Wij raden aan om meerdere malen per jaar je planten, struiken en bomen te snoeien. Wanneer je moet snoeien hangt o.a. af van het soort plant en hetgeen dat je wilt bereiken. In dit artikel geven we je tips voor het snoeien in de herfst!

Waarom moet ik mijn planten snoeien?

Snoeien kan op verschillende momenten in het jaar, en heeft ook verschillende voordelen. Voordat je begint met snoeien is het belangrijk om te kijken of jouw plant, boom of struik specifieke eisen stelt aan het snoeien, en wat de beste manier is om dit te doen. Hieronder een lijstje met de redenen om de planten in je tuin te snoeien:

  • De struik of plant in een mooi model snoeien
  • Voorkomen dat de plant gaat overwoekeren
  • Betere bloei
  • Betere oogst van fruitbomen

Wat moet ik snoeien in de herfst?

Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, vlinderstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en een kastanjeboom. Het is wel aan te raden vóórdat je aan het snoeien begint even uit te zoeken wat voor plant je precies hebt zodat je eenvoudig online kan uitzoeken of deze wel of niet gesnoeid moet worden. Hieronder een overzicht met hoe de genoemde planten te snoeien:

Je snoeit je rozenstruik om de struik te beschermen tegen de aankomende winter. Omdat rozen in de winter niet bloeien hoef je niet te snoeien voor het oog, maar alleen om te beschermen. De rozenstruik mag redelijk kort gesnoeid worden, ongeveer tot kniehoogte.

Bij het snoeien van lavendel in het najaar mag puur gesnoeid worden voor de vorm van de plant. Er hoeft weinig van de plant afgesnoeid te worden.

Knip bij vlinderstruiken alleen de uitgebloeide bloemscheuten af.

Knotbomen kan je het beste tussen november en februari snoeien. Hierbij snoei je alleen voor de vorm, dus je hoeft alleen maar wat takken bij te knippen.

Je kunt de leilinde het beste in de wintermaanden snoeien. Hoe langer je hiermee wacht, hoe langer je profijt hebt van de bescherming tegen inkijk. Je kunt de leilinde heel eenvoudig snoeien; je kunt gewoon alle knoppen wegknippen.

Bij een druivenstruik moet opgepast worden dat het niet vriest en dat het droog is, anders kan hij gaan bloeden. Het snoeien is vrij eenvoudig; snoei de twijgen op 6 cm.

Fruitbomen snoei je om een betere opbrengst te krijgen. Knip oude en beschadigde takken af op zo’n 10 cm van de stam.

tip

Koop een (elektrische) zaag

Een zaag of kettingzaag mag ook niet ontbreken. Hiermee kun je dikke stronken of takken van grote bomen afzagen.

Waarom juist in de herfst?

Bij sommige planten, bomen of struiken komt de sapstroom al vroeg op gang. Dit is bijvoorbeeld bij een druivenstruik of een kastanjeboom. Omdat de winterperiode en de temperaturen nog wel eens uiteenlopen is het verstandig om deze te snoeien vóórdat het weer warm wordt. Wanneer deze soorten gesnoeid worden terwijl de temperatuur al te hoog is zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Je kunt eventueel een wondzalf kopen voor planten en bomen om dit te herstellen.

Tips voor snoeien in de herfst

Wanneer de herfst begint, en de bladeren van de bomen vallen, gaan veel mensen lekker aan de slag in de tuin. Tuinonderhoud zoals snoeien hoort daar vaak ook bij! De maand oktober is hier erg geschikt voor, want de meeste planten zijn dan uitgebloeid of gaan richting het einde van het bloeiseizoen. Hier volgen enkele tips om je planten succesvol te snoeien:

  • Niet snoeien bij vorst
  • Gebruik goed gereedschap zodat je je plant niet beschadigd
  • Kijk voor het snoeien welke takken je weg wilt hebben, en welke niet, zodat je vorm kunt geven aan je struik, plant of boom
  • Half-vergaande bomen of struiken mogen erg kort gesnoeid worden, hier knappen zij vaak van op
  • Nooit recht maar altijd schuin takken snoeien

Het juiste gereedschap

Zorg ervoor dat je wanneer je je tuin gaat snoeien, het juiste gereedschap hebt. Dit betekent dat je verschillende snoeisnaren, werkkleding en ander gereedschap bij de hand moet hebben. Een boom moet namelijk met ander gereedschap gesnoeid worden dan bijvoorbeeld een struik.

Snoeischaar

Zorg allereerst dat je snoeischaren hebt. Snoeischaren zijn er in verschillende groottes en diktes, zorg dat je verschillende maten in huis hebt, zodat je verschillende groottes takken weg kan knippen. Er bestaan snoeischaren van verschillende materialen, zorg dat je een kwalitatief goede schaar hebt, bijvoorbeeld van metaal. Deze zijn duurzaam en gaan dus lang mee.

Tuinhandschoenen

Ook goede handschoenen mogen niet ontbreken. Voorkom blaren en krassen op je handen door tuinhandschoenen aan te schaffen. Ze zijn gemaakt van 100% blauwe nylon, en hebben een zwarte latex palmcoating, waardoor je toch heel gemakkelijk in de tuin bezig kunt. Bovendien zijn de handschoenen ook zacht van binnen, waardoor je met extra comfort in je tuin kunt werken!

Zoek een Boerenbond in de buurt

In de fysieke Boerenbond winkels wordt er een véél groter assortiment tuingereedschap en benodigdheden aangeboden. Heb je online niet gevonden wat je zocht? Ga dan even langs bij de dichtstbijzijnde Boerenbond bij je in de buurt en bekijk een ruimer assortiment.

ZOEK EEN WINKEL IN JOUW BUURT