Een hond die steeds blaft in de auto kan gevaar veroorzaken. Hij leidt de aandacht van de bestuurder af. Het blaffen in de auto is aangeleerd gedrag. Honden kunnen zomaar blaffen zonder dat hier een reden voor lijkt te zijn, het is beter dit gedrag te voorkomen.

Mijn hond haat autorijden

Sommige honden haten autorijden, soms is de reden onbekend, soms zijn ze erg geschrokken, omdat ze van de bank zijn gevallen of omgevallen zijn bij plotseling hard remmen. Honden kunnen vervolgens weigeren de auto in te gaan of gaan er met veel tegenzin in. Soms zijn ze daarbij erg opgewonden, soms juist teruggetrokken en timide. Dat ligt een beetje aan het karakter van de hond en hoe bang hij is.

null

Wagenziek

Sommige honden worden wagenziek, iets wat bij jonge honden vaker voorkomt en meestal rond een jaar (of eerder) vanzelf over gaat.

Hond op de voorbank

Veel honden willen op de voorbank klimmen, omdat het naast de bestuurder een stuk gezelliger is. Geef hem hierbij vooral geen aandacht. Ook negatieve aandacht zoals mopperen of zelfs een klap geven werkt averechts. Wat moet je wel doen? Zorg dat autorijden leuk is voor de hond. Beloon het gewenste gedrag wanneer je hond rustig achter op de bank ligt, bijvoorbeeld met een lekkere hondensnack.

Geef alleen aandacht aan gewenst gedrag

Laat iemand die jouw hond goed kent naast je hond op de achterbank gaan zitten. De hond krijgt alleen aandacht als hij rustig is en zich rustig gedraagt. Die persoon spreekt de hond op die momenten vriendelijk toe en houdt lichamelijk contact door een hand rustig tegen zijn hondenlijf aan te houden. Als de hond onrustig wordt, troost je niet. Verbreek wel onmiddellijk het lichamelijke contact door je hand weg te trekken of op te schuiven.

Je kan de hond ook een kauwstaaf geven of een hondenspeeltje om verveling te voorkomen. Je moet een lekkere snack of voeding pas geven als de hond rustig is! Niet om hem rustig te krijgen want dan beloon je het onrustige gedrag waardoor dat zal toenemen!

BEKIJK HONDENSPEELGOED IN ONZE WEBSHOP

Alleen als bestuurder met je hond

Ook wanneer je alleen met je hond in de auto zit is het belangrijk dat je het gewenste gedrag beloont. Neem als het enigszins kan een rustige route en beloon je hond met iets lekkers als hij rustig is. In het begin is het belangrijk het gewenste gedrag veel te belonen. Vervolgens verminder je de mate van belonen.

BEKIJK HONDENSNACKS IN ONZE WEBSHOP

Clickertraining bij blaffen in auto

Een clicker is een handig hulpmiddel om blaffende honden te trainen om stil te zijn. Je laat je hond hiermee exact weten op welk moment hij het gedrag laat zien dat jij wenst. Je gebruikt de clicker telkens wanneer je hond stil is. ook al is dit op het begin maar een paar seconde.

BESTEL DE CLICKER IN ONZE WEBSHOP

Training kost tijd

Het trainen van je hond om stil te zijn kan veel tijd kosten. Soms lijkt het alsof hij er niks van snapt of ineens alles is vergeten. Ga de volgende leersessie een stapje terug en begin op een lager niveau opnieuw. Blijf doorzetten, de aanhouder wint.

BEKIJK DE VERSCHILLENDE TRAININGSARTIKELEN IN ONZE WEBSHOP