Wist je dat de huid zo’n 12% van het lichaamsgewicht inneemt? Het is het grootste orgaan van vele organismen, zo ook van de hond. De huid heeft veel belangrijke functies zoals bescherming tegen ziektes of beschadiging, maar helaas zijn er ook veel huidproblemen bij honden. In dit advies nemen we alles over de huid met jou door!
Wat is huid?
De huid van jouw hond is heel belangrijk voor de gezondheid, het is ten slotte het eerste contactpunt voor vele bacteriën, virussen maar ook mede organismen zoals andere honden of jij als baas. De huid bestaat uit drie verschillende hoofdlagen:
- Opperhuid;
- Lederhuid;
- Onderhuids bindweefsel.
Opperhuid
De opperhuid (epidermis) is de bovenste laag van de huid. De opperhuid bestaat zelf ook uit 5 sublagen. In de onderste sublaag van de opperhuid bevinden zich de stamcellen. De stamcellen delen en hierdoor vormen nieuwe huidcellen. Vervolgens duwen nieuwe huidcellen de oudere cellen een sublaag naar boven, waardoor de bovenste sublaag de laag met de oudste huidcellen is. Op deze manier vernieuwt de opperhuid zich constant. De oudste huidcellen liggen het verste weg van de aftakkingen van de bloedvaten waardoor voedingsstoffen slecht tot niet bij deze cellen kunnen komen. Uiteindelijk sterven deze af en drogen ze uit.
Lederhuid
De lederhuid (dermis) bestaat voornamelijk uit bindweefsel. Het bindweefsel in de lederhuid zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de hondenhuid. Stevigheid ontstaat door het eiwit collageen en elasticiteit ontstaat door het eiwit elastine. Beiden eiwitten worden aangemaakt in het bindweefsel in de lederhuid. Naast het bindweefsel vind je ook de bloedvaten (voor voedingsstoffen en zuurstof), lymfevaten (afvoer van afvalstoffen) en zenuwen (tast en pijngeleiding). Naast al deze punten bevinden de haarzakjes zich ook in deze huidlaag.
Onderhuids bindweefsel
Het onderhuids bindweefsel (subdermis) bestaat uit collageen en vetcellen. Ook hier draagt de collageen bij aan de stevigheid van de huid. De vetcellen zijn er om overtollig vet op te slaan. Het opgeslagen vet kan later worden omgezet in energie wanneer het lichaam dit nodig heeft. In de lederhuid zitten bloedvaten en lymfevaten, echter zijn dit de aftakkingen van de grote vaten in het onderhuids bindweefsel.
Functies van de huid
De huid heeft veel verschillende functies en is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. De huid draagt ondere andere bij aan:
- Lichaamstemperatuur constant houden;
- Bescherming tegen schadelijke bacteriën, virussen en stoffen;
- Het voelen van warmte, kou, pijn, aanraking, trillen, druk en jeuk;
- Aanmaak van vitamine D;
- Voorkomen van beschadigingen zoals wonden door stoten.
Hoe herken je een gezonde huid?
De huid van je hond; je ziet het misschien niet altijd door die mooie lokken, maar belangrijk is het wel! Een gezonde huid hoort soepel en glad aan te voelen, en er horen geen rare bulten, korsten of irritaties op de huid te zitten. Krabben is iets wat alle honden doen, echter is het niet de bedoeling dat er te veel gekrabd wordt. Zit jouw hond lekker in zijn vel?
Huidproblemen bij honden?
Zit jouw hond niet lekker in zijn vel? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Huiduitslag of irritatie is een vorm van een huidontsteking. Deze uitslag of irritatie is het plots ontstaan van rode vlekken of bultjes op bepaalde plekken of over een groter deel van het lichaam. Huiduitslag geeft vaak jeuk, pijn, branderigheid (rauw) en in sommige gevallen kan het zelfs misselijkheid en koorts met zich meebrengen. De jeuk is bij honden een van de grote oorzaken van het ontstaan van wondjes. De hond krijgt jeuk en krabt de huid kapot. Enkele voorbeelden van huiduitslag bij honden zijn vlooienbeten, hotspots, eczeem en schimmels. Heb jij het gevoel dat je hond last heeft van huiduitslag of heeft hij of zij langdurig jeuk? Neem dan contact op met de dierenarts.
Vlooien of mijten
Vlooien of mijten kunnen de oorzaak zijn van een huiduitslag bij je hond. Vlooien en mijten voeden zich door middel van het bloed van je hond. Om te kunnen drinken brengt de vlo wat speeksel in het steekwondje. Het speeksel van de vlooien kan de jeuk en uitslag geven. In sommige gevallen kan de vlooienbeet zich zelfs uiten tot een vlooienallergie en dan is de reactie van de huid een stuk heftiger en langduriger. In de ergste gevallen kunnen er door het krabben wondjes ontstaan. Deze wondjes kunnen nog erger ontsteken doordat er nu bacteriën in de huid kunnen. Dit kan resulteren in een gezwollen, warme, rode en soms zelfs pusserige plek. Heeft jouw hond last van vlooien? Lees in ons advies alles over vlooien en het bestrijden van vlooien bij honden! Let op! Schurft is een huidaandoening veroorzaakt door mijten en is erg besmettelijk voor honden!
Hotspot
Een hotspot is een vochtige, rode, jeukende plek. De hotspot kan op alle plekken op het lichaam van je hond ontstaan maar rug, oren, achterpoten komen het vaakste voor. Deze huidontsteking kan plotseling ontstaan en kan heel snel heel groot en vervelend worden. Hoe groter de hotspot, hoe langer de behandeling ook vaak duurt. Wanneer je de hotspot niet op tijd behandelt, wordt deze niet alleen heel groot maar is de plek ook gevoelig voor bacteriën. Als de spot ook nog geïnfecteerd wordt met bacteriën dan kan er een diepe infectie ontstaan, die voor jouw hond pijnlijk en langdurig kan zijn.
Honden die veel zwemmen lopen een groter risico op een hotspot. Loop je in gebieden met veel water en vooral veel stilstaand water? Vermijd deze wateren dan zoveel mogelijk, hier groeien veel bacteriën in. Droog je hond goed af na het zwemmen zodat er geen plekken kunnen gaan broeien door de natte vacht. Afdrogen kan je met een speciale hondenhanddoek of je kan jouw hond een prachtige hondenbadjas geven.
Eczeem
Eczeem (atopische dermatitis) is een vorm van huiduitslag. Het is een chronische ontsteking van de huid. Wanneer jouw hond last heeft van de chronische variant dan zal de eczeem gedurende zijn of haar hele leven aanwezig blijven. Je hond kan onder andere last hebben van:
- Droge huid;
- Schilfers (roos);
- Jeuk;
- Rode huid;
- Bultjes;
- Vochtige of verdikte huidplekken;
- Puistjes.
Schimmels
Er zijn ook honden met huidproblemen als huidschimmels. Over het algemeen kan je hond last krijgen van korstjes, schilfers en pukkeltjes. In sommige gevallen kan je hond helemaal kaal worden. Huidschimmels leven van keratine, een stofje in de huid en vacht. De sporen (zaadjes) van schimmels kunnen zelfs in extreme omstandigheden overleven. Dit is de reden dat schimmelinfecties vaak lang duren en moeilijk te behandelen zijn. Een voorbeeld van een bekende schimmelinfectie is ringworm. Let op! Schimmelinfecties zijn zeer besmettelijk voor niet alleen andere honden maar ook voor mensen.
Oplossen huidproblemen bij honden
Een gezonde huid en vacht hoef je in principe niet te wassen, maar soms is dit gewoon nodig. Bijvoorbeeld omdat je hond een lekker modderbad heeft genomen of dat ze lekker hebben liggen rollen in iets geurends. Gebruik altijd hondenshampoo en nóóit shampoo voor mensen. Shampoo voor mensen is schadelijk voor de vacht en huid van jouw hond en kan huidproblemen bij je hond veroorzaken. Het is belangrijk dat je alle zeepresten goed uitwast! Achtergebleven zeepresten kunnen voor jeuk en andere huidproblemen zorgen. Soms kan het nodig zijn om je hond een tweede keer te wassen. Dit kan, echter is het absoluut niet aan te raden om vaker dan twee keer in één wasbeurt te wassen. Vaker dan twee keer kan de vetlaag van de huid en vacht aantasten. Was je jouw hond regelmatig? Honden mogen maximaal 1 keer per maand gewassen worden om de vetlaag van de huid te beschermen.
Wassen met een huidziekte
Een hond met een huidziekte of een gevoelige huid kan er juist baat bij hebben om te wassen met speciale hondenshampoo. Het is hierbij wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Lees in ons advies, je hond wassen in 6 stappen, alles over hoe je deze wasbeurt moet aanpakken. Een behandeling met speciale shampoo kan een infectie tegengaan, jeuk verminderen of kan de vetlaag van de huid verbeteren.
Shampoos voor honden met huidproblemen
Enkele shampoos hebben werkende bestanddelen zoals zwavelteer of honing. Dit zijn bestanddelen die uitstekend werken voor honden met huidproblemen. Honing en zwavelteer hebben een reinigende, ontstekende en helende werking. Het helpt bij het genezingsproces en tegen de vorming van littekens. Enkele voorbeelden zijn:
- Beau Beau shampoo zwavelberkenteer; geschikt voor honden met een gevoelige huid en vacht.
- Wildwash super sensitive; geschikt voor honden met een gevoelige huid.
- Wildwash sensitive coats pro; geschikt voor honden met een gevoelige huid en vacht.
- Vetramil Derma shampoo; met honing als werkend bestanddeel, zeer geschikt voor honden met een gevoelige huid.
- Versele Laga Oropharma Anti-itch shampoo; tegen de jeuk.
- Jean Peau Zwavelteer shampoo; medicinale shampoo die ontsmettend werkt. Geschikt voor honden met een gevoelige huid.
Zonverbranding (UV-straling)
In de zomer loopt ook jouw viervoeter kans op verbranding door de zon. Jouw hond kan de kans op huidkanker vergroten wanneer hij of zij vaker verbrandt. Zorg ervoor dat je hond niet op zijn rug in de zon gaat liggen. Gebruik zonnebrandcrème op gevoelige plekken zoals de neus en de oorpunten. Honden met een zeer korte vacht, zoals een Whippet, of naakthonden lopen extra risico op zonverbranding. Let op! Zonnebrandcrème voor mensen is niet geschikt voor honden! Is je hond toch verbrand? Dan kan Excellent Stop Itch Plus of uierzalf helpen de huid wat te verzachten.
Wat te doen bij jeukende voetzolen, bijt er veel aan. Droog het na wandeling steeds goed af met luier.
Hallo Shirley,
Wat vervelend dat je hond veel aan de voetzolen bijt! Dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben, hierbij een overzicht wat het kan zijn:
– Geïrriteerde huid = Dit heb je voornamelijk door (strooi)zand, ijs en heel heet asfalt. Naast het schoonmaken van de pootjes en het drogen van de pootjes, kan het ook enorm helpen om de pootjes in te smeren met vette zalf zoals uierzalf of Vetramil.
– Verveling of stress = Dieren hebben aandacht nodig. Een tekort aan aandacht en interactie kunnen ervoor zorgen dat je hond door té veel stress of verveling aan de pootjes gaat likken f bijten. Wanneer je hond last heeft van stress, moet je erachter komen wat de oorzaak is. Is er iets veranderd in de vertrouwde omgeving of het dagelijkse ritme? Wanneer likt je hond de pootjes? Wanneer je dit weet, kun je een oplossing bieden door de stressveroorzakende factor weg te halen. Bij verveling kan een kauwbot of kauwspeeelgoed helpen!
– Allergie = Verschillende soorten allergieën triggeren de jeuk op de voetzooltjes. Bij een verdenking van allergieën is het verstandig om een dierenarts in te schakelen. Wanneer je de bovenstaande tips een tijd hebt geprobeerd, is een bezoekje bij een dierenarts niet onverstandig.
Hopelijk heb je meer duidelijkheid en tips gekregen voor de jeukende voetzooltjes! Wil je meer informatie over dit lichaamsdeel van je hond? Dan kun je dit advies over de voetkussens van je hond lezen!
Groet, Dieke van Pets Place