Menu

Buiten rondlopen is voor de meeste katten één grote ontdekkingstocht. Als je kat voor de eerste keer naar buiten gaat, dan lees je hier een aantal tips om te zorgen dat je kat ook weer naar huis komt.

Naar buiten

De meeste katten vinden het heerlijk als ze naar buiten mogen. Het is afhankelijk van de locatie waar je woont hoe veilig of onveilig dit is voor de kat. Een tussenoplossing kan zijn het afzetten van de tuin, zodat je kat de tuin niet uit kan. Hiervoor kun je op internet heel veel ideeën opdoen. Er zijn speciale hekken, rollen die boven op schuttingen aangebracht kunnen worden, kattennet enz..

Tips

Hier wat tips om weglopen te voorkomen en enigszins controle te hebben over je loslopende kat:

  • Zorg dat de kat gewend is aan zijn huidige woning, dus na een verhuizing minimaal een maand binnenhouden.
  • Leer de kat te komen als hij geroepen wordt of op een ander geluidsignaal. Roep de kat dus regelmatig bij je, ook als hij binnen is en beloon hem dan met wat lekkers of aandacht.
  • Laat de kat in het begin alleen naar buiten als hij al honger heeft, laat de deur open staan en roep hem na korte tijd weer binnen om te eten.
  • Zorg dat de kat niet regelmatig voor een gesloten deur komt te zitten buiten. De kans is dan groot dat hij ergens anders zijn heil gaat zoeken, waar wel een deur openstaat of een kattenluikje is, waar hij door kan.
  • Als de kat regelmatig naar buiten gaat en hij is binnen gehoorsafstand roep hem dan niet alleen maar om hem meteen daarna binnen te houden. Roep hem ook binnen, beloon hem met wat lekkers of aandacht en laat hem meteen weer naar buiten gaan. Als je dit laatste regelmatig doet, dan zal de kat eigenlijk altijd netjes blijven komen als hij geroepen wordt, want er volgt altijd iets leuks! Ga je de kat alleen maar roepen om hem meteen daarna de toegang tot buiten te ontzeggen, dan ben je in feite de kat aan het “bestraffen” voor het binnen komen. Zorg dus dat het voor je kat aantrekkelijk is naar huis te gaan en binnen te komen.
  • Een kattenluik is een handig middel waarmee jouw kat naar binnen en naar buiten kan wanneer hij dat wilt. Tegenwoordig heb je speciale kattenluiken die zijn afgesteld op een magneetje voor op de halsband of zelfs de chip van je kat. Dit is ideaal, want hiermee kun je instellen dat alleen jouw kat naar binnen en naar buiten mag! Zo houd je buurkatten buiten de deur. Lees hier meer over verschillende soorten kattenluiken.

Tip! Kattenluik met magneet of chip

Wil je ervoor zorgen dat alleen jouw kat(ten) naar binnen kan? Gebruik dan een kattenluik die enkel opengaat met gebruik van een magneet of chip.

Kattenluik met chip

Deze kattenluiken zijn afgesteld op de chip van je kat. Je kunt deze kattenluiken instellen voor meerdere gechipte dieren, dus dat is ook handig als je meerdere katten hebt, of als je ook een klein hondje hebt. Zo kun je regelen dat jouw ene huisdier wel naar buiten mag en jouw andere huisdier niet.

BESTEL IN DE WEBSHOP

Kattenluik met magneet

Dit is een kattenluik dat werkt met een magneet. De kat moet een magneetje om zijn halsband dragen, en als hij dan in de buurt komt van het kattenluik, dan zal deze openen. Het enige nadeel is dat de katten het magneetje kunnen verliezen en dan niet meer naar binnen kunnen.

BESTEL IN DE WEBSHOP