Wondermiddeltjes tegen zomereczeem bestaan niet. Wil je zomereczeem onder controle krijgen? Dan is de totaalaanpak de oplossing. Lees in dit artikel wat wordt verstaan onder de totaalaanpak van zomereczeem bij paarden en pony’s.
Oorzaak zomereczeem
Zomereczeem wordt veroorzaakt door de cullicoïdes mug. Deze mug is actief zodra de temperatuur boven de 10℃ uitkomt. Een paard met zomereczeem is allergisch voor het speeksel van deze cullicoïdes mug, ook wel knut genoemd. Het speeksel van de knut zorgt voor jeuk bij paarden. Door deze jeuk hebben de paarden de behoefte om te gaan schuren, tot bloedens aan toe. Vervolgens jeukt niet alleen de beet van de knut, maar ook de wonden. Je komt zo terecht in een neerwaartse spiraal. De aanpak van zomereczeem heeft dan ook alles te maken met het voorkomen van de eerste beet van de knut.
Timing
Voorkomen van de eerste beet van een knut kan alleen als je op tijd begint met maatregelen nemen. Dit betekent soms al dat je eind februari of begin maart moet starten met de aanpak, afhankelijk van de temperatuur buiten. Hou het weer goed in de gaten en start met de uitwendige aanpak zodra de temperatuur boven de 10℃ uitkomt.
Behandel zomereczeem ook inwendig
Bij de behandeling van zomereczeem is het belangrijk om je paard niet enkel uitwendig te behandelen, maar om ook om het rantsoen, de stofwisseling en de darmflora (samen de weerstand) te bevorderen. Lees hier meer over de behandeling van zomereczeem bij paarden.
Zetmeel en suikerrijke voeding hebben een negatief effect op zomereczeem. Een onderdeel van de totale aanpak is het beperken van zetmeel en suiker. Veel paardenliefhebbers denken dan alleen aan krachtvoer, maar wist je dat er ook veel suiker in gras, hooi en groentes zoals wortels en appels zitten?
Voornamelijk bij ruwvoer en gras wordt er niet stilgestaan aan de hoeveelheid suiker. Het weer heeft hier namelijk invloed op. In een koude nacht groeit gras niet, maar zet het gras de energie om in fructaan (suiker). Het is verstandig om paarden niet te vroeg op de weide te zetten en altijd gebruik te maken van strookbegrazing. Geef daarnaast niet te veel wortels, appels, brood, muesli en slobber.
Een paard dat zijn afvalstoffen niet goed kwijt kan of veel opgehoopte afvalstoffen heeft, kan de stoffen in het speeksel van de cullicoïdes mug ook minder goed verwerken. Het is daarom verstandig om minimaal een maand voor het zomereczeemseizoen je paard te ontgiften (reinigen van afvalstoffen) en je maakt je paard daardoor weerbaarder voor het speeksel van de knutten. Daarnaast werken inwendige producten zoals Finecto+ Horse ook beter. Een detox kan je het beste in het voor en najaar geven (voor en na het zomereczeemseizoen).
Er bestaan verschillende detox producten op de markt welke allemaal anders heten. Detox wordt ook wel ontgiften, draineren, reinigen en ontslakken genoemd. Eigenlijk komt het neer op producten die de werking van lever en nieren optimaliseren. In de meeste gevallen is een maand detoxen genoeg, maar in ernstige gevallen raden wij aan om deze supplementen drie maanden te geven.
De ervaring is dat Finecto+ Horse voor veel paarden met zomereczeem verlichting geeft. Ook hierbij geldt dat je gezondheid van je paard wel goed moet zijn om het beste effect te hebben. De kruiden worden namelijk via de huid uitgescheiden en daarvoor moet de stofwisseling goed op orde zijn. De kruiden en etherische olien zorgen voor een afwerende geur tegen knutten. Het poeder is eenvoudig door het voer te mengen en is 100% natuurlijk. Er zijn geen chemische middelen aan toegevoegd.
Finecto+ omgevingsspray spuit je op de vacht van je paard zodat deze goed beschermd is. Finecto+ is een natuurlijk product en slechts 1 behandeling met Finecto+ biedt al ruim één maand bescherming.
Wanneer je paard al last heeft van zomereczeem is de Cavalor Sw-Itch spray tegen zomereczeem een goed product om te gebruiken. Breng de spray elke dag aan op de aangetaste huid zodra je de huidirritatie merkt. Om de jeuk onder controle te houden, gebruik je Sw-Itch 2 tot 7 dagen per week. De spray zorgt er niet alleen voor dat jouw paard niet lijdt aan onophoudelijke jeuk, maar hij houdt de boosdoener ook op een afstand.
Voermeesters Huid Vitaal is een speciaal voer ontwikkeld voor paarden met huidproblemen of voor paarden met een overgevoelige huid. Dit voer bevat een hoog aandeel aan functionele vezels, extra biotine en essentiële vitaminen, mineralen en vetzuren. Deze nutriënten zijn allemaal voor ondersteuning van de huid. Wanneer je paard snel last krijgt van zomereczeem is deze brok een goed alternatief om te geven aan jouw paard.
Tip!
Heeft jouw paard elk jaar problemen met zomereczeem? Start dan aan het begin van het seizoen met deze brok.
Totaalaanpak
Hier een overzicht van de totaalaanpak, zowel uitwendig als inwendig. Neem zoveel mogelijk maatregelen om zomereczeem onder controle te houden. Verwacht niet dat één van de maatregelen het wondermiddel is. Alle maatregelen werken samen met elkaar.
Uitwendig
- Leg voordat de temperatuur boven de 10℃ uitkomt een eczeemdeken op (ook onder een regendeken).
- Geef je paard genoeg beweging.
- Zet je paard tijdens schemering op stal.
- Voorkom stress.
- Behandel de eventuele wondjes met een verzachtende lotion.
- Gebruik een vliegenmasker.
Inwendig
- Geef een detox voor en na het seizoen (lever & nier supplement).
- Optimaliseer de darmflora met een supplement voor de spijsvertering.
- Begin op tijd.
- Beperk suikers en zetmeel in de voeding.
- Zorg dat je paard goed op gewicht is.
Dankjewel voor deze fijne informatie