Herkomst

De meest gehouden pythons zijn de tijgerpython en de netpython. De tijgerpython is een flinke wurgslang en is alleen geschikt voor ervaren slangenhouders. Een volwassen tijgerpython kan erg gevaarlijk zijn als er niet goed mee omgegaan wordt. Hij heeft een groot terrarium nodig en heeft een lengte van vier tot vijf meter. De netpython is vaak iets groter, deze slang kan namelijk vijf tot zes meter lang worden. Deze python ziet er mooi uit met zijn netvormige tekening. Er bestaan daarnaast veel mooie kleurvarianten. Het zijn sterke en temperamentvolle wurgslangen die, net als de tijgerpython, alleen gehouden kunnen worden door ervaren slangenhouders.

Gedrag

Pythons zijn vrij rustige slangen. Bedenk je wel dat een python geen knuffeldier is en dat het speciale aandacht en verzorging nodig heeft gedurende zijn gehele leven. Ze zijn niet giftig, maar kunnen als ze zich bedreigd voelen wel degelijk bijten.

Voeding python

Pythons zijn vleeseters. In de natuur eten ze onder andere knaagdieren, vogels, herten of zelfs wilde zwijnen. Pasgeboren pythons kun je een keer per week kleine dieren, zoals muizen voeren. Als je slang ouder wordt kun je overstappen naar ratten en uiteindelijk konijnen. Volwassen pythons mogen elke twee weken voer krijgen, minder vaak mag ook. Slangen die te vaak gevoerd worden, worden vaak niet oud en planten zich slecht voort.

Als je een tijgerpython van 3 meter of meer hebt, kun je hem ook grotere dieren (grote konijnen) gaan geven. Koop de voedseldieren altijd bij een dierenspeciaalzaak; dieren die je zelf vangt kunnen parasieten en bacteriën bij zich dragen. De meeste slangeneigenaren kiezen er voor om dode voedseldieren te geven. Voer je levende dieren? Blijf er dan bij totdat het dier dood is; hiermee voorkom je dat je slang gebeten wordt door het voedseldier. Voedseldieren bevatten in principe voldoende voedingsstoffen om je python gezond te houden. Eventueel kun je wat extra kalk of vitamines geven.

Huisvesting & verzorging

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een terrarium komt heel wat kijken, zorg dus dat je goed op de hoogte bent van het hoe en wat, voordat je een python aanschaft. Slangen ontsnappen gemakkelijk, zorg daarom voor een goed afsluitbaar terrarium. Ook is de grootte van het terrarium belangrijk; pythons worden erg groot en hebben de ruimte nodig. Het terrarium moet een temperatuur hebben van 27 tot 32 graden Celcius. Onder de warmtespots mag het warmer zijn, maar let op dat je slang zich hier niet aan kan branden. Houdt ’s nachts een lagere temperatuur aan van ongeveer 23 tot 27 graden. Voldoende licht is belangrijk, heb je niet voldoende daglicht, zorg dan voor verlichting in het terrarium.

Als bodembedekking voor jonge slangen kun je papier gebruiken, dit is gemakkelijk te verschonen en je kunt de ontlasting goed in de gaten houden. Voor volwassen slangen kun je schors (beuken) snippers gebruiken. Je kunt het terrarium verder aankleden met een ruime, ondiepe waterbak en kunstplanten. Hou het simpel; teveel accessoires kunnen stress veroorzaken.

Gezondheid & ziekte

Pythons hebben een bijzonder goede afweer en worden bijna nooit ziek, mits ze goed verzorgd worden. Een probleem dat zich nog wel eens voordoet is slecht vervellen. Daarnaast kunnen slangen lijden aan schimmel- of bacteriële infecties, wormen, mondrot en legnood. Besmettelijke ziekten die bij slangen voorkomen zijn het paramyxovirus en IBD (inclusion body disease). Deze ziekten kunnen dodelijk zijn voor slangen, het is daarom erg belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Was altijd je handen met een desinfecterende zeep en houd nieuwe dieren bij voorkeur een half jaar in quarantaine. Neem voor vragen contact op met een dierenarts die gespecialiseerd is in deze dieren en monitor je dieren regelmatig.

Kosten python

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Ook de inrichting van het verblijf en met name bodembedekking moet regelmatig opnieuw aangeschaft worden. Onderdelen van het verblijf zullen soms schade oplopen en daarom moeten worden vervangen. Ook kan het zijn dat je dier ziek wordt en daardoor een dierenartsbezoek en behandeling nodig heeft. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je dier.

Een python wordt gemiddeld 25 jaar oud en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BEKIJK ALLE REPTIELPRODUCTEN IN DE WEBSHOP
null

Meer informatie over reptielen

Wil je meer informatie over reptielen? Klik dan hier.