Ziet jouw moestuin eruit dat deze wel een boost kan gebruiken? Lees dan meer over het bemesten van je moestuin.

Waarom bemesten?

Als het goed is zijn jouw plantjes al aardig gegroeid. Misschien staan ze zelfs al buiten in je tuin. Het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen te bieden voor jouw moestuinplanten. Vooral als je al meerdere keren hebt gezaaid en geoogst op dezelfde plek. De grond kan dan uitgeput raken en minder gaan opbrengen. Door het aanvullen van de voedingsstoffen van jouw moestuin door middel van kunstmest zorg je ervoor dat jouw planten een gezonde en goede groei doormaken.

Over kunstmest

Over kunstmest

In kunstmest zitten stoffen die direct opneembaar zijn door planten. Dat zijn de macro-elementen N, P en K. Op een zak kunstmest staat altijd de verhouding tussen deze stoffen. Doordat kunstmest een zeer geconcentreerde hoeveelheid aan voedingsstoffen bevat, kan deze schadelijk zijn voor insecten en het grondwater. Het is daarom belangrijk dat als je gebruik maakt van kunstmest deze goed te doseren. Geef ook altijd water na het aanbrengen van kunstmest.

null

Test zelf hoe jouw plantjes reageren

Het kan lastig zijn om te bepalen welke hoeveelheid kunstmest het beste is voor jouw moestuin. Begin daarom altijd met een kleine hoeveelheid en kijk hoe jouw plantjes daarop reageren.
organische meststof

Organische meststof

Organische meststoffen bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen uit de natuur. De voedingsstoffen komen vrij wanneer bodemorganismen zoals schimmels en bacteriën de mestkorrels afbreken. Dit gebeurt geleidelijk en daarom genieten je plantjes van een extra lange werking! Daarnaast krijgen je plantjes naar behoefte de juiste voedingsstoffen, ze krijgen dus nooit te veel. Organische meststof is veilig voor je plant, milieuvriendelijk en werkt extra lang! Dcm Meststof Groenten & Fruit is perfect voor je moestuin.

compost

Over compost

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om je moestuin te bemesten. Compost is daar een voorbeeld van. Compost heeft minder last van de schadelijke effecten die kunstmest teweeg kan brengen. Het grote voordeel van compost is dat je het zelf kan maken van plantaardig materiaal.

Wat kan er eigenlijk allemaal op een composthoop?

  • Aardappelschillen
  • Bladeren
  • Eierschalen
  • Grasmaaisel
  • Koffiefilters en koffiedik
  • Theebladeren en theezakjes
  • Verlepte bloemen en kamerplanten
  • Zaagsel (beperkt)

Natuurlijk kan er nog veel meer op jouw composthoop. Let er wel op dat alles verteerbaar is.

null

Compost maken!

Als je zelf compost gaat maken is het belangrijk om deze vaak om te keren. Zo neemt jouw compost voldoende voedingsstoffen op om jouw moestuin te bemesten.
Potgrond

Over potgrond

Als je een zak potgrond thuis hebt staan kan je deze ook gebruiken om je moestuin een boost te geven. In de potgrond zijn de voedingsstoffen namelijk al gemengd met de grond. Je kan potgrond prima gebruiken om te mengen met de grond waarin jouw plantjes al staan.

Hopelijk helpen deze tips over bemesten jou om een goede oogst binnen te halen!

KLIK HIER VOOR DE VORIGE MOESTUIN BLOG
null

Meer informatie over een moestuin voor jouw huisdier?

Wil jij meer weten over het kweken van een moestuin voor jouw huisdier? Klik dan hier!