Het is super vervelend wanneer je planten doodgaan. Dit gebeurt door plaaginsecten. Deze beestjes kun je bestrijden met bestrijdingsmiddelen. Sommige bestrijdingsmiddelen zijn niet voor de natuur. Een alternatief voor deze bestrijdingsmiddelen zijn natuurlijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke vijanden zijn bijvoorbeeld; lieveheersbeestjes, gaasvliegen en spinnen

info

Aantrekkelijke tuin voor natuurlijke vijanden

Zorg voor insectenhotels in je tuin, deze zorgen ervoor dat natuurlijke vijanden in jouw tuin willen komen. Waar je deze insectenhotels plaatst lees je hier. Ook een gevarieerde beplanting kan helpen natuurlijke vijanden naar jouw tuin te lokken.

Welke plaaginsecten zitten er in jouw tuin?

De taxuskever/gegroefde lapsnuitkever

Taxuskevers worden ook wel de gegroefde lapsnuitkever genoemd. Taxuskevers zijn ongeveer 7 tot 10 millimeter lang, bruinzwart van kleur en hebben vaalgele vlekken op de rug. De taxuskever is alleen ’s nachts actief. Overdag houden taxuskevers zich schuil. Dan zijn ze vaak te vinden tussen de potkluit en de pot of onder grove kluiten. Ze zijn ook te vinden in de strooisellaag of onder planken. De taxuskever maakt ronde happen in bladranden. Ook kunnen deze insecten hele bladeren van planten opeten, waardoor je plant helemaal kaal wordt.

De oplossing tegen de taxuskever

Taxuskevers worden graag gegeten door krielkippen, maar krielkippen eten ook graag jonge aanplant. Laat krielkippen alleen los in jouw tuin met volwassen planten. Taxuskevers schuilen aan de onderkant van planken. Wanneer je tussen de aangetaste planten een paar planken legt, kun je de kevers ’s ochtends verzamelen. Tot slot kun je deze kevers ook op natuurlijke wijze bestrijden met speciale aaltjes.

De aardrups is een larve van diverse soorten nachtvlinders. De jonge rupsen leven boven de grond. Deze rupsen eten dan van de jonge planten. Ze knagen kleine gaatjes in de bladeren. Zo lijkt het net alsof er met hagel op de planten is geschoten.

De rupsen gaan vrij snel ondergronds eten aan de wortels en andere ondergrondse delen van planten. ’s Nachts wordt er ook gegeten aan makkelijk bereikbare bladstelen en soms zelfs in het hart van de plant. De aardrups is makkelijk te vinden, aangezien er stukken van de planten worden meegetrokken in de grond. De half uitstekende plantendelen naast een beschadigde plant verraadt de schuilplaats van de aardrups.

De oplossing tegen de aardrups

Aardrupsen bestrijd je met aaltjes. De aaltjes dringen door de bodem en scheiden bepaalde bacteriën af. De aardrups gaat dan binnen twee à drie dagen dood.

De engerling

De engerling is een larve van verschillende soorten bladsprietkevers zoals; de meikever en junikever. Engerlingen kunnen 4 tot 5 centimeter groot worden. Ze zijn geelwit van kleur en hebben een bruin oranje kop. De engerling eet aan de wortels van het gazon. Dit zorgt voor verdorring van het gras en losse zoden op jouw gazon. De engerlingen zullen doorgaan tot het winter is. Wanneer het winter is graven de larven dieper in de grond en overwinteren ze hier. In de winterperiode zijn de larven in ruststand en zullen ze niks doen aan het gazon.

De oplossing tegen de engerling

De bestrijding van de engerling wordt het meeste uitgevoerd tussen juni en oktober, dit zijn namelijk de tijden dat de meeste schade wordt toegebracht aan de populatie. Een natuurlijke bestrijding kan door middel van aaltjes. Deze kruipen in de engerlingen en verdoven ze, waarna ze zich voeden met de dode larven. In de dode engerling vermenigvuldigen de aaltjes zich, daarna gaan ze op zoek naar een nieuwe engerling. Ook DCM Heteri-Guard of Bsi Larvex is een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen engerlingen.

Tip!

Zorg ervoor dat het jaar erop je gazon opnieuw wordt behandelt tegen de engerlingen.

De emelt

De emelt is een larve van een langpootmug. De larven zijn donkergrijs/zwart van kleur en hebben een leerachtige huid. Emelten kunnen wel 6 centimeter lang worden. Emelten hebben geen duidelijke kop. Emelten voeden zich met de wortels van het gras. Het gras komt hierdoor los te liggen en zal uiteindelijk afsterven. Daarnaast zijn er verschillende vogels die de emelt zien als een lekkernij. Deze vogels wroeten en pikken in het gras om bij de emelt te kunnen komen. Dit zorgt voor een volledig overhoop liggend gazon. Alleen een nieuwe aanleg van het gazon zou een manier zijn om weer een mooi grasveld te krijgen.

De oplossing tegen emelten

Emelten kunnen het beste worden bestreden in mei tot juli en van oktober tot december. Net als bij de engerling kunnen emelten het beste worden bestreden met aaltjes. Het kan ook met DCM heteri-guard.

Tip!

Zorg ervoor dat volgend jaar het gazon opnieuw wordt bestreden tegen de emelt.

De wants

De wants in Nederland is meestal bruin, groen en soms grijs gekleurd. Er bestaan nuttige, maar ook schadelijke wantsen. De schadelijke wantsen zijn bijvoorbeeld; de brandnetelwants, de behaarde wants en de groene appelwants. Een wants is 1,5 centimeter groot en is vrij makkelijk waarneembaar. Wantsen leggen eitjes op de achterkant van de bladeren. De wants zorgt voor gaten en beschadigingen aan nieuwe scheuten. Wantsen leven namelijk op plantensappen, met name uit de toppen van jonge scheuten en bladeren. Volwassen wantsen tasten zelfs vruchten aan. Deze vruchten krijgen dan bobbels op de schil of schurftplekken. Soms worden de vruchten rimpelig.

Oplossing tegen de wants 

Er zijn chemische bestrijdingsmiddelen tegen de wants, deze worden meestal gebruikt in de tuin of landbouw. Maar er zijn ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals; Ecostyle Spruzit, Luxan Pyrethrum, Natria Pyrethrum en Luxan Pyrethrum Vloeibaar

De japanse vlieg

De Japanse vlieg is een soort wants. Hij wordt maximaal 4 millimeter groot en is bruin tot zwart van kleur. De Japanse vlieg zorgt ervoor dat de Rhododendron niet bloeit. Deze krijgt gele plekjes aan de bovenzijde van het blad en bruine roestachtige vlekken aan de onderzijde.

Oplossing tegen de Japanse vlieg

Als bestrijdingsmiddel kan de Spruzit R worden gebruikt. Ook kan er worden gespoten met de werkzame stof imidacloprid of thiacloprid. De behandeling zal herhaald moeten worden om ervoor te zorgen dat de later uitgekomen larven ook bereikt worden. Let vooral bij de bespuiting op dat er aandacht wordt besteed aan de onderzijde van het blad.

De buxusrups

De buxusrups zorgt voor dode blaadjes, kale takken, bladskeletten en spinsels bij de buxus. Signalen zoals; spinsels, uitwerpselen en wormen of rupsen in de buxus, geven aan dat de buxusrups aanwezig is. Kijk diep in de plant bij de onderste stammen. De buxusmot legt de eitjes aan de onderkant van de buxusblaadjes. De rupsen beginnen binnenin de buxus en eten zich in een hoog tempo naar buiten. Een behoorlijke buxus kan in een dag of twee al helemaal kaal zijn!

Oplossing tegen de buxusrups

Vogels vinden rupsen een heerlijk hapje en ook kippen zijn gek op de buxusrups. Zorg voor een aantrekkelijke tuin voor vogels. Probeer zoveel mogelijk rupsen te vangen en knip de aangetaste delen van de buxus weg. Voer de aangetaste delen altijd af in een afgesloten zak of container. De aangetaste buxus moet niet bij het gft worden gegooid. Wanneer de bak namelijk lang genoeg staat, kan de vlinder ontsnappen en verder verspreiden naar andere locaties. Schaf een feromonen val aan om zoveel mogelijk mannelijke motten te vangen. Zo worden er minder vrouwtjes bevrucht en kunnen de rupsen straks minder schade aan de buxussen toebrengen. Ook kunnen er aaltjes worden ingezet, deze eten de buxusrups op. Er zijn nog vele andere bestrijdingsmiddelen tegen de buxusrups. Lees ook het advies over hoe je een buxusrupsen en buxusmotten kunt bestrijden.

Tip!

Vanaf april kan er nog tijdig actie worden ondernomen om jouw buxus te beschermen!

De spintmijt

Mijten zorgen ervoor dat bladeren een doffe kleur krijgen en dat soms zelfs spinseldraden aan de onderkant van bladeren te zien zijn. Mijten zijn kleine spinachtige beestjes, deze komen veel voor op grassen, planten en bloemen. Er leven in Nederland tientallen verschillende soorten mijten. Op planten zit voornamelijk de spintmijt. De spintmijt slaat pas toe wanneer de plant verzwakt is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door droogte. Spintmijten zuigen de cellen van zwakke planten leeg. Deze gewassen kunnen dan niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen. Een plant die is aangetast door de spintmijt, zal niet meer goed groeien en afsterven.

De oplossing tegen spintmijten

Ecokuur Bladinsecten is een bestrijdingsmiddel tegen de spintmijt. Dit middel verandert de smaak van het blad, waardoor het insect het blad niet meer eet.

De bladluis

Bladluizen zitten vaak op jonge scheuten, sommige luizen eten bij voorkeur van de takken of stam. Bladluizen voeden zich met de cellen van een plant. Luizen zijn meestal groen van kleur, maar er zijn ook witte, zwarte, gele, rode en paarse soorten. Bladluizen zijn meestal niet groter dan een halve millimeter. Luizen zorgen voor vieze, plakkerige plekken op een plant. Luizen leven namelijk van plantensappen. De suiker, genaamd honingdauw, die in deze planten zitten worden afgescheiden, dit is een plakkerig goedje.

De oplossing tegen bladluizen

Lieveheersbeestjes eten graag luizen. De larve van een lieveheersbeestje eet gemiddeld zo’n 600 bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet ongeveer 100 bladluizen per dag. Ook sluipwespen en oorwormen eten bladluizen. Bestel hier alle andere bestrijdingsmiddelen tegen de bladluis.

De trips

De trips is een klein, slank insect met gerafelde vleugels. De volwassen trips is bruin tot zwart van kleur en ongeveer 1-2 millimeter lang. De larven van de trips zijn oranje, geel of groen en ongeveer 1 millimeter lang. De trips voedt zich met sappen uit de cellen van verschillende soorten planten.

In Nederland komt de Californische trips het meeste voor. Daarnaast zijn er nog de Tabakstrips, de Echinotrips en de Japanse trips die zorgen voor steeds meer overlast. De Japanse trips geeft zuigschade aan het blad. De schade beperkt zich tot op het heden tot de Hydrangea. De Echinotrips americanus zit op alle stadia van het blad. De volwassen exemplaren leven aan de boven- en de onderkant van het blad. De Echinotrips is zwart en heeft een witte streep aan de basis van de vleugels. De Tabakstrips komt buiten voor op katoen, tabak, prei en ui. In de kas kom je deze beestjes tegen op voornamelijk de komkommer, paprika, roos en chrysant.

Wist je dat?

Wist je dat een trips zo’n 150 tot 300 eieren afzet in bladeren of bloemen. De tripslarven laten zich uit het gewas op de grond vallen, waarna ze in de grond verpoppen.

De oplossing tegen de trips

Je kunt tripsen bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Deze bestrijding kan lastig zijn. De insecten zijn namelijk slecht te raken met het bestrijdingsmiddel, doordat de poppen in de grond niet worden bereikt. Deze komen dan na enkele dagen tot weken uit, waardoor er weer een nieuwe bestrijding zal moeten worden uitgevoerd. Ook leven de tripsen vaak diep in bloemen of groeikoppen, waardoor het insect slecht te raken is. Er is ook natuurlijke bescherming, door middel van aaltjes. De aaltjes hebben de tripsen op hun menu en zorgen voor de bescherming van jouw planten.

BESTEL HIER ALLE BESTRIJDINGSMIDDELEN
null

Natuurlijke vijanden

Wist je dat er natuurlijke vijanden kunnen worden gekocht voor in jouw tuin om plaaginsecten te bestrijden? Lees hier welke natuurlijke vijanden welke plaaginsecten bestrijden!