Herkomst

De boa constrictor is een wurgslang die voorkomt van Noord-Mexico tot Midden-Argentinië. Deze slangen leven solitair (alleen) en komen voor in tropische bossen, maar ook op droge vlaktes of op landbouwgrond. Boa’s worden, afhankelijk van hun ondersoort, zo’n één tot maximaal vier meter lang. De boa constrictor is een van de meest gehouden wurgslangen. Het is een mooi getekende slang die in verschillende kleurvarianten wordt gekweekt.

Gedrag

De boa is meestal vrij rustig en wordt niet al te groot. De kleinere ondersoorten zijn geschikt voor de beginnende slangenhouder. Bedenk je wel dat de boa geen knuffeldier is en dat het speciale aandacht en verzorging nodig heeft gedurende zijn gehele leven. Boa’s kunnen vrij tam worden en ze zijn meestal niet agressief. Ze zijn niet giftig, maar kunnen als ze zich bedreigd voelen wel degelijk bijten.

Voeding boa constrictor

Boa’s kunnen gevoerd worden met muizen en ratten. Deze kunnen levend worden aangeboden, maar het is vaak praktischer om de boa te laten wennen aan dood voedsel. Je kunt dan diepgevroren voedseldieren gebruiken die je op kamertemperatuur aan je slang geeft. Slangen die gewend zijn om dode voedseldieren te eten zullen je bewegende handen dan ook minder snel aan zien voor voer.

Voer je levende dieren? Blijf er dan bij totdat het dier dood is; hiermee voorkom je dat je slang gebeten wordt door de muis of rat. Jonge boa’s eten eens per week, volwassen boa’s voer je meestal eens per twee tot vier weken, afhankelijk van de ondersoort, de leeftijd en de grootte van de prooidieren die je hem te eten geeft. Voer het voederritueel altijd op dezelfde manier uit zodat je slang leert dat dit de enige situatie is waarin hij mag bijten.

null

Heb je meerdere boa's?

Haal ze dan altijd uit elkaar tijdens het voedermoment. Het is namelijk erg moeilijk om wurgslangen weer uit elkaar te halen als ze zich om dezelfde prooi klemmen.

Huisvesting & verzorging

Een boa leeft het liefst alleen. Als je toch meerdere boa’s bij elkaar wilt houden, dien je over een groot terrarium te beschikken. Het terrarium moet stevig zijn en op slot kunnen, want slangen zijn erg goed in ontsnappen. Kies een rustige plek, liefst trillingsvrij en uit de directe zon. De afmetingen van het terrarium zijn afhankelijk van de ondersoort. Boa’s moeten de hoogte in kunnen, dus zorg voor een wat hoger terrarium met wat klimtakken. Daarnaast hebben boa’s graag een schuilplaats, hier kun je bijvoorbeeld een omgekeerde plantenpot of een speciaal voor slangen geschikte grot gebruiken.

Als bodembedekking kun je bijvoorbeeld kranten, schors of turfstrooisel gebruiken. Om het terrarium te verlichten kun je TL-licht of daglichtlampen gebruiken. In het terrarium moeten verschillende warmtezones zijn zodat de slang kan kiezen waar hij wil liggen. De temperatuur moet tussen de 26 en 35 graden liggen, met ’s nachts een minimumtemperatuur van 20 graden. Als verwarming is een warmtelamp geschikt; let hierbij goed op dat de slang zich niet aan de lamp kan branden. Ook moet de leefomgeving een vochtigheidsgraad tussen  de 60% en 85% hebben. Een thermometer en hygrometer is noodzakelijk om het klimaat te controleren. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie.

Zorg altijd voor een goedgevulde waterbak met vers water in het terrarium. Die moet zo groot zijn dat de slang er in zijn geheel in kan liggen, iets wat boa’s tijdens het vervellen vaak doen.

Gezondheid & ziekte

Een zieke boa beweegt minder, eet niet of heeft een doffe kleur. Klimaat en hygiëne zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid van je slang. Een nare aandoening die je Boa kan krijgen is stomatitis of mondrot. Dit is een bacteriële infectie in de mond die witte plekken veroorzaakt en het weefsel aantast. Boa’s kunnen last hebben van parasieten zoals teken, mijten of wormen. Daarnaast kunnen ook darm- en luchtweginfecties voorkomen. Ook komt bij boa’s de ziekte Body Inclusion Disease voor. Dit is een besmettelijke, ongeneeslijke virusziekte die onder andere zenuwproblemen veroorzaakt. Deze ziekte is uiteindelijk dodelijk. Als je twijfelt over de gezondheid van je dier, neem dan altijd contact op met een dierenarts!

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een boa constrictor wordt gemiddeld 20 tot 25 jaar oud en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over verschillende soorten reptielen? Klik dan hier.