Deze zomer is één van de droogste zomers sinds decennia. Door deze extreme droogte ontstaan er verschillende problemen, één van deze problemen is een schaarste aan hooi tijdens de winter. Veel paardeneigenaren zijn al hooi aan het bijvoeren en dit gaat ten koste van de wintervoorraad. In dit artikel zullen we je tips geven om je paard toch van voldoende ruwvoer te voorzien tijdens de winterperiode!

null

Let op!

Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met het verzamelen en het opslaan van ruwvoer voor je paard. Tijdens de winter kan het bemachtigen van deze producten een stuk lastiger worden!

Alternatieven voor hooi om je paard mee bij te voeren

Als er tijdens de winter niet voldoende hooi beschikbaar is, heeft je paard een probleem. Je hebt in dat geval namelijk een alternatief ruwvoer nodig, want het dieet van een paard bestaat voornamelijk uit ruwvoer. Het is hierbij belangrijk dat de alternatieven voldoende vezels en voedingswaarde bevatten. Hieronder geven we je tips als alternatieven voor het hooi voor jouw paard!

Pavo DailyPlus

 

Pavo DailyPlus is een uitgebalanceerd ruwvoer met een gelijke voedingswaarde aan goed hooi. Pavo DailyPlus kun je mengen met een krachtvoer om kauwen en de speekselproductie van je paard te stimuleren. Veel kauwen gaat verveling tegen en een gezonde speekselproductie is goed voor een gezond spijsverteringsstelsel.

Hippalgo Opti-Form

Hippalgo Opti-Form is een ruwvoer met probiotica dat bestaat uit verschillende grassen, planten, kruiden en levende gist bacteriën. Dit product is melasse vrij en zorgt ervoor dat je paard langer kauwt op het ruwvoer. Je kunt hier het beste 3 tot 4 kg per dag van voeren. Het is hierbij wel belangrijk om ook voldoende stro aan te bieden.

Subli Omnia

 

Subli Omnia is een muesli dat veel vezels bevat. Dit werkt ter ondersteuning van de darmwerking van paarden en pony’s. Subli Omnia bevat een samenstelling met o.a. timothee, luzerne, speltvlokken en cichorei. Door de structuur van de muesli moet het paard extra lang kauwen. Hierdoor worden de darmen op de juiste manier geprikkeld waardoor de darmflora optimaal zijn werk kan doen.

Subli Seniores Priores

 

Subli Seniores Priores is speciaal ontwikkeld voor paarden en pony’s die problemen hebben met de voeropname van gebruikelijke paardenvoeders zoals hooi, kuil, brok, granen en muesli’s. Daarom is het ook zeer geschikt voor oudere paarden. Subli Seniores Priores is een totaalvoer en kan tijdens  de schaarste aan hooi dit (deels) vervangen.

null

Let op!

Het is belangrijk dat je Subli Seniores Priores eerst moet weken in water voordat je het voert!

Luzerne

 

Luzerne is een hoog kwalitatief ruwvoer. Je kunt hier probleemloos zo’n 2 kg per dag van voeren aan je paard. Luzerne bevat wel relatief veel calcium, houd hier dus rekening mee. Subli luzerne is energierijker en eiwitarmer dan andere luzerne en daarom extra geschikt voor paarden!

luzerne

Bietenpulp

 

Naast hooi vervangers en luzerne kun je ook prima bietenpulp voeren aan je paard. Let wel op dat de bietenpulp maximaal een suikergehalte van 5% heeft. Bekijk Speedibeet van Pavo hier!

null

Let op!

Pavo Speedibeet kun je alleen in geweekte vorm voeren. Zorg dus dat je het veilig bewaart en dat uitbrekende paarden er niet bij kunnen!

Stro

 

Ook kun je stro als ruwvoer gebruiken. De kwaliteit van het stro is dit jaar erg goed. Stro bevat enorm veel vezels maar heeft een lage voedingswaarde. Het is dus belangrijk om daarnaast ook voldoende ruwvoer met een hogere voedingswaarde te voeren. Je kunt je paard zonder problemen zo’n 2 kg stro per dag voeren.

null

Let op!

Het totale rantsoen van je paard moet minimaal 60% tot 80% uit ruwvoer bestaan, anders heeft dit nadelige gevolgen voor de gezondheid van je paard!

Wij van Pets Place helpen je graag met het beantwoorden van jouw diervragen. Wij hebben dan ook een adviespagina waarin we de meest relevante topics behandelen over paarden! Klik hier om naar onze adviespagina te gaan en ons advies te bekijken!

BEKIJK HIER ALLE INFORMATIE OVER JOUW PAARD