Herkomst

De familie van de prachtvinken behoort tot de zangvogels, er zijn wel 140 verschillende soorten prachtvinken. Het zijn kleine vogeltjes, vaak tussen 7 en 14 centimeter lang. De meeste soorten zijn helder gekleurd of hebben een mooie aftekening. Prachtvinken zijn geschikt voor ervaren vogelhouders, maar er zijn ook voldoende soorten die prima geschikt zijn als je niet eerder vogels hebt gehouden. De meest bekende soorten zijn de zebravink, het Japans meeuwtje en de gouldamadine. Prachtvinken komen van nature voor in Afrika, Azië en Australië.

Voeding

Prachtvinken zijn zaadeters, ze eten dus voornamelijk zaadmengsels, speciaal voor tropische vogels. Wanneer je prachtvinken alleen zaden geeft, bestaat de kans dat ze een tekort krijgen aan mineralen en vitaminen. Daarom is het verstandig om je vogels een compleet dieet te geven van zaad met eivoer of krachtvoer.

Naast dit dieet kun je groenvoer en wat trosgierst aanbieden. Geef trosgierst met mate; je vogels worden hier snel te dik door. Ook het voeren van insecten is een goede aanvulling op het dieet van je vogel. Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn. Daarnaast is grit ook nodig, hierdoor kan je vogel het voer beter verteren. Grit bevat mineralen en moet altijd aanwezig zijn.

BESTEL HIER JOUW VOGELVOER IN DE WEBSHOP

Huisvesting & verzorging

Prachtvinken kunnen het beste geplaatst worden in een zo groot mogelijke volière. Het is belangrijk dat de vogels voldoende bewegingsvrijheid hebben en dus goed kunnen vliegen. Sommige prachtvinken, bijvoorbeeld zebravinken, kunnen prima in een buitenverblijf gehuisvest worden. Wel is het belangrijk dat prachtvinken een tocht- en vorstvrij nachthok hebben.

Het beplanten van een volière wordt door veel vogels gewaardeerd; zij gebruiken planten als schuil- en nestmogelijkheid. Een vogelbadje is ook een goede toevoeging. Veel vogelsoorten houden van badderen. Zorg daarnaast voor voldoende drinkbakjes en voerbakjes, zitstokken, nestkastjes of slaaphokjes.

Op de bodem van een buitenvolière kan droog metselzand of beukensnippers gebruikt worden, bij een binnenvolière kun je kiezen voor bijvoorbeeld beukensnippers, schelpenzand of bodemmateriaal uit maïs. Voor vrijwel alle soorten geldt dat ze op zijn minst als koppeltje gehouden moeten worden. Sommige soorten, zoals de gouldamadine, hebben behoefte aan meerdere soortgenoten. Voor alle vogelsoorten geldt; lees je eerst goed in, in de specifieke soort; het kan namelijk per soort verschillen hoe ze gehuisvest moeten worden.

Bij het verzorgen van je vogels is het belangrijk dat de volière regelmatig wordt verschoond, het bad- en drinkwater dient dagelijks verschoond te worden, en het voer moet worden gecontroleerd en eventueel worden bijgevuld. Sommige prachtvinken hebben extra verzorging nodig, bij een aantal soorten komt doorgroei van de ondersnavel voor, waardoor deze bijgeknipt kan worden. Ook moeten bij sommige prachtvinken de nagels geknipt worden. Als je je vogel moet hanteren, is het belangrijk om rustig te werk te gaan; prachtvinken zijn erg stressgevoelig en kunnen door te hardhandig vastpakken of door de stress van het hanteren overlijden.

BESTEL HIER JOUW VOGELKOOI OF VOLIÈRE

Voortplanting

Bij de meeste prachtvinken is het eenvoudig te zien of het een mannetje of vrouwtje betreft. Dit komt doordat ze van elkaar verschillen in tekening of kleur. Voor een aantal soorten geldt dat het verschil niet of bijna niet te zien is. Hierbij kun je het dan weer onderscheiden door de manier van zingen, zoals bijvoorbeeld bij het Japanse meeuwtje. Als ook dit geen duidelijkheid geeft kun je een DNA-test laten uitvoeren.

Aan het begin van het broedseizoen probeert het mannetje het vrouwtje te verleiden. Een koppel prachtvinken kan gebruik maken van een nestkastje, maar soms bouwen ze ook zelf hun nest. Zorg in ieder geval altijd voor voldoende nestmateriaal. Bij de meeste soorten worden de eitjes uitgebroed door zowel het mannetje als het vrouwtje, dit duurt 11 tot 18 dagen. Na het uitkomen duurt het ongeveer drie weken voordat de jonge vogels uitvliegen. Na het uitvliegen worden de jonge vogels vaak nog bijgevoerd door de ouders. Het kweken met prachtvinken is lang niet altijd even gemakkelijk, hoewel er ook soorten zijn die zich gemakkelijk voortplanten zoals de zebravink en de Japanse meeuw.

Gezondheid & ziekte

Als je je vogels regelmatig observeert, weet je hoe ze eruit zien en zich gedragen in gezonde toestand. Hierdoor zal het al snel opvallen als er iets aan de hand is. Het eerste teken van een zieke vogel is vaak bol zitten; de vogel zet zijn veren uit en maakt een lusteloze indruk. Het is belangrijk om meteen in te grijpen als je ziet dat je vogel zich ziek gedraagt. Vervetting is een veelvoorkomende aandoening bij prachtvinken, deze aandoening wordt veroorzaakt door een te kleine volière; je vogel krijgt dan te weinig beweging.

Ook kunnen prachtvinken last hebben van parasieten zoals vederluis, mijt en wormen. Mocht je vogel besmet zijn; behandel je vogel met een speciaal geneesmiddel om de parasieten te bestrijden. Daarnaast zijn cochlosomose (darminfectie) en campylobacteriosis (bacteriële infectie) gevaarlijke infecties. Gelukkig zijn deze infecties wel goed te bestrijden met medicatie.
Ga in geval van ziekte met je prachtvink naar een dierenarts die ervaring heeft met volièrevogels. Wacht daarmee niet te lang mee, want vogels houden het namelijk zo lang mogelijk verborgen als ze ziek zijn. De ziekte is al vaak een vergevorderd stadium wanneer je het ontdekt.

BESTEL HIER GEZONDHEIDSPRODUCTEN

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden.

Speelgoed en onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen.  Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Prachtvinken worden gemiddeld vijf tot tien jaar oud en vertrouwen op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd. Kun je niet meer voor je huisdier zorgen? Zoek dan een geschikt opvangadres of nieuwe eigenaar.

BESTEL ALLE VOGELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
tip

Meer informatie over vogels

Wil je meer informatie over vogels? Klik dan hier.