Het is belangrijk om je konijn, cavia of sommige andere knaagdieren regelmatig groenvoer aan te bieden. Dit groenvoer kan bestaan uit groente, fruit of kruiden. Regelmatig groenvoer aanbieden zal de algemene gezondheid van je dier bevorderen, maar niet alle soorten groente en fruit mogen gegeven worden. In dit artikel bespreken we de soorten groenvoer die prima gegeven kunnen worden!
Altijd met mate…
Voordat we beginnen aan de lijst met groenvoer dat konijnen en cavia’s mogen eten, is het belangrijk om dit altijd in beperkte hoeveelheden aan te bieden. Te grote porties kunnen namelijk gemakkelijk diarree veroorzaken.
Gasvorming en diarree
Het maagdarmstelsel van konijnen en veel knaagdieren is erg gevoelig. Stress en stilstaande darmen veroorzaken gas. Het is daarom belangrijk dat je dier regelmatig blijft eten om de darmen te laten werken. Stopt je dier met eten? Dat kan verschillende oorzaken hebben, het is dan verstandig om een expert of dierenarts in te schakelen.
Houd altijd de ontlasting van je huisdier in de gaten. Zijn de keutels zacht en nattig (niet verwarren met blindedarmkeutels) of is er zelfs sprake van diarree? Dan kan dit te maken hebben met de voeding of een wisseling hierin. Het probleem kan ook een andere oorzaak hebben. In dat geval kan je ook beter naar de dierenarts voor hulp.
Groenten die geschikt zijn voor je konijn of cavia
Onderstaande groenten mogen in beperkte hoeveelheden gevoerd worden aan je konijn of cavia:
- Alfalfa
- Andijvie
- Bieten
- Bleekselderij
- Bloemkool (zeer beperkt geven)
- Boerenkool (zeer beperkt geven)
- Broccoli topjes en bladeren (de stelen zeer beperkt geven)
- Chinese kool (zeer beperkt geven)
- Courgette (zeer beperkt geven)
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Komkommer
- Koolrabi
- Luzerne
- Mais
- Mosterdblad
- Paksoi
- Paprika
- Peterselie
- Pompoen (niet de pitten)
- Radijs
- Rucola
- Selderie
- Sla
- Spinazie (zeer beperkt geven)
- Spruiten (zeer beperkt geven)
- Taugee
- Tomaat (alleen rijp vruchtvlees)
- Veldsla
- Venkel
- Waterkers
- Witlof
- Wortel (zeer beperkt)
- Zonnebloem
Soorten fruit die je konijn of cavia mag eten
Hieronder de lijst met fruitsoorten die je konijn of knaagdier in beperkte mate mag eten:
- Aardbeien
- Ananas
- Appel (alleen het vruchtvlees)
- Banaan
- Bosbessen
- Bramen
- Druiven
- Frambozen
- Grapefruit
- Kersen (alleen rijpe kersen, niet de pitten)
- Mandarijn
- Meloen
- Papaja
- Peer
- Sinaasappel
- Watermeloen
Voer je konijn of knaagdier nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten zoals pruimen, perziken, nectarines, abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, walnoten en mango’s!
Kruiden die je konijn of cavia mag eten
- Aardbeienblad
- Basilicum
- Berkenblad
- Brandnetel (gedroogd)
- Braam
- Citroenmelisse
- Dille
- Dovenetel
- Duizenblad
- Gierst
- Goudsbloem
- Haver
- Hazelaar
- Herderstasje
- Kamille
- Korenbloem
- Komkommerkruid
- Marjolein
- Munt
- Paardenbloemblad
- Peterselie
- Pepermunt
- Rozen (pesticide vrij)
- Rozemarijn
- Salie
- Tarwe
- Tijm
- Valeriaan
- Viooltje
- Wilgenblad
- Zonnebloembladeren
Bomen die je konijn of cavia mag eten
- Appelboom (geen sierappel)
- Bamboe
- Beuk
- Berk
- Elk
- Els
- Hazelaar
- Perenboom
- Populier
- Tamme kastanje
- Wilg
ik geef mijn cavia altijd komkommer,wortel,witlof,sla maar hij eet de wortel niet meer en ook geen paprika.
is dat normaal en als ik hem komkommer geef dan eet hij ook die zaadlijsten mag hij dat gewoon hebben of niet??
hij is 11 weken oud
Goedemorgen Miriam,
Ten eerste gefeliciteerd met je nieuwe cavia! Wat goed dat je lekker gevarieerde groente geeft. Cavia’s kunnen best kieskeurig zijn. Hoe meer verschillende groente jonge cavia’s aangeboden krijgen, hoe groter de kans dat ze het lekker gaan vinden. Als cavia’s wat ouder zijn eten ze vaak alleen de groente die ze gewend zijn. Het kan best zijn dat jouw cavia wortel en paprika niet zo lekker vindt. Dat is niet erg, er bestaan genoeg andere groentes die je aan je cavia mag geven (bv andijvie, bleekselderij, wortel loof, spinazie etc.). Je kan altijd over een paar weken opnieuw de wortel en paprika proberen te geven. Cavia’s mogen alles van de komkommer hebben, dus inclusief schil en zaadlijsten. Een komkommer is wel heel waterig, dus geef het wel met mate. Anders krijgt hij last van zijn darmen. Zolang hij wel andere groentes eet, en vooral hooi en brokjes blijft eten is er niets aan de hand.
Veel plezier met hem!
Groet, Laura van Pets Place
Mag een konijn van 5 weken oud buiten in een hok staan? Groetjes Marie
Beste Marie,
Dank voor de vraag! Normaliter zal een konijnen van 2 weken oud het nest verlaten om de omgeving te verkennen en met een leeftijd van 8 weken zouden ze de moeder mogen verlaten. Op 8 weken leeftijd zijn de konijnen sterk genoeg en zijn ze op zichzelf aangewezen, dat ze het redden. Met 5 weken naar buiten, zeker wanneer konijnen eerst binnen hebben gezeten, is wat riskant. Bovendien is er nu nog af en toe nachtvorst (zoals koningsnacht), wat gevaarlijk kan zijn voor het jonge konijn. Ons advies is om te wachten tot het diertje wat ouder is, het weer wat lekkerder is en dán een passend plekje te zoeken.
Groet, Dieke van Pets Place
mag een cavia ook Little Gem dus mini sla want die staat niet op de lijst met groente wat hij mag hebben,
paprika eet hij nog steeds niet maar wortel wel weer,
rode biet vind hij ook niet lekker.
even nog over de vitamine c ik geef hem die in druppels over de brokjes maar heel veel mensen zeggen dat druppels vergaan maar die tabletjes pakt hij niet en ik ga hem niet dwingen om het tabletje in zijn mondje te steken
graag info.
mvg
miriam keulen
ps ik ben heel blij met mijn cavia Bibbel
Beste Miriam,
Ja dat mag zeker. In Little Gem, ook wel Romeinse sla genoemd, zit veel vitamine c en weinig calcium, wat dus heel goed is voor cavia’s. Als Bibbel geen paprika en rode biet lust is dat niet zo erg, zo lang Bibbel maar elke dag andere groente eet zoals wortel en witlof (rode biet is ook niet heel gezond voor een cavia). Je kan kijken of je cavia het tabletje wel eet als je het tabletje stiekem in het voerbakje doet. Anders kan je ook een ander merk uitproberen. Vitamine C in druppelvorm vergaat vooral in water. Je kan het over de brokjes doen, mits je cavia alle brokjes eet en de brokjes in een voerbakje zitten. Als de brokjes door de druppels opzwellen lust je cavia het misschien niet meer, maar dat kan je eerst uitproberen. Heb je daarna nog geen succes? Dan is het belangrijk dat je goede brokjes geeft waar veel vitamine c in zit en elke dag een stukje groente geeft, als dat goed gaat is het niet zo erg dat je cavia geen extra vitamine c wil eten. Succes met hem!
Groet, Laura van Pets Place