De extreme droogte van de afgelopen zomer heeft enkele problemen met zich meegebracht. Een probleem die de droogte namelijk met zich mee heeft gebracht is een mogelijk tekort aan hooi tijdens de winterperiode. Omdat hooi en vezels essentieel zijn voor konijnen en knaagdieren, is het belangrijk om te zorgen dat jouw konijn toch nog voldoende vezels binnenkrijgt. In dit artikel bespreken we alternatieven voor het hooi en geven we je tips om de spijsvertering te ondersteunen tijdens een tekort aan hooi!

 

Plaats je hooi in een hooiruifje

Het is enorm belangrijk voor konijnen en knaagdieren om dagelijks onbeperkt hooi tot hun beschikking te hebben. Dit is essentieel voor een gezonde spijsvertering en bij een vezeltekort zullen er dan ook gegarandeerd problemen ontstaan. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot de dood van je konijn of knaagdier.

Vezels zijn dus belangrijk. Veel eigenaren van konijnen of knaagdieren zijn zich goed bewust van het nut van hooi. Echter zien wij nog vaak dat er een grote pluk hooi op de bodem in het konijnenhok wordt gelegd. Dit is echter niet aan te raden want hooi dat op de bodem ligt zal vele malen sneller vies worden dan dat het in een hooiruifje zou zitten. Dit zorgt ervoor dat het hooi snel niet meer wordt gegeten, wat dus nadelig is voor de spijsvertering. Daarnaast gaat er op deze manier veel hooi verloren, wat er uiteindelijk toe leidt dat er vaker hooi gekocht moet worden. Het aanschaffen van een hooiruifje heb je dus binnen no-time terugverdiend!

Het hooiruifje van Savic kan gemakkelijk gebruikt worden. Je kunt hem namelijk aan de tralies van je konijnenkooi vastmaken. Hierdoor blijft het hooi goed hygiënisch en is het makkelijk te pakken voor je konijn of knaagdier. Bovendien draait het hooiruifje, zodat het hooi ten alle tijden toegankelijk is voor je dier. Daarnaast kun je ook er ook nog snacks in verstoppen!

null

Let op!

Hooi is geen bodembedekking, maar is uitsluitend een bron van vezels die belangrijk zijn voor de spijsvertering van je konijn of knaagdier!

Aanvullen met groenvoer

Hierboven is dus het nut van vezels genoemd. Ook bestaan er verschillende soorten fruit en groenten die vezels bevatten. Je kunt dus ook groenvoer aanbieden als aanvullende vezelbron. Je moet altijd opletten dat je groenvoer met mate geeft, anders kan je konijn of knaagdier last krijgen van diarree. Ben je benieuwd wat voor groentes en fruit je mag geven? Klik dan hier!

 

Stro als alternatief op hooi

Soms bestaat er nog wel eens wat verwarring over stro als bron van vezels. In principe kun je stro prima geven als alternatief op hooi, mits het hooi niet verkrijgbaar is. Dit komt omdat stro aanzienlijk minder voedingswaarde bevat dan hooi. Daarentegen bevat het wel veel lange vezels, die helpen de spijsvertering te ondersteunen.

Wat voor soort konijnen- of knaagdierenvoer geef je?

Tot slot kun je nog rekening houden met het soort voer dat je aan je konijn of knaagdier voert. Er zijn verschillende soorten konijnen- en knaagdierenvoeding op de markt. In principe kunnen deze opgedeeld worden in twee hoofdcategorieën, namelijk: krachtvoerkorrels en een gemengde voeding.

Een gemengde voeding is een voeding die naast de krachtvoerbrokjes (biks) ook nog noten, zaden, pitten, of gedroogd fruit en/of groenten bevat. Hierbij bied je je dier dus een gevarieerd menu aan. Een veel voorkomend probleem dat gepaard gaat in combinatie met een combinatievoeder is selectief eetgedrag.

Dit houdt in dat je konijn of knaagdier alleen de lekkere dingetjes eruit eet. Vaak worden de krachtvoerbrokjes die het meeste voedingswaarde en vezels bevatten, links laten liggen. Hierdoor kan er op termijn een tekort aan bepaalde voedingsbestanddelen ontstaan. Je kunt dit tegengaan door vitaminedruppels over het voer te druppelen. Op deze manier garandeer je de gezondheid van jouw konijn of knaagdier!

null

Lange vezels

Wanneer er een tekort aan hooi  is, kun je het beste een voer geven met veel lange vezels. Je kunt hier het beste Supreme Science Selective of Versele-Laga Complete voor kiezen. Deze voedingen hebben een hoog percentage ruwe vezels en bevatten een hoge voedingswaarde.
BEKIJK HIER AL ONZE PRODUCTEN IN DE WEBSHOP