In de meeste Hollandse huiskamers worden gezelschapsaquaria gehouden. Daarin zitten verschillende vissoorten die elkaar verdragen, uit verschillende gebieden. Zo zwemmen kardinaaltetra’s uit Zuid-Amerika prima samen met kegelvlekbarbelen uit Zuidoost-Azië.
En zo zijn er meer combinaties voor een mooie vissenhuishouding mogelijk. Verdiep je er wel in voor je het aquarium inricht. In de winkel weten ze niet alleen welke vissen prima met elkaar door het water kunnen, maar ook wat je nodig hebt om te zorgen dat ze zich op hun vissenfijnst voelen.
De woonwensen van vissen
Alles begint natuurlijk met de keuze voor het aquarium. Welk formaat kies je? Staat dat eenmaal vast, dan bepaalt de ruimte al snel welke vissoorten erin te houden zijn. Naast het aquarium zijn er dan nog een paar absolute musthaves:
• Een achterwand, zo’n wand zorgt voor diepte in het aquarium.
• Een goede voedingsbodem, met daarop een dikke laag grind.
• Voedingssupplementen.
• De juiste verlichting (in de nieuwste aquaria is die meestal al aanwezig).
• Planten
• Vissen (2 weken na het opstarten van het aquarium).
Daarmee is de basis binnen af. Daarnaast zijn er ook nog allerlei technische apparaten te verkrijgen om de groei van de planten te bevorderen. Denk aan het toevoegen van CO2.
Overzicht of toch liever een doorkijkje?
Dan kan het inrichten beginnen. De vormen die je vaak ziet: theatervorm of rechtlijnig.
De eerste vorm is het meest traditioneel: er worden verschillende planten gebruikt, die in ‘theatervorm’ in het aquarium worden gezet. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met de grootte van de planten en de bladvorm: het is het mooist als alles harmonieus in elkaar overvloeit. Door de verschillende vormen en kleuren krijg je een prachtig diepte-effect.
Bij een rechtlijnige inrichting kies je ook voor veel planten, maar van maar een paar verschillende soorten. Dit zie je vaak terug in modern ingerichte aquaria en wordt landscaping genoemd.
Ook de bodem is belangrijk
Een goede bodem is onontbeerlijk. Je kamerplanten leven ook niet op zand alleen. Dat is voor waterplanten niet anders. Is hun bodem rijk aan voedingsstoffen, dan zorgt dat voor gezonde planten met mooi gekleurde bladeren.
Onderwatertuinieren
Bij onderwatertuinieren zijn vloeibare voedingsstoffen onmisbaar. Een CO2-setje is ook geen overbodige luxe. De planten gaan er beter door groeien en de kwaliteit van het water wordt verbeterd.
Waar planten ook niet zonder kunnen: licht. Denk daaraan bij het plaatsen van je aquarium: op een donkere plek zullen de planten het minder goed doen. Een aquarium houden betekent eigenlijk vooral: een gezonde leefomgeving voor de vissen en waterplanten creëren. De waterkwaliteit is daarbij heel belangrijk. De Pets Place of Boerenbond medewerker weet wat de optimale waarden voor je aquarium zijn, dus vraag er gerust naar.
Inrichten: de simpele stappen
Staat de basis op poten, dan kan het echte inrichten beginnen. Dat doe je het slimst aan de hand van een paar simpele stappen:
• Plaats de achterwand in het aquarium, of de poster erachter. Gebruik hierbij altijd kit. De achterwand kan anders door de waterdruk omhoogschieten.
• Plaats de voedingsbodem en dek die af met een dikke laag zand of grind. Zorg dat het grind niet te grof is (de planten moeten erop kunnen groeien) en kies liefst voor gedekte kleuren.
• Plaats nu de eventuele ornamenten of decoratie: een mooi stuk hout of rotsen (van echt steen of kunststof). Gebruik meerdere stukken, voor een mooie diepte. En kies houten ornamenten zorgvuldig: sommige kleuren het water meer dan andere.
• Ligt en staat alles er naar wens in? Bedek het ‘landschap’ dan met een stuk plastic, zo wordt bij het vullen de voedingsbodem niet door het zand of grind gespoeld. Vul het aquarium voor twee derde met water: het stroomt dan niet over de rand als je de planten plaatst.
• Check of alle planten recht staan en of je het zo mooi vindt. Het is de bedoeling de planten zo lang mogelijk met rust te laten, zodat ze kunnen settelen.
Met deze tips maak je van jouw aquarium een paradijs voor je vissen!