Snoeien doe je het gehele jaar door en krijgen planten, struiken en bomen meerdere malen per jaar een snoeibeurt. Wanneer je moet snoeien hangt onder andere af van het soort plant en hetgeen dat je wilt bereiken. In dit artikel geven we je tips voor het snoeien in de herfst!

Waarom moet ik mijn planten snoeien?

Snoeien kan op verschillende momenten in het jaar, en heeft ook verschillende voordelen. Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om te kijken of jouw plant, boom of struik specifieke eisen stelt aan het snoeien en wat de beste manier is om dit te doen. Hieronder een lijstje met de redenen om de planten in je tuin te snoeien:

  • De struik of plant in een mooi model snoeien.
  • Voorkomen dat de plant gaat overwoekeren.
  • Betere bloei.
  • Betere oogst van fruitbomen.

Wat moet ik snoeien in de herfst?

Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, vlinderstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en een kastanjeboom. Het is wel aan te raden vóórdat je aan het snoeien begint even uit te zoeken wat voor plant je precies hebt zodat je eenvoudig online kan uitzoeken of deze wel of niet gesnoeid moet worden. Hieronder een overzicht met hoe de genoemde planten te snoeien:

Rozen snoeien

Je snoeit je rozenstruik om de struik te beschermen tegen de aankomende winter. Omdat rozen in de winter niet bloeien hoef je niet te snoeien voor het oog, maar alleen om te beschermen. De rozenstruik mag redelijk kort gesnoeid worden, ongeveer tot kniehoogte.

Rozen snoeien in de herfst

Lavendel snoeien

Bij het snoeien van lavendel in het najaar mag puur gesnoeid worden voor de vorm van de plant. Er hoeft weinig van de plant afgesnoeid te worden.

Lavendel snoeien in de herfst

Vlinderstruik snoeien

Knip bij vlinderstruiken alleen de uitgebloeide bloemscheuten af.

Vlinderstruik snoeien in de herfst

Knotbomen snoeien

Knotbomen kan je het beste tussen november en februari snoeien. Hierbij snoei je alleen voor de vorm, dus je hoeft alleen maar wat takken bij te knippen.

Knotboom snoeien in de winter

Leilinde snoeien

Je kunt de leilinde het beste in de wintermaanden snoeien. Hoe langer je hiermee wacht, hoe langer je profijt hebt van de bescherming tegen inkijk. Je kunt de leilinde heel eenvoudig snoeien; je kunt gewoon alle knoppen wegknippen.

Leilinde snoeien in de herfst

Druivenstruik snoeien

Bij een druivenstruik moet opgepast worden dat het niet vriest en dat het droog is, anders kan hij gaan bloeden. Het snoeien is vrij eenvoudig; snoei de twijgen op 6 cm.

Druivenstruik snoeien

Fruitbomen snoeien

Fruitbomen snoei je om een betere opbrengst te krijgen. Knip oude en beschadigde takken af op zo’n 10 cm van de stam.

Fruitbomen snoeien
tip

Koop een (elektrische) zaag

Een snoeizaag of kettingzaag mag ook niet ontbreken. Hiermee kun je dikke stronken of takken van grote bomen afzagen.
BESTEL EEN SNOEIZAAG IN DE WEBSHOP

Waarom juist in de herfst?

Bij sommige planten, bomen of struiken komt de sapstroom al vroeg op gang. Dit is bijvoorbeeld bij een druivenstruik of een kastanjeboom. Omdat de winterperiode en de temperaturen nog wel eens uiteenlopen is het verstandig om deze te snoeien vóórdat het weer warm wordt. Wanneer deze soorten gesnoeid worden terwijl de temperatuur al te hoog is zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Je kunt eventueel een wondzalf kopen voor planten en bomen om dit te herstellen.

Tips voor snoeien in de herfst

Wanneer de herfst begint en de bladeren van de bomen vallen, gaan veel mensen lekker aan de slag in de tuin. Tuinonderhoud zoals snoeien hoort daar vaak ook bij! De maand oktober is hier erg geschikt voor, want de meeste planten zijn dan uitgebloeid of gaan richting het einde van het bloeiseizoen. Hier volgen enkele tips om je planten succesvol te snoeien:

  • Niet snoeien bij vorst.
  • Gebruik goed gereedschap zodat je je plant niet beschadigd.
  • Kijk voor het snoeien welke takken je weg wilt hebben, en welke niet, zodat je vorm kunt geven aan je struik, plant of boom.
  • Half-vergaande bomen of struiken mogen erg kort gesnoeid worden, hier knappen zij vaak van op.
  • Nooit recht maar altijd schuin takken snoeien.

Het juiste gereedschap

Zorg ervoor dat je wanneer je je tuin gaat snoeien, het juiste tuingereedschap hebt. Dit betekent dat je verschillende snoeischaren, werkkleding en ander gereedschap bij de hand moet hebben. Een boom moet namelijk met ander gereedschap gesnoeid worden dan bijvoorbeeld een struik.

Snoeischaar

Zorg allereerst dat je snoeischaren hebt. Snoeischaren zijn er in verschillende groottes en diktes, zorg dat je verschillende maten in huis hebt, zodat je verschillende groottes takken weg kan knippen. Er bestaan snoeischaren van verschillende materialen, zorg dat je een kwalitatief goede schaar hebt, bijvoorbeeld van metaal. Deze zijn duurzaam en gaan dus lang mee.

Tuinhandschoenen

Ook goede handschoenen mogen niet ontbreken. Voorkom blaren en krassen op je handen door tuinhandschoenen aan te schaffen. Ze zijn gemaakt van 100% blauwe nylon, en hebben een zwarte latex palmcoating, waardoor je toch heel gemakkelijk in de tuin bezig kunt. Bovendien zijn de handschoenen ook zacht van binnen, waardoor je met extra comfort in je tuin kunt werken!

BESTEL AL HET TUINGEREEDSCHAP IN DE WEBSHOP

Zoek een Pets Place Boerenbond in de buurt

In de fysieke Pets Place Boerenbond winkels wordt er een véél groter assortiment tuingereedschap en benodigdheden aangeboden. Heb je online niet gevonden wat je zocht? Ga dan even langs bij de dichtstbijzijnde Pets Place Boerenbond bij je in de buurt en bekijk een ruimer assortiment.

ZOEK EEN PETS PLACE BOERENBOND WINKEL IN JOUW BUURT