Wil je de beste kattenbakvulling kiezen? Het vinden van de juiste kattenbakvulling kan nogal een zoektocht zijn. Er is ontzettend veel aanbod, katten kunnen kritisch zijn en ook wijzelf hebben natuurlijk onze voorkeuren. Welke kattenbakvulling is het beste voor kittens? Ga je voor kattengrit of houtkorrels? En welke kattenbakvulling is het beste voor mij? De beste kattenbakvulling kiezen doe je met behulp van dit artikel!

info

Hoeveel kattenbakvulling gebruiken?

Om te zorgen voor voldoende graafruimte, is een laag van minimaal 5 centimeter nodig.

De 3 tips om de beste kattenbakvulling te kiezen!

Iedere kat en ieder baasje heeft zijn of haar eigen voorkeuren. Om te bepalen welke kattengrit het beste bij jou past, zijn dit de 3 vragen die je jezelf moet vragen.

 • Nummer 1

  Waar staat de kattenbak?

  Een kattenbak die in de woonkamer of keuken staat, moet geurtjes natuurlijk goed binden. Stank is erg vervelend, dus zorg dat je een kattenbakvulling kiest waarbij je daar geen last van hebt. Je kunt kiezen voor kattengrit met parfum of geurabsorberende kattenbakkorrels.

 • Nummer 2

  Hoe wil je de kattenbak verschonen?

  Een kattenbak moet regelmatig verschoond worden, net als ons eigen toilet. Je hebt hierbij de keuze tussen klontvormende kattenbakvulling en niet-klontvormende kattenbakvulling. Bij het gebruik van klontvormende vulling schep je dagelijks met een kattenbakschep de klontjes uit de bak en hoef je maar eens in de paar weken compleet te verversen. De fijnere klontvormende vulling neemt vocht goed op. 

 • Nummer 3

  Wil je een grove of een fijne korrel?

  Fijne kattenbakkorrels nemen meer vocht op dan grove korrels en zijn tevens zuiniger in gebruik. Ze kunnen daarentegen wel voor meer stof zorgen. Dit merk je vooral als je de korrels in de kattenbak doet. Een grove kattenbakvulling blijft minder aan de vacht van de kat hangen. Je hebt dus minder last van uitloop, wat vooral handig is bij langharige katten. Een kattenbakmat vangt de eventuele uitloop op.

null

Is kattenbakvulling giftig?

De meeste kattenbakvullingen zijn niet giftig, maar wel gevaarlijk na inname. Het nadeel van veel kattengrind is dat het klontvormend is, wat als blokkade in het maagdarmstelsel van de kat. Neem contact op met de dierenarts wanneer jouw kitten of kat (veelvuldig) kattenbakvulling eet. Lees hier meer over giftige stoffen voor katten.
NEEM CONTACT OP MET DE DIERENARTS

Welke kattenbakvulling voor kittens?

Wil je jouw kitten zindelijk maken? De juiste kattenbakvulling kan hierbij helpen! Vraag aan de fokker of het asiel welke kattenbakvulling daar gebruikt wordt. Kies je zelf de kattenbakvulling? Houd rekening met de volgende aspecten.

Zorg voor niet-klontvormende kattenbakvulling.

Klontvormende kattenbakvulling is zuiniger en absorbeert vieze geurtjes, maar de vulling vormt klonten in de maag bij het opeten van de vulling. Erg gevaarlijk wanneer je kitten kattengrit eet!

Zorg voor kattenbakvulling zonder geur.

Sommige soorten kattenbakvulling bevatten geurtjes om de stank te verminderen. Een sterke parfum-geur kan jouw kitten afschrikken, dus zorg dat je de eerste weken kattenbakvulling zonder geur gebruikt.

BESTEL NIET-KLONTVORMENDE KATTENBAKVULLING IN DE WEBSHOP
null

Waar is kattenbakvulling van gemaakt?

Er zijn 2 soorten kattenbakvullingen, namelijk kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen, welke gemaakt zijn van bijvoorbeeld hout en (gerecycled) papier, en kattenbakvulling van minerale grondstoffen, welke gemaakt zijn van bijvoorbeeld bentoniet en silica gel.

De verschillende soorten kattenbakvullingen

Het is bekend waar je op moet letten bij het kiezen van de beste kattenbakvulling, nu is het tijd om de kennis in de praktijk te brengen! Dit zijn de verschillende soorten kattenbakvullingen in het assortiment bij Pets Place.

Bentonietkorrels – Klontvormend en minimale uitloop

Korrels van Bentoniet zijn klontvormend wanneer het nat wordt, wat ervoor zorgt dat de kattenbak gemakkelijk schoongemaakt kan worden. De meeste kattenbakvullingen zijn van dit materiaal gemaakt, dus grote kans dat je dit kattengrit herkent. Deze korrels zijn van een kleisoort, wat waarom deze klonteren. De grootte van de bentonietkorrels bepalen de klontvorming: hoe kleiner en fijner de korrel, hoe klontvormender deze korrels zijn. Een grovere korrel heeft minimale uitloop. Voorbeelden van bentoniet in ons assortiment zijn:

BESTEL KATTENBAKVULLING IN DE WEBSHOP

Silicakorrels – Geur- en vochtabsorberend, stofvrij

Silicakorrels voor de kattenbak zijn gemaakt van silicagel en zijn geurabsorberend en vochtabsorberend. Daarnaast kun je lang vooruit met een zak: de korrels laten geleidelijk de vocht verdampen, zodat ze meer vocht op te nemen. Deze korrels moeten vervangen worden wanneer deze geen geur meer opnemen. Ook zijn deze korrels stofvrij. De productie van deze korrels is echter niet duurzaam. Voorbeelden van silicakorrels in ons assortiment zijn Happy Home Silica Crystals, Versele-Laga Silica en Vitakraft Magic Clean.

BESTEL KATTENBAKVULLING IN DE WEBSHOP

Houtkorrels – Duurzaam en niet klontvormend 

Houtkorrels voor de kattenbak zijn duurzaam aangezien de benodigdheden van deze korrels uit beheerde bossen worden gewonnen of uit restproducten van de houtindustrie komen. Deze korrels (‘pellets’) zijn niet klontvormend en de pellets vallen als poeder uit elkaar wanneer deze in aanraking komen met water. Daarnaast zijn deze houtkorrels vaak parfumloos en geurabsorberend. Om zo lang mogelijk met een ronde houtkorrels te doen, is het van belang om een speciale kattenbak met rooster te hebben. Voorbeelden van houtkorrels in ons assortiment zijn Peewee Houtkorrels, Happy Home Natural Houtkorrel en Cat’s Best Smart Pellets.

tip

Welke kattenbak hoort bij houtkorrels?

Zoals genoemd dien je een kattenbak speciaal voor houtkorrels te hebben om zo efficiënt mogelijk om te gaan met het kattengrit! De kattenbakken van Peewee zijn voorzien van een starterpakket! Ga je voor de Ecogranda, waarbij je een dekselloze kattenbak hebt (ideaal voor kittens)? Of kies je liever een kattenbak met deksel zoals de Ecohûs of de Ecodome? De keuze is aan jou!
BESTEL KATTENBAKVULLING IN DE WEBSHOP

Korrels van gerecycled materiaal – Duurzaam en biologisch afbreekbaar

Naast houtkorrels zijn er meerdere kattenbakvullingen welke gemaakt zijn van duurzame oorsprong! De meeste van deze kattenbakvullingen zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van plantaardige vezels zoals maïs, yuca en suikerriet. Deze kattenbakvullingen zijn parfumloos, maar kunnen wel ruiken. Aangezien katten over het algemeen kieskeurig zijn, kunnen katten de kattenbak vermijden.Voorbeelden van korrels van gerecycled materiaal in ons assortiment zijn Almo Nature Catlitter, Vitakraft Natural Clean Kattenbakvulling en Eco Cane Cat Litter.

BESTEL KATTENBAKVULLING IN DE WEBSHOP
tip

De beste kattenbakvulling kiezen gaat lastiger dan gedacht…

Weet je na dit adviesartikel nog niet welke kattenbakvulling het beste bij jou en je kat past? Snuffel rond in onze webshop of vraag naar advies in één van onze Pets Place winkels!
ZOEK EEN WINKEL BIJ JOU IN DE BUURT