Je pup groeit maar één keer. Daarom is goede voeding erg belangrijk. Dit artikel gaat over puppyvoer en hoe vaak en hoeveel je puppy moet eten.

Het belang van puppyvoer

Puppyvoer bevat bouwstoffen, energie, vitamines en mineralen zodat je pup alle belangrijke voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen krijgt. De eiwitten zijn van goede kwaliteit. En dat is niet alleen belangrijk voor sterke botten en goed ontwikkelde spieren maar het zorgt ook voor opbouw van de natuurlijke weerstand. Het resultaat? Een hond die lekker in zijn vel zit en soepel kan bewegen.

hond met voer

Wat is goed puppyvoer?

Goed puppyvoer houdt rekening met het formaat van je pup en in welke groeiperiode hij zich bevindt. Zo bestaat er specifieke voeding voor hele jonge pups (=starter voeding) maar ook voeding voor wat oudere pups (=juniorvoeding).

Maar ook bepaalde rashonden hebben specifieke voedingswensen. Denk bijvoorbeeld aan een Boxer, Herdershond of een Chihuahua. Rasspecifieke voeding houdt rekening met de voedingswensen die bij dat ras horen.

Voer voor je pup

Puppybrokjes zijn meestal kleiner van formaat en ook licht verteerbaar. Het maag darmstelsel van je kleine rakker is namelijk nog niet helemaal volgroeid. Daarom is het verstandig om de dagelijkse hoeveelheid te verdelen over drie tot vier maaltijden. Hoewel dit per type hond iets kan verschillen, geldt dat je vanaf de leeftijd van zes maanden nog maar twee keer per dag hoeft te voeren. Voor grote honden geldt dat ze hun dagelijkse maaltijd over meerdere kleine porties verdeeld mogen krijgen. Dit verkleint de kans op een kanteling van de maag. Lees hier meer over speciale voeding voor jonge honden!

BEKIJK HIER AL HET PUPPYVOER VAN ROYAL CANIN

Voerbal

Een handige en vooral leuke manier om je puppy te voeren is door gebruik te maken van een voerballetje. Hiermee wordt eten voor je pup echt een feestje. Een extra voordeel is dat zijn brokken niet in één keer naar binnen worden geschrokt.

Hoeveel moet je pup eten?

Het is verstandig om goed in de gaten te houden dat je pup niet teveel eten krijgt. De aanbevolen hoeveelheid voeding die op de verpakking vermeld staat, is een goed uitgangspunt om mee te beginnen. Omdat het hier om een richtlijn gaat, kan het zijn dat jouw pup juist wat meer of zelfs minder voeding nodig heeft. Houd daarom regelmatig de lichaamsconditie in de gaten. Hoe je dit doet, lees je hieronder.

Zorg ervoor dat je pup op zijn vier pootjes staat. Leg nu je geopende handpalm op de ribbenkast aan de zijkant van je hond. Aai zachtjes met de haren mee.

Voel je heel duidelijk zijn ribben? Dan is je pup aan de magere kant en mag hij best wat extra voeding krijgen. Voel je geen van zijn ribben? Dan is je pup aan de dikke kant en mag je stapsgewijs zijn dagelijkse hoeveelheid voeding een beetje afbouwen. De meest ideale lichaamsconditie van pup is als je de ribben heel lichtjes kunt voelen.

Het is verstandig om je pup op jonge leeftijd te trainen. Het komt er simpelweg op neer dat goed (of gewenst) gedrag wordt beloond en dat je voorkomt dat pupmans kattenkwaad (of ongewenst gedrag) vertoont. Belonen met snacks is gemakkelijk en effectief. Een gezonde manier om je pup te belonen is door gebruik te maken van gevriesdroogde snacks. Deze snacks zijn licht verteerbaar en hebben een heerlijke geur. Ideaal om je pup mee te belonen.