Menu

Wist je dat de huid zo’n 12% van het lichaamsgewicht inneemt? Het is het grootste orgaan van vele organismen, zo ook van de hond. De huid heeft veel belangrijke functies zoals bescherming tegen ziektes of beschadiging, maar helaas zijn er ook veel huidproblemen bij honden. In dit advies nemen we alles over de huid met jou door!

Wat is huid?

De huid van jouw hond is heel belangrijk voor de gezondheid, het is ten slotte het eerste contactpunt voor vele bacteriën, virussen maar ook mede organismen zoals andere honden of jij als baas. De huid bestaat uit drie verschillende hoofdlagen:

 • Opperhuid;
 • Lederhuid;
 • Onderhuids bindweefsel.
Hond huid

Opperhuid

De opperhuid (epidermis) is de bovenste laag van de huid. De opperhuid bestaat zelf ook uit 5 sublagen. In de onderste sublaag van de opperhuid bevinden zich de stamcellen. De stamcellen delen en hierdoor vormen nieuwe huidcellen. Vervolgens duwen nieuwe huidcellen de oudere cellen een sublaag naar boven, waardoor de bovenste sublaag de laag met de oudste huidcellen is. Op deze manier vernieuwt de opperhuid zich constant. De oudste huidcellen liggen het verste weg van de aftakkingen van de bloedvaten waardoor voedingsstoffen slecht tot niet bij deze cellen kunnen komen. Uiteindelijk sterven deze af en drogen ze uit. 

Lederhuid

De lederhuid (dermis) bestaat voornamelijk uit bindweefsel. Het bindweefsel in de lederhuid zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de hondenhuid. Stevigheid ontstaat door het eiwit collageen en elasticiteit ontstaat door het eiwit elastine. Beiden eiwitten worden aangemaakt in het bindweefsel in de lederhuid. Naast het bindweefsel vind je ook de bloedvaten (voor voedingsstoffen en zuurstof), lymfevaten (afvoer van afvalstoffen) en zenuwen (tast en pijngeleiding). Naast al deze punten bevinden de haarzakjes zich ook in deze huidlaag.

Onderhuids bindweefsel

Het onderhuids bindweefsel (subdermis) bestaat uit collageen en vetcellen. Ook hier draagt de collageen bij aan de stevigheid van de huid. De vetcellen zijn er om overtollig vet op te slaan. Het opgeslagen vet kan later worden omgezet in energie wanneer het lichaam dit nodig heeft. In de lederhuid zitten bloedvaten en lymfevaten, echter zijn dit de aftakkingen van de grote vaten in het onderhuids bindweefsel. 

Functies van de huid

De huid heeft veel verschillende functies en is erg belangrijk voor de gezondheid van jouw hond. De huid draagt ondere andere bij aan:

 • Lichaamstemperatuur constant houden;
 • Bescherming tegen schadelijke bacteriën, virussen en stoffen;
 • Het voelen van warmte, kou, pijn, aanraking, trillen, druk en jeuk;
 • Aanmaak van vitamine D;
 • Voorkomen van beschadigingen zoals wonden door stoten. 

Hoe herken je een gezonde huid? 

De huid van je hond; je ziet het misschien niet altijd door die mooie lokken, maar belangrijk is het wel! Een gezonde huid hoort soepel en glad aan te voelen, en er horen geen rare bulten, korsten of irritaties op de huid te zitten. Krabben is iets wat alle honden doen, echter is het niet de bedoeling dat er te veel gekrabd wordt. Zit jouw hond lekker in zijn vel?

null

Wist je dat?

Honden niet zweten via de huid! Honden zweten via hun voetzolen, maar regelen hun lichaamstemperatuur meer door middel van hijgen. Door het hijgen verdampen ze vocht via de tong en longen wat als gevolg afkoeling geeft.

Huidproblemen bij honden?

Zit jouw hond niet lekker in zijn vel? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Huiduitslag of irritatie is een vorm van een huidontsteking. Deze uitslag of irritatie is het plots ontstaan van rode vlekken of bultjes op bepaalde plekken of over een groter deel van het lichaam. Huiduitslag geeft vaak jeuk, pijn, branderigheid (rauw) en in sommige gevallen kan het zelfs misselijkheid en koorts met zich meebrengen. De jeuk is bij honden een van de grote oorzaken van het ontstaan van wondjes. De hond krijgt jeuk en krabt de huid kapot. Enkele voorbeelden van huiduitslag bij honden zijn vlooienbeten, hotspots, eczeem en schimmels. Heb jij het gevoel dat je hond last heeft van huiduitslag of heeft hij of zij langdurig jeuk? Neem dan contact op met de dierenarts.

null

Voeding voor huidproblemen

Huidproblemen bij honden is heel vervelend! Voeding kan hierbij een verlichtende rol hebben. Er zijn dieetvoedingen beschikbaar die bijdragen aan het verminderen van symptomen als jeuk of huidontstekingen. Lees in ons advies dieetvoeding voor honden en katten alles over beschikbare voedingen!

Vlooien of mijten

Vlooien of mijten kunnen de oorzaak zijn van een huiduitslag bij je hond. Vlooien en mijten voeden zich door middel van het bloed van je hond. Om te kunnen drinken brengt de vlo wat speeksel in het steekwondje. Het speeksel van de vlooien kan de jeuk en uitslag geven. In sommige gevallen kan de vlooienbeet zich zelfs uiten tot een vlooienallergie en dan is de reactie van de huid een stuk heftiger en langduriger. In de ergste gevallen kunnen er door het krabben wondjes ontstaan. Deze wondjes kunnen nog erger ontsteken doordat er nu bacteriën in de huid kunnen. Dit kan resulteren in een gezwollen, warme, rode en soms zelfs pusserige plek. Heeft jouw hond last van vlooien? Lees in ons advies alles over vlooien en het bestrijden van vlooien bij honden! Let op! Schurft is een huidaandoening veroorzaakt door mijten en is erg besmettelijk voor honden! 

BEKIJK ALLE MIDDELEN TEGEN VLOOIEN EN MIJTEN

Hotspot

Een hotspot is een vochtige, rode, jeukende plek. De hotspot kan op alle plekken op het lichaam van je hond ontstaan maar rug, oren, achterpoten komen het vaakste voor. Deze huidontsteking kan plotseling ontstaan en kan heel snel heel groot en vervelend worden. Hoe groter de hotspot, hoe langer de behandeling ook vaak duurt. Wanneer je de hotspot niet op tijd behandelt, wordt deze niet alleen heel groot maar is de plek ook gevoelig voor bacteriën. Als de spot ook nog geïnfecteerd wordt met bacteriën dan kan er een diepe infectie ontstaan, die voor jouw hond pijnlijk en langdurig kan zijn. 

Honden die veel zwemmen lopen een groter risico op een hotspot. Loop je in gebieden met veel water en vooral veel stilstaand water? Vermijd deze wateren dan zoveel mogelijk, hier groeien veel bacteriën in. Droog je hond goed af na het zwemmen zodat er geen plekken kunnen gaan broeien door de natte vacht. Afdrogen kan je met een speciale hondenhanddoek of je kan jouw hond een prachtige hondenbadjas geven.

Eczeem 

Eczeem (atopische dermatitis) is een vorm van huiduitslag. Het is een chronische ontsteking van de huid. Wanneer jouw hond last heeft van de chronische variant dan zal de eczeem gedurende zijn of haar hele leven aanwezig blijven. Je hond kan onder andere last hebben van:

 • Droge huid;
 • Schilfers (roos);
 • Jeuk;
 • Rode huid;
 • Bultjes;
 • Vochtige of verdikte huidplekken;
 • Puistjes.

Schimmels

Er zijn ook honden met huidproblemen als huidschimmels. Over het algemeen kan je hond last krijgen van korstjes, schilfers en pukkeltjes. In sommige gevallen kan je hond helemaal kaal worden. Huidschimmels leven van keratine, een stofje in de huid en vacht. De sporen (zaadjes) van schimmels kunnen zelfs in extreme omstandigheden overleven. Dit is de reden dat schimmelinfecties vaak lang duren en moeilijk te behandelen zijn. Een voorbeeld van een bekende schimmelinfectie is ringworm. Let op! Schimmelinfecties zijn zeer besmettelijk voor niet alleen andere honden maar ook voor mensen. 

Logo Vets Place hondenpoep

Vets Place Dierenartsen

Twijfel je over de plekjes of bultjes op de huid van je hond? Overleg altijd eerst met de dierenarts voordat je shampoos of andere middelen gaat gebruiken. Bekijk of er een Vets Place dierenarts bij jou in de buurt zit!

Oplossen huidproblemen bij honden

Een gezonde huid en vacht hoef je in principe niet te wassen, maar soms is dit gewoon nodig. Bijvoorbeeld omdat je hond een lekker modderbad heeft genomen of dat ze lekker hebben liggen rollen in iets geurends. Gebruik altijd hondenshampoo en nóóit shampoo voor mensen. Shampoo voor mensen is schadelijk voor de vacht en huid van jouw hond en kan huidproblemen bij je hond veroorzaken. Het is belangrijk dat je alle zeepresten goed uitwast! Achtergebleven zeepresten kunnen voor jeuk en andere huidproblemen zorgen. Soms kan het nodig zijn om je hond een tweede keer te wassen. Dit kan, echter is het absoluut niet aan te raden om vaker dan twee keer in één wasbeurt te wassen. Vaker dan twee keer kan de vetlaag van de huid en vacht aantasten. Was je jouw hond regelmatig? Honden mogen maximaal 1 keer per maand gewassen worden om de vetlaag van de huid te beschermen. 

Wassen met een huidziekte

Een hond met een huidziekte of een gevoelige huid kan er juist baat bij hebben om te wassen met speciale hondenshampoo. Het is hierbij wel belangrijk om het op de juiste manier te doen. Lees in ons advies, je hond wassen in 6 stappen, alles over hoe je deze wasbeurt moet aanpakken. Een behandeling met speciale shampoo kan een infectie tegengaan, jeuk verminderen of kan de vetlaag van de huid verbeteren. 

Shampoos voor honden met huidproblemen

Enkele shampoos hebben werkende bestanddelen zoals zwavelteer of honing. Dit zijn bestanddelen die uitstekend werken voor honden met huidproblemen. Honing en zwavelteer hebben een reinigende, ontstekende en helende werking. Het helpt bij het genezingsproces en tegen de vorming van littekens. Enkele voorbeelden zijn:

null

Wist je dat?

Vaccinaties subcutaan worden gegeven? Dit houdt in dat de vaccinatie onder de huid wordt gespoten. Dit is de minst pijnlijke manier en het lichaam neemt de stoffen goed op.
BEKIJK ALLE HONDENSHAMPOOS

Zonverbranding (UV-straling)

In de zomer loopt ook jouw viervoeter kans op verbranding door de zon. Jouw hond kan de kans op huidkanker vergroten wanneer hij of zij vaker verbrandt. Zorg ervoor dat je hond niet op zijn rug in de zon gaat liggen. Gebruik zonnebrandcrème op gevoelige plekken zoals de neus en de oorpunten. Honden met een zeer korte vacht, zoals een Whippet, of naakthonden lopen extra risico op zonverbranding. Let op! Zonnebrandcrème voor mensen is niet geschikt voor honden! Is je hond toch verbrand? Dan kan Excellent Stop Itch Plus of uierzalf helpen de huid wat te verzachten.

BEKIJK ALLE VERZORGINGSPRODUCTEN VOOR HUID EN VACHT
null

Vachtproblemen bij honden

Helaas gaan vachtproblemen vaak hand in hand met huidproblemen bij je hond. De meeste vachtproblemen worden veroorzaakt door dezelfde oorzaken als de genoemde huidproblemen. Wil je weten welke vachtverzorging jouw viervoeter nodig heeft? Bekijk onze tips in vachtverzorging voor de hond!