Zie jij jouw hond wel eens sleetje rijden? Verliest jouw hond op wonderbaarlijke wijze gewicht zonder dat hij meer activiteit bedrijft of minder eet? Dan is de kans groot dat jouw hond wormen heeft opgelopen.

Wormen?

Eigenlijk is het niet de vraag of jouw hond wormen heeft, maar hoeveel wormen hij heeft. Veel honden zijn namelijk besmet met wormen. De besmetting begint al wanneer pups in de baarmoeder zitten bij de drachtige teef. De meest voorkomende worm is de spoelworm. Deze worm heeft nog het meeste weg van spaghetti.

null

De spoelworm

Een spoelworm kan wel 10-18 cm lang worden! Ze houden zich schuil in de dunne darm van je hond.

De cyclus van een spoelworm.

De besmetting van de volwassen hond begint met de opname van een wormeneitje via de mond. Deze eitjes zijn zo klein dat ze met het blote oog niet kunnen worden waargenomen. Het eitje wordt afgevoerd naar de dunne darm. Op deze plek ontpopt het eitje zich tot een larve- De larve kruipt door de darmwand naar het bloedvatenstelsel. Op deze manier wordt de larve door het hele lichaam getransporteerd.

Op een gegeven moment besluit de larve om zich in te laten kapselen. Op deze manier kan de larve in ruste enkele jaren op non-actief staan Larven die naar de longen gaan, worden uitgehoest om andere honden te besmetten of worden weer gerecycled door de hond om vervolgens weer in de darmwand terecht te komen. In de darmwand kan deze larve uitgroeien tot volwassen worm om vervolgens honderdduizenden eitjes te leggen. Deze eitjes komen vervolgens weer naar buiten om andere honden weer te besmetten Pups en wormen. Misschien schrik je een beetje van bovengenoemde wormencyclus. Het verhaal is echter nog niet compleet; ingekapselde wormenlarven die zich schuilhouden in het lichaam van een teef worden plotseling actief tijdens de dracht. Via de placenta banen zij zich een weg naar de pups. Zodoende worden bijna alle pups ter wereld gezet met een wormeninfectie. Dit benadrukt de noodzaak om pups al op jonge leeftijd stelselmatig te ontwormen. Het schema luidt; op de leeftijd van 2,4 en op 6 weken. Hierna op de leeftijd van 2, 4 en 6 maanden. Volwassen honden dienen 4 maal per jaar ontwormd te worden.

Een met wormen geïnfecteerde hond kan een gevaar vormen voor mensen. Een wormeninfectie is namelijk een infectieziekte die van dier op mens kan worden overgedragen. Met name kinderen lopen risico bij een worminfectie. Bij de mens komt het bij een infectie niet tot de ontwikkeling van volwassen wormen, maar je begrijpt dat dit toch tot ernstige gezondheidsklachten kan leiden.

Kenmerken van een wormenbesmetting.

Aan een volwassen hond kun je aan het uiterlijk nauwelijks vaststellen dat er sprake is van een wormeninfectie, behalve als het gaat om een lintwormbesmetting. Bij pups ligt dit anders. Ze kunnen hoesten, diarree hebben, een doffe vacht ontwikkelen, snel gewicht verliezen, wormen uitbraken etc.

null

Dierenarts

Wanneer je een pup of een jonge hond hebt die de symptomen vertoont van een wormenbesmetting is het raadzaam om zo snel als mogelijk met je hond langs de dierenarts te gaan. Deze kan de diagnose stellen of er daadwerkelijk sprake is van een wormenbesmetting en tevens gepaste maatregelen nemen om je hond weer beter te maken.

Een goed ontwormmiddel.

Het is het beste om je hond 4 maal per jaar te ontwormen met een goed ontwormmiddel. Een goed ontwormmiddel pakt niet alleen de spoelworm aan. Hoewel ze minder vaak voorkomen als de spoelworm, zijn de haak- zweep- en lintworm parasieten die jouw hond kunnen besmetten met een lelijke infectie. Vraag hier dus naar!

BEKIJK HIER ALLE ARTIKELEN OM JE HUISDIER TE ONTWORMEN IN ONZE WEBSHOP