De planten in je moestuin hebben honger! Op alleen water en zonlicht kunnen ze niet leven. Daarom is de moestuin bemesten zo belangrijk. Welke mest nodig is ligt aan het soort planten, de grond die bemest moet worden en de eigen voorkeur. Lees snel verder, want in dit artikel vertellen we welke mest geschikt is voor de moestuin en wanneer er bemest moet worden!

Waarom is bemesten nodig?

Vergroot de kans op een mooie oogst groente en fruit met moestuinmest! Planten hebben voedingsstoffen nodig, want voedingsstoffen zorgen ervoor dat de moestuinplanten groot en sterk kunnen groeien. Wanneer je meerdere jaren op dezelfde plek een moestuin plant, raakt de grond uitgeput. Omdat er niet een onbeperkte hoeveelheid voedingsstoffen in de grond zitten, moet de grond worden bemest.

tip

De grond testen

Als je moestuinplanten in de volle grond staan, is het handig om te weten hoeveel voedingsstoffen er in de bodem zitten en welke er aangevuld moeten worden. Dit kun je meten met een bodemanalyse test, zoals de DCM bodemanalyse testkit.
BESTEL DE BODEMANALYSE KIT IN DE WEBSHOP

Voedingsstoffen in moestuinmest

Stikstof, fosfor, kalium en magnesium zijn de belangrijkste bouwstoffen voor je moestuinplanten. Geen wonder dat deze stoffen voorkomen in de meeste soorten (kunst)mest. Op de verpakking van meststoffen kom je deze stoffen vaak tegen in de NPK-waarde. Magnesium staat vaak apart aangeduid.

  • N (stikstof) bevordert de groei van een plant.
  • P (fosfor) zorgt voor beworteling van de plant en knopvorming in de plant.
  • K (kalium) zorgt voor dikke en stevige vruchten bij gewassen, voor mooie en diepe kleuren bij bloemen en verstevigt de plant.
  • Mg (magnesium)  zorgt voor een diepgroene bladkleur.

De NPK-verhouding wordt aangegeven in getallen. 6-3-12 betekent bijvoorbeeld dat er 6% stikstof, 3% fosfor en 12% kalium in de meststof zit.

BESTEL SPECIAAL MOESTUINMEST IN DE WEBSHOP

Soorten mest

Er zijn een hoop verschillende mesten voor verschillende doeleinden. De moestuin bemesten vraagt om andere mest dan de siertuin. Zelfs per plant- , groente- en fruitsoort zijn er verschillende moestuin meststoffen verkrijgbaar. Voor het gemak verdelen we de soorten moestuinmeststof in kunstmest en organische mest.

Kunstmest voor de moestuin

Kunstmest is een meststof van niet-organische oorsprong. De stoffen in kunstmest worden in een fabriek gemaakt en samengesteld. Kunstmesten bevatten daardoor een veel preciezere NPK-verhouding en zijn meer geconcentreerd. Het is belangrijk kunstmest goed te doseren. Een grote hoeveelheid van de voedingsstoffen kan schadelijk zijn voor insecten en het grondwater. Geef je planten direct water na het bemesten met kunstmest om de voedingsstoffen te verspreiden en verdunnen.

Organische mest voor de moestuin

De moestuin bemesten met organische meststoffen heeft de voorkeur. Want wie wilt er niet biologische groente en fruit van eigen bodem? Organische meststoffen bestaan uit plantaardige en dierlijke grondstoffen uit de natuur. Denk hierbij aan paarden-, koeien- of kippenmest. Aangezien niet iedereen erfdieren in de buurt heeft, wordt organische mest ook verkocht in de vorm van korrels. De voedingsstoffen komen vrij wanneer bodemorganismen, zoals schimmels en bacteriën, de mestkorrels afbreken. Dit gebeurt geleidelijk en daarom genieten de plantjes van een extra lange werking! Daarnaast krijgen de plantjes naar behoefte de juiste voedingsstoffen. Organische meststof is veilig voor de plant, is milieuvriendelijk en werkt extra lang! Ecostyle Moestuin-AZ en Solabiol Moestuin Meststof zijn perfect voor je moestuin.

BETSEL MOESTUINMEST IN DE WEBSHOP
null

Compost

Compost is een vorm van organische mest die je zelf kunt maken, echter is het ook kant-en-klaar beschikbaar! De tuincompost van Pokon is hier een voorbeeld van. In feite bestaat compost uit verteerde plantaardige resten, zoals bladeren, eierschalen, aardappelschillen en verlepte bloemen. In een compostbak kun je zelf gemakkelijk een composthoop beginnen op het balkon of in tuin. Omdat compost bestaat uit 100% natuurlijke stoffen en op natuurlijke wijze is verteerd, is compost uiterst geschikt voor het moestuin bemesten.
BESTEL COMPOSTBAKKEN IN DE WEBSHOP

Wanneer de moestuin bemesten?

Er zijn geen strikte regels wanneer een moestuin bemest moet worden. Of en wanneer een moestuin bemest wordt is afhankelijk van de manier waarop de moestuin groeit. Als de moestuin is geplant in kwekerspotgrond, hebben de planten voeding voor zo’n 100 dagen. Dat betekent dat je pas na ruim drie maanden hoeft te bemesten.

In het voorjaar

Als de moestuinplanten nog in de volle grond gezet moeten worden, is het verstandig de grond diep om te spitten en de grond te bemesten. Doe dit in het voorjaar, nadat de moestuinplantjes zijn ontkiemt en verpot. Laat de grond een aantal dagen rusten voordat je de planten in de grond zet, zodat de meststoffen in de grond opgenomen kunnen worden.

In het najaar

In het najaar is al de oogst binnen gehaald. Als je van plan bent om volgend jaar op dezelfde grond een moestuin te houden, is het verstandig om in het najaar de grond nog eens te bemesten. Voedingsstoffen die door je moestuinplanten uit de grond zijn gehaald worden dan weer aangevuld, de moestuingrond gaat verzorgt de winter maanden tegemoet.

null

Soorten moestuinmest

Niet iedere plant heeft dezelfde behoefte aan voedingsstoffen. Er bestaat speciale moestuinmest voor verschillende groente en fruit planten. Meststof voor tomaten heeft bijvoorbeeld een andere NPK-waarde dan meststof voor aardappelen.
BESTEL SPECIAAL MOESTUINMEST IN DE WEBSHOPLEER HIER MEER OVER MOESTUIN BEGINNEN

Deel met ons jouw moestuin!

Heb jij een moestuin waarin je groente of fruit teelt? Deel foto’s of video’s van je moestuin avontuur via Instagram met @petsplacenl of @boerenbond. Je foto’s worden dan getoond op de inspiratiepagina, zodat anderen jouw moestuin kunnen bewonderen! Daarnaast maak je ook nog eens maandelijks kans op een cadeaukaart ter waarde van €20,-. Waar wacht je nog op? Ga lekker naar buiten en inspireer anderen om van het tuinieren te genieten!