Pas op met chocola!

Is jouw hond of puppy dol op eten? Zorg dan dat hij de heerlijke chocolade, zoals kerstchocolade of paaseitjes, niet te pakken kan krijgen. Chocolade is namelijk erg slecht voor honden. Ze kunnen er zelfs dood aan gaan. Dat heeft te maken met twee stoffen die in chocolade zitten: theobromine en cafeïne. Hoe donkerder de chocolade hoe meer van deze stoffen er in zit.

Theobromine & cafeïne bij honden

Dieren kunnen deze stoffen minder goed afbreken dan mensen en zijn er gevoeliger voor, waardoor een kleine hoeveelheid al schadelijke effecten kan hebben. Als de chocolade in de darmen terecht is gekomen, worden de theobromine en cafeïne hieruit opgenomen in de bloedbaan. Via het bloed komen ze in de cellen van het lichaam terecht, waar ze allerlei processen (op een negatieve manier) beïnvloeden.

Symtpomen als je hond chocolade heeft gegeten

Theobromine en cafeïne hebben vooral effect op het zenuwstelsel, het hart en de nieren. De verschijnselen die je in het begin ziet zijn: veel drinken, braken, diarree, buikpijn en rusteloosheid. Daarna treden hyperactiviteit, veel plassen, zwalkende gang, trillingen, hijgen en aanvallen op. Een dier kan zelfs in coma raken. Het hart komt in de problemen en als een patiënt overlijdt, is dat vaak het gevolg van hartritmestoornissen, oververhitting of ademhalingsproblemen. Het hoge vetgehalte van chocolade kan ook voor een alvleesklierontsteking zorgen in dieren die daar gevoelig voor zijn.

Wat mag je hond wel tijdens de feestdagen?

Zit de hele familie aan de chocola of chocoladefondue en wil je je hond ook extra verwennen? Dan zit je bij Pets Place helemaal goed. Trakteer je hond bijvoorbeeld op een Kong met heerlijke stukjes Rodi hondenworst. Houdt je viervoeter meer van spelen? Geef hem dan leuk hondenspeelgoed! Meer inspiratie opdoen? Kijk in onze webshop.

Heeft je hond chocola gegeten? Ga direct naar de dierenarts!

Wanneer je hond chocolade heeft gegeten, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Die kan het dier laten braken, zodat de chocolade uit de maag gaat en niet in de darmen terecht kan komen. Als het al langer geleden is dat het dier de chocolade gegeten heeft en eventueel al verschijnselen vertoont, zal hij/zij opgenomen moeten worden voor behandeling. Laat je hond NOOIT braken zonder begeleiding van een dierenarts.

Handige tips voor hond en chocola

  • Berg alle chocolade in huis goed op! Het liefst in gesloten kastjes hoog boven de grond, want dieren zijn soms erg handig in het vinden van eten.
  • Als je hond chocolade heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.
  • Geef je hond, als jij aan de paaseitjes zit, ook een lekkere hondensnackof leuk hondenspeelgoed. Zo is je hond afgeleid en zul je je een stuk minder snel schuldig voelen dat hij geen stukje van je chocolade mag!
null

Vets Place dierenartsen

Wist je dat er in een aantal Pets Place winkels een dierenkliniek aanwezig is? Bekijk hier of er een Vets Place bij jou in de buurt zit!
MAAK EEN AFSPRAAK MET DE VETS PLACE DIERENARTS