Een hulphond helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag. Hij voorkomt isolement en biedt nieuw perspectief. In dit advies lees je voor welke cliënten deze hulphonden worden ingezet, op welke manier hulphonden worden opgeleid en hoe je deze honden herkent. Ook lees je hier meer over Hulphond Nederland.
Levensfase hulphond
In het eerste levensjaar woont de puppy bij het gastgezin. Wanneer de hond tussen de 14 en 17 maanden oud is krijgt hij een medische screening. Vervolgens begint de opleiding in het trainingscentrum van Hulphond Nederland. Wanneer de hond wordt ingezet voor therapie en coaching blijft de hond tot aan zijn pensioen bij het gastgezin.
Gastgezin en training
In het eerste levensjaar van de pup woont de hulphond bij het gastgezin. Hier wordt de pup opgevoed tot een sociale hond en leert hij de eerste basiscommando’s. De gastgezinnen worden geselecteerd en intensief begeleid vanuit Hulphond Nederland. Tijdens dit traject zijn er een aantal toetsmomenten waarin wordt gemonitord of de hond voldoende vorderingen maakt. Wanneer de hond tussen de 14 en 17 maanden oud is krijgt hij een medische screening. Vervolgens begint de hond aan zijn opleiding op het trainingscentrum van Hulphond Nederland. In ongeveer 6 maanden wordt de hond opgeleid tot een volleerde hulphond. Dit gebeurt door een professionele trainer. Halverwege de 6 maanden wordt er bepaald welke hulpvraag het beste bij de hond past. Dit kan zijn: plaatsing bij een cliënt thuis als ADL-, Epilepsie- PTSS-hulphond, of inzet als Therapie-hulphond binnen het therapie-en coachingsprogramma van Hulphond Nederland.
Plaatsing bij een cliënt (ADL, PTSS en Epilepsie)
Voorafgaand aan de plaatsing wordt er eerst zorgvuldig gekeken of er een match is tussen de cliënt en de hulphond. Dit wordt in verschillende fasen tot stand gebracht.
- Er wordt bekeken of er een goede klik is en welke vaardigheden de hond moet aanleren.
- Na het matchbezoek volgt er een aantal maanden maatwerktraining.
- Daarna volgt er een intensieve training bij de cliënt thuis, dit wordt ook wel de huistraining genoemd.
- Na de huistraining vindt er standaard eenmaal per half jaar nazorg plaats tijdens een bezoek aan huis.
Therapie en coaching
Een Therapie-hulphond wordt ingezet tijdens de therapie- en coachingssessies voor jongeren en volwassenen met gedragsproblemen, ontwikkelingsachterstanden of psychiatrische problematiek. Deze hulphond woont bij een therapie gastgezin waar hij gewoon ‘huishond’ is. Twee dagen per week is de Therapie-hulphond aan het werk op één van de therapielocaties. Daar wordt de hond door professionele therapeuten van Hulphond Nederland als co-therapeut ingezet om mensen te helpen die anders vastlopen in het dagelijks leven. De Therapie-hulphond en het gastgezin worden begeleid en periodiek getraind. De hond blijft in principe tot en met zijn pensioen bij het gastgezin wonen.
Soorten hulphonden
ADL-hulphond
Een ADL-hulphond kan worden ingezet wanneer iemand niet meer voor zichzelf kan zorgen als gevolg van een fysieke beperking. Deze beperking kan ertoe leiden dat je niet meer zelfstandig kan wonen en afhankelijk raakt van anderen. De ADL-hulphond helpt iemand met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een ADL-hulphond is voor zijn baas een grote steun zowel binnen- als buitenshuis. De hond assisteert bij dagelijks voorkomende handelingen, zoals;
- Het openen en sluiten van deuren en gordijnen
- Het uittrekken van kleding
- Het leeghalen van de wasmachine
- Het oprapen en aangeven van voorwerpen
- Portemonnee aangeven bij de kassa, wanneer boodschappen worden gedaan
- Lift- en lichtknoppen bedienen
- Kastjes openmaken
- Helpen bij opbergen
PTSS-hulphond
PTSS (Post traumatische stressstoornis) zorgt voor nachtmerries, herbelevingen van afschuwelijke gebeurtenissen en snelle stressopbouw. Deze stoornis kan ervoor zorgen dat mensen sociale contacten vermijden en soms niet eens meer naar buiten durven. Een PTSS-hulphond kan hierbij uitkomst bieden.
Deze hond is een signaleringshond met extra gevoeligheid voor stress die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen. De hulphond leert de opbouw van stress herkennen in fysieke uitingen, zoals het trillen van de knie. Bovendien houdt hij zijn baas, door het reflecteren van zijn gedrag, een spiegel voor wanneer hij onrustig of zenuwachtig is. De zintuiglijke waarnemingen van de hond zijn vele malen groter dan die van een mens. De hond voelt een verandering in spanning, woede of verdriet eerder aan dan zijn baas. De PTSS-hulphond zorgt voor ontspanning en afleiding door zijn baas aan te raken, zijn kop op schoot te leggen of hem aan te duwen met zijn neus, wanneer er dreigende escalaties van dergelijke emoties ontstaan. De baas leert samen met de PTSS-hulphond weer opnieuw deelnemen aan de maatschappij. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van leven, zowel voor de cliënt als voor zijn of haar omgeving.
Epilepsie-hulphond
Mensen die last hebben van epilepsie durven vaker nauwelijks nog de deur uit. Wanneer er een aanval ontstaat midden op straat kan dit voor ongemak en schaamte zorgen, maar ook voor een fysiek letsel zoals een hersenschudding of botbreuken. Epilepsie leidt vaak tot een sociaal isolement. Een Epilepsie-hulphond kan hierbij de uitkomst bieden.
Een Epilepsie-hulphond is een signaleringshond die erop getraind is om te handelen wanneer zijn baas een aanval krijgt en hem tijdens en na deze aanval te helpen. Hierdoor biedt de hulphond een gevoel van veiligheid en verminderde afhankelijkheid van anderen. Bovendien kan de Epilepsie-hulphond letsel voorkomen, doordat ze tijdig hun baas kunnen waarschuwen. Doordat deze hond de cliënt zelfvertrouwen en rust geeft, kunnen de epileptische aanvallen zelfs afnemen in hevigheid en/of frequentie.
Hulphond herkennen
Op dit moment is er nog geen officieel internationaal keurmerk. Een hulphond herken je aan het dekje. Op dit dekje staat een logo van Hulphond Nederland en een embleem met ‘don’t touch me’, doe dit dan ook niet! Deze honden mogen niet worden afgeleid van hun werk.
Hulphond Nederland helpen?
Door middel van een donatie kan de opleiding en inzet van hulphonden worden gesteund. Om te kunnen doneren klik je hier!
Er zijn verschillende soorten gastgezinnen nodig, deze zijn:
- Gastgezin pup
- Gastgezin Therapie-hulphond
- Opvang gastgezin
- Gastgezin moederhond en nestje
Wil jij meer weten over gastgezinnen of een gastgezin worden? Klik dan hier
Wanneer er belangstelling is voor dier-ondersteunende therapie en coaching, kan dit rechtstreeks worden aangevraagd bij Hulphond Nederland. Er wordt een telefonische screening, een intake en een stappenplan uitgevoerd met de beoogde doelen op basis van jouw aanvraag. Er wordt dan gekeken welk dier en welke vorm van coaching bij jouw past. De Therapie-hulphonden worden niet thuis geplaatst bij de cliënt, maar ingezet door therapeuten tijdens de therapie-en coachingssessies. Het therapie-en coachingstraject bestaat uit een intake, 10 dier-ondersteunende therapie-en coachingssessies en verschillende evaluatiemomenten.
Voor meer informatie klik je hier!
De fokkers zijn de basis van de opleiding van de hulphonden. Samen met de fokker selecteert Hulphond Nederland de juiste pups voor het opleidingstraject. Wellicht zijn er pups geschikt om in de toekomst hulphond te worden, omdat zij een gezond, sterk lijf hebben en een goed karakter. Er wordt een zorgvuldige selectie gemaakt bij de fokker, aangezien de opleiding een kostbaar traject is.
Wanneer een fokker een samenwerking wil aangaan met Hulphond Nederland, is dit bij voorkeur voor langere duur en tweerichtingsverkeer. Een goede relatie en vertrouwen is belangrijk. Hulphond Nederland zorgt ervoor dat de fokkers op de hoogte blijven van de opleiding van ‘hun’ pups.
Met het formulier op deze site kan jij een hulphond aanvragen. Er wordt dan contact met jou opgenomen voordat de procedure wordt gestart.
Mindy en hulphond Tynke
Mindy van den Broek vertelt dat Tynke haar heeft uitgekozen als baas en niet andersom. Tynke is een poedel en helpt Mindy met de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL).
Tynke helpt Mindy de gehele dag door met alles wat ze niet kan of haar teveel pijn doet. Deze handelingen zijn bijvoorbeeld: kleding uittrekken, spullen oprapen die op de grond vallen, producten uit de onderste winkelrekken pakken en nog veel meer.
Tynke geeft Mindy hoop en samen kunnen ze ook de onzekerheden en angsten aan. Voor Tynke bestond het toekomstperspectief van Mindy uit vier keer per dag thuiszorg, een noodknop en afhankelijk zijn van mantelzorg. Dankzij Tynke bleef deze zorgtoename bespaard. Mindy is enorm dankbaar voor haar hulpje Tynke. De toekomst is onzeker, maar stapje voor pootje lopen Mindy en Tynke deze samen tegemoet!
Mindy en Tynke zijn te volgen op Instagram via @hulphond_tynke
Lees hier het hele verhaal van Mindy en Tynke in het Lief Dier magazine!
Wat leuk om ons hier terug te vinden 🙂
We vonden het erg leuk hieraan mee te werken!
Groetjes
Mindy van den Broek
En hulphond Tynke
@hulphond_tynke