Dagelijks worden er in Nederland duizenden foto’s van huisdieren gemaakt en gedeeld via Whatsapp, Instagram, Facebook en andere social media. Natuurlijk ook door veel van onze volgers en klanten. Daarom geven wij jullie graag wat handige tips om nóg betere foto’s te maken van je hond, kat, konijn, kip, vis of ander huisdier!

Vergeet ook niet om jouw huisdierfoto’s met ons te delen. Je maakt dan kans op leuke prijzen en een plekje op onze Inspiratiepagina. Meer hierover lees je onderaan dit artikel.

null

Wist je dat...

...maar liefst 83% van onze Facebookvolgers en 92% van onze Instagramvolgers liever op de foto gaat met zijn/haar huisdier dan met hun partner? Dat vinden wij stiekem wel heel erg leuk!!

Hoe houd je de camera vast?

Of je nu een spiegelreflexcamera, compactcamera of gewoon je smartphone gebruikt, het is super belangrijk dat je het apparaat stabiel vasthoudt. Met een minimale beweging van je hand kun je een foto al direct verpesten. Zeker bij weinig licht zal je foto dan snel wazig worden. Gebruik je een grote lens? Zorg dan dat je ook deze ondersteunt met één van je handen. Houd je ellebogen dicht langs je lichaam en… kijk even uit dat je geen vinger voor de lens houdt.

null

Landscape of portrait?

Fotografeer je een foto liggend (landscape) of staand (portrait)? Maak deze keuze bewust! Wil je een foto delen op Instagram of Facebook, dan komt een portraitfoto vaak beter tot zijn recht. Voor een uitvergrote foto aan de muur zou je kunnen kiezen voor landscape.

Perspectief

Kies altijd bewust voor een bepaald perspectief! Je kunt een foto nemen vanuit vogelperspectief (hoger dan je huisdier), op ooghoogte of vanuit kikkerperspectief (lager dan je huisdier). Bij dieren is het fotograferen op ooghoogte altijd een goede keuze. Probeer het vooral uit om vanuit verschillende perspectieven te fotograferen.

vogelperspectief

Vogelperspectief

Fotograferen vanaf boven kan ervoor zorgen dat je huisdier als kleiner en schattiger wordt ervaren dan vanuit een ander perspectief.

Deze foto is te vinden op onze inspiratiepagina en gemaakt door @bowie_de_toller

ooghoogte

Ooghoogte

Dit is het meest populaire standpunt om goede foto’s te maken van huisdieren. Je maakt het gemakkelijkst contact en duikt als het ware in de leefwereld van je dier.

Deze foto is te vinden op onze inspiratiepagina en gemaakt door @spacethepomsky

kikkerperspectief

Kikkerperspectief

Een foto vanuit kikkerpespectief kan je huisdier erg stoer en sterk laten lijken. Alsof je een huisdier hebt met veel status en aanzien!

 

 

Mik op de ogen!

Zorg dat de ogen van je huisdier altijd scherp zijn! Met je telefoon kun je op het scherm tikken om op een bepaald gebied scherp te stellen. Bij de meeste camera’s doe je dit door de knop half in te drukken (behalve als je handmatig scherpstelt). Mik dus op de ogen!

Is jouw hond of kat lekker aan het rennen? Dan kan scherpstellen lastig zijn. Heb je een sportstand op je camera? Gebruik dan deze!

null

Expert tip!

Wil je jouw huisdier fotograferen die in beweging is? Zorg dan voor een kortere sluitertijd en bedenk op welke manier je scherp wilt stellen. Gebruik een AF-C stand om automatisch je dier te volgen of ga voor handmatig. In het tweede geval is het handig om op een specifiek punt scherp te stellen en te fotograferen in burst mode (continu).

Kijk eens naar het vogeltje!

Wil je een mooi portret maken van je huisdier? Dan wil je misschien dat je dier recht in de lens kijkt. Dat kan best lastig zijn! Er zijn drie basismethodes om dit voor elkaar te krijgen: met geluid, snoep of beweging. Welke je kiest is per dier verschillend en bij honden zelfs per ras.

1: Geluid

Speelgoed met geluid is perfect om aandacht te trekken. Wanneer bijvoorbeeld honden reageren op geluid, spitsen ze vaak de oren en kijken je onderzoekend aan. Honden die hijgen zullen vaak de mond sluiten. Beloon jij jouw huisdier vaak met een snack? Dan is de kans groot dat hij reageert op het geritsel van een snackverpakking.

null

Hondenrassen en geluid

Bijna alle herdersrassen zijn gevoelig voor speeltjes met hoge en schelle pieptonen. Molossers, spitsen en (bul)dogachtigen reageren op lage knorrende geluiden. Voor retrievers en staande honden kun je het beste voor kiezen voor lokgeluiden, die voor de jacht worden gebruikt.

2: Snacks

Werken geluiden niet? Dan kun je proberen om de aandacht van je dier te krijgen met zijn favoriete snack. Wanneer het lukt kun je proberen om de snack bovenop de lens of zonnekap van je camera te leggen. Dit is natuurlijk wat lastiger bij een smartphone, maar misschien krijg je het voor elkaar met een simpele knijper!

3: Beweging

Veel honden en katten reageren op beweging door hun jachtinstinct. Het kan wel handig zijn om hiervoor een tweede persoon in te schakelen. Je kunt bewegingen maken met je vingers of door de tweede persoon van je weg of naar je toe te laten lopen. Je kunt ook proberen een knuffelspeeltje of balletje op te gooien. Bij katten is een kattenhengel perfect!

BESTEL SPEELTJES EN SNACKS IN ONZE WEBSHOP

Let op de omgeving en achtergrond

De omgeving waarin je jouw huisdier fotografeert is één van de belangrijkste onderdelen van je foto! Want wil je dat jouw konijn achter het tralies van het hok staat of liever in de tuin bij een mooi plukje gras? Kies dus bijvoorbeeld een mooi plekje uit in de natuur of creëer zelf een mooi plekje wanneer je binnen fotografeert.

Om je huisdier extra uit de foto te laten springen kun je het beste zorgen voor een rustige omgeving met weinig afleidende onderwerpen. Zet je gebruikte theeglas dus even aan de kant! Heeft jouw camera een portretstand? Dan zou je deze kunnen gebruiken. Dit zorgt er namelijk voor dat de achtergrond minder scherp wordt en jouw dier er dus nog meer uitspringt! Als gevorderde fotograaf kun je dit handmatig doen door het diafragma aan te passen. Let wel op dat de snuit van het dier scherp blijft.

null

Expert tip!

Hoe pak je de juiste lichtmeting bij het fotograferen van huisdieren? Gebruik spotmeting op de vacht van het dier en stel het bij aan de hand van de kleur van de vacht. Bij een witte vacht kun je bijvoorbeeld een aantal stops overbelichten en bij een donkere vacht een aantal stops onderbelichten.

Deel jouw huisdierfoto’s met Pets Place!

Op onze Inspiratiepagina verzamelen wij de leukste huisdierfoto’s en video’s die door huisdierbaasjes worden gemaakt! Iedere maand verloten wij ook nog eens 3 Pets Place cadeaubonnen! Daarnaast plaatsen wij regelmatig foto’s op onze Instagram pagina. Wil jij met jouw foto’s ook op onze Inspiratiepagina komen? Dan geven wij je hieronder een aantal tips:

1. Volg ons en tag jouw foto’s met @petsplacenl!

Volg ons Instagram account via @petsplacenl. Plaats jij een foto van jouw huisdier, gebruik dan altijd @petsplacenl in het bijschrift of tag @petsplacenl direct in je foto. Je maakt meteen kans om op onze Inspiratiepagina te komen! Wij vragen natuurlijk altijd even om toestemming.

2. Gebruik dit artikel om betere foto’s te maken

Worden de foto’s van jouw lieve huisdier kwalitatief steeds beter? Dan is de kans groot dat wij jouw foto’s regelmatig zullen delen op onze Inspiratiepagina en/of Instagram pagina.

3. Gebruik huisdierproducten

Op onze Inspiratiepagina delen wij een hoop foto’s waarin huisdieren op de foto staan met hun favoriete krabpaal, hondenmand, snacks of knaagspeeltjes. Op deze manier inspireren wij onze klanten met leuke, handige en lekkere producten. Wij worden ook super blij van leuke foto’s met onze Pets Place verzenddoos. Inspiratie nodig voor leuke foto’s? Kijk dan op de Inspiratiepagina via petsplace.nl/inspiratie! 🙂