Chinchilla’s; mooie beestjes en leuke huisdieren! Maar, voordat je ze aanschaft is het goed om eerst een aantal dingen te weten over deze actieve diertjes. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen, aangezien deze diertjes veel tijd, aandacht en liefde nodig hebben! Ze vertrouwen immers op jouw complete zorg gedurende hun hele leven. In dit artikel geven we je alle informatie over chinchilla’s die je nodig hebt voordat je ze gaat aanschaffen.

Leefomgeving chinchilla’s

Deze knaagdieren komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze op grote hoogtes leven in een ruw klimaat. Het zijn zeer levendige groepsdieren die graag klauteren en springen. Het is dus zeer van belang om een grote kooi aan te schaffen waarin ze hiertoe voldoende mogelijkheden krijgen. De ideale kooi voor twee diertjes is minimaal 100 centimeter hoog, 80 centimeter breed en 80 centimeter diep. Besluit je meer dan twee chinchilla’s te houden, dan zul je hier ook qua ruimte rekening mee moeten houden. Let op dat er voldoende ventilatie is, een glazen kooi is bijvoorbeeld niet geschikt!

Inrichting verblijf

Biedt naast een ruim hok voldoende springmogelijkheden en speelgoed aan, zoals houten plankjes en tunnels. Bovenstaande kooi is zeer geschikt voor chinchilla’s, maar dient wel uitgebreid te worden met deze set. Hierdoor kunnen jouw klauteraars zich goed verplaatsen en kunnen ze lekker springen. Bekijk hieronder een aantal leuke dingen om het hok van jouw chinchilla’s mee in te richten.

BEKIJK ALLE KOOI ACCESSOIRES
null

Zorg voor voldoende losloopruimte!

De beestjes zijn zeer actief, waardoor het van belang is om ze minimaal een uur per dag los te laten lopen. Zorg er wel voor dat dit op een plek is waar ze veilig rond kunnen lopen zonder elektriciteitskabels en ontsnappingsmogelijkheden.

Voeding chinchilla’s

Chinchilla’s eten van nature kruiden, grassen, schors en bladeren. Daarom bestaat de basis van de voeding uit vezelrijk hooi. Dit ruwvoer is namelijk goed om het kauwen van de diertjes te stimuleren. Als bijvoeding kan je brokjes geven. Hiermee krijgen ze ook de overige benodigde voedingsstoffen binnen. Als gezonde afwisseling kunnen er kruiden gevoerd worden. Uiteraard vinden chinchilla’s het ook lekker om af en toe te snacken. Zorg er hierbij wel voor dat de snoepjes gedroogd zijn en geen suikers of vetten bevatten. Bekijk hier geschikte snacks voor chinchilla’s.

null

Ken je Marty de chinchilla al?

Deze chinchilla is een internationale ster op Instagram en is door Supreme uitgekozen om model te staan voor de verpakking van het voer. Volg zijn avonturen hier en laat jouw chinchilla's van hetzelfde voer genieten.

Chinchilla weetjes!

Chinchilla’s zijn prachtige diertjes, maar nog niet zo heel bekend om als huisdieren te houden! Voordat je overgaat tot de aanschaf, is het goed om onderstaande weetjes te lezen:

  • Chinchilla’s kunnen een leeftijd behalen van zo’n 20 jaar oud.
  • Ze leggen zo’n 200 keutels per dag en vinden het geweldig om hiermee te gooien (ja, óók buiten hun kooi).
  • Ze vertonen ’s nachts veel activiteit (én lawaai).
  • Het zijn groepsdieren, waardoor minimaal één soortgenootje een must is.
  • Het zijn van nature prooidieren, waardoor ze het niet zo snel zullen laten merken als ze ziek zijn. Zwakte betekent immers dat je een makkelijke prooi voor de vijand bent. Lees hier meer over veel voorkomende ziektes bij chinchilla’s.
  • Ze worden zo’n 25 centimeter lang (maar door de staart komt daar nog ongeveer 15 centimeter bij).
  • De diertjes kunnen verschillende geluiden maken, waaronder zelfs een blaffend geluid! Dit maken ze bij mogelijke gevaren.
  • Ze kunnen in ons klimaat niet buiten leven, een binnenhok is daarom vereist.
null

Een lekker zandbad!

Chinchilla's vinden het héérlijk om een zandbad te nemen. Dagelijks even rollen en spelen in het zand hoort erbij! Dit is tevens goed tegen stress en verwijdert vuil en vet uit de vacht. Bekijk hier speciaal badzand.