voelen! Mocht je het nog niet kunnen voelen, dan moet je het op een later punt in de dracht nog eens proberen. Als laatste worden de tepels groter en zichtbaarder.Dit is een natuurlijke reactie op de naderende bevalling over ongeveer 2 weken. Het haar zal uitvallen zodat de pups de tepels van moederhond goed kunnen vinden en goed kunnen drinken. 

Tellen van de pups

Of je nu wel gekozen hebt voor een echo voor het vaststellen van de dracht of niet, het is natuurlijk leuk en zeker handig om te weten hoeveel pups je hond verwacht. Vanaf de 45e dag van de dracht zijn de botten van de pups zodanig ontwikkeld dat ze goed zichtbaar gemaakt kunnen worden met een röntgenfoto. Het blijft voor de dierenarts altijd lastig om een precies aantal te geven. Wanneer je de foto laat maken vanaf dag 55 kan het aantal pups met meer zekerheid geteld worden.

Rontgenfoto dracht

Week 8 (50 tot 56 dagen)

Ontwikkeling van de pups

Ook de achtste week van de dracht komt neer op groeien, groeien en nog eens groeien: de pups maken tijdens deze week een grote groei slag.

Wat kun je als baasje zien of merken?

Door de steeds groter wordende pups wordt de buik van je teef steeds groter maar de rek is er op een gegeven moment uit. Dat is het punt waarop er plaatsgebrek optreedt in de buik van je teef waardoor de maag verdrukt kan worden. Hierdoor kan het opvallen dat je teef steeds minder eetlust heeft. 

Tellen van de pups

Zoals eerder gezegd is het meest ideale moment om het aantal pups te laten tellen met behulp van een röntgenfoto is vanaf 55 dagen. Maak hiervoor een afspraak bij een dierenarts. Hou altijd in je achterhoofd dat het aantal dat je dierenarts telt niet met 100% zekerheid ook het definitieve aantal is.

MAAK EEN AFSPRAAK BIJ DE DIERENARTS

Week 9 (57 tot 63 dagen)

Tijdens de laatste week van de dracht is het vooral afwachten wanneer de pups geboren zullen worden. Gemiddeld gezien bevalt een hond rond de 63e dag van de dracht. Dit kan afwijken door bijvoorbeeld de nestgrootte. Wanneer de hond een groot aantal pups verwacht kan je hond eerder bevallen en wanneer je hond een kleiner nest verwacht kan ze iets later bevallen. Maar ook in het geval van een groot of juist wat kleiner nest kan uitgegaan worden van een draagtijd van gemiddeld 63 dagen. Wanneer de bevalling in gang is gezet voor de 57e dag of na de 67e dag, moet je contact opnemen met de dierenarts. In het geval van een te lange draagtijd kan het voorkomen dat een keizersnede noodzakelijk is.

null

De bevalling

Het is zover, je hond gaat bevallen! Een spannende maar interessante gebeurtenis. Om je hond zo goed mogelijk te kunnen begeleiden en ondersteunen tijdens de bevalling is het handig om je goed in te lezen over wat je te wachten staat. In dit advies artikel lees je alles wat je moet weten over de bevalling van je hond.
BESTEL ALLES VOOR HONDEN IN DE WEBSHOP