Herkomst

Kreeften, krabben en garnalen worden aangeduid als kreeftachtigen en worden steeds populairder als aquariumdier. Deze bodemdieren komen in veel verschillende gebieden voor en brengen extra eisen voor de inrichting van het aquarium mee. Deze dieren zijn uitstekende opruimers en eten voedselresten en andere afvalmaterialen van de bodem.

Huisvesting & verzorging

Krabben, kreeften en garnalen leven op de bodem van het aquarium en hebben dan ook geen diep aquarium nodig. Veel garnaalsoorten zijn erg klein en kwetsbaar en kun je daarom het best zonder vissen houden. Wanneer je toch vissen in het aquarium wilt houden kan er het beste voor kleine vissen worden gekozen, deze eten namelijk de garnalen niet op. Denk hierbij aan neon tetra’s en kardinaal tetra’s. Garnalen zijn goed te houden in nano-aquaria die je volledig naar de eisen van deze dieren kunt inrichten. Kreeften zijn groter en robuuster en daarom beter te houden in combinatie met veel vissoorten.

Kreeften kunnen doorgaans in de meeste aquariums goed gehouden worden. Veel krabsoorten hebben een aanpassing nodig in het aquarium. Krabben gebruiken namelijk graag een strandgedeelte waar zij op het droge kunnen zitten. Deze bodemdieren hebben voldoende oppervlakte nodig om zich te kunnen bewegen. Zorg daarbij voor afwisseling van materialen. Het liefst hebben deze dieren fijne grindsoorten, verschillende lage waterplaten en mos op de bodem waar zij hun voedsel in kunnen zoeken. Breng daarnaast ook schuilmateriaal aan voor deze dieren.  Krabben kruipen graag onder stenen, in holen of tussen beplanting.

De meeste kreeftachtigen zijn in water met kamertemperatuur te houden. Voor tropische soorten is een verwarmingselement aan te raden. Houd de waterkwaliteit van het aquarium in de gaten door dit te testen en te bekijken of het water helder blijft. Het is verstandig een filter aan te brengen om het water schoon te houden. Let er wel op dat kleine bodembewoners niet naar binnen kunnen worden gezogen. Het zuurstofgehalte van het water is ook van groot belang. Zorg voor voldoende zuurstofvoorziening door het aanbrengen van planten en eventueel een zuurstofpomp of bruissteen.

BEKIJK ALLE AQUARIA IN DE WEBSHOP

Voeding

Kreeften, krabben en garnalen eten in de natuur restmateriaal van de bodem. In het aquarium zullen zij ook voor een grote gedeelte hun voedsel zelf kunnen verzamelen van restmateriaal dat zich op de bodem zal verzamelen. Wanneer je deze dieren in combinatie met andere vissen houdt, zullen zij ook een gedeelte van de vissenvoeding kunnen opnemen vanaf de bodem. Voor deze bodemdieren is ook speciaal voer te krijgen, dit zinkt naar de bodem. In dit voer zitten alle voedingsstoffen die je garnalen, kreeften of krabben nodig hebben. Het is verstandig met enige regelmaat deze speciale voeding aan te bieden om je dieren gezond te houden.

BESTEL VISSENVOEDING IN DE WEBSHOP

Gezondheid & ziekte

Houd het uiterlijk van je kreeftachtigen goed in de gaten om afwijkingen op tijd te constateren. Bij verschillende aandoeningen zul je veranderingen zien aan de buitenkant van deze dieren.

Deze dieren zullen met enige regelmaat vervellen. Let er op dat dit soepel verloopt en zorg voor een goede voeding om problemen bij het vervellen te voorkomen. Let ook goed op het gedrag van de dieren; wanneer je afwijkende gedragingen ziet, kan dit betekenen dat zij zich niet goed voelen. Ga in dat geval na of de waterkwaliteit hoog genoeg is en gebruik eventueel test strips om het water te testen. Voor afwijkende waterwaardes zijn er verschillende producten te verkrijgen. Ook een pomp met filter kan helpen het water gezonder te maken.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van het aquarium zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van het aquarium en het schoonhouden van het aquarium.

De meeste kreeftachtigen kunnen ongeveer 5 jaar oud worden en vertrouwen op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BEKIJK ALLE AQUARIUMPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over tropische vissen

Voor meer informatie over tropische vissen klik je hier.