Herkomst

Vissen zijn leuk om te houden en te zien in jouw vijver. Er zijn veel verschillende vissensoorten die geschikt zijn om in de vijver te houden. De meest voorkomende vijvervissen zijn soorten die veel aan de oppervlakte komen en/of felle kleuren hebben. Hierdoor kun je de vissen goed zien en beleef je er het meeste plezier aan. De soorten die je veel terugvindt in de vijver zijn goudvissen, goudwindes, komeetstaarten, goudelritsen, zonnebaarzen en steuren. Deze vissen hebben verschillende achtergronden, maar zijn onder dezelfde omstandigheden te houden.

Huisvesting & verzorging

De vijver waarin je je vissen houdt, kun je naar eigen smaak inrichten. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden voor de vissen en voldoende planten om de waterkwaliteit te handhaven. De waterkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van je vissen. Een goede kwaliteit wordt bereikt door een juist evenwicht van planten en vissen in de vijver. Planten en vissen voorzien elkaar van voedingsstoffen en vullen elkaar zo aan.

Houd goed in de gaten of het water schoon genoeg blijft. Zie je vertroebeling? Dan kan het zijn dat er te veel vissen in je vijver zijn of er te weinig planten aanwezig zijn. Het evenwicht is dan weggevallen. Om vervuild water tegen te gaan, kun je een (biologisch) filter met pomp installeren die het water schoonhoudt. Aanvullend kun je een UVC-filter gebruiken. Deze stelt het water bloot aan uv-licht wat zweefalgen doodt en daardoor het water minder troebel maakt. Dit kun je gebruiken wanneer je vaak een groene waas in het water ziet. Om verdere vervuiling te voorkomen, is het verstandig regelmatig losse bladeren en andere materialen uit de vijver te verwijderen met behulp van een schepnet. Zo blijft de bodem van de vijver schoon en voorkom je vertroebeling van het water. Helder water is gezond voor je vissen en het hele biologische evenwicht in je vijver.

In de winter kan het vijverwater aan de oppervlakte dichtvriezen. Dit is niet schadelijk voor je vissen, mits er nog water aanwezig is waar zij zich in kunnen bevinden. Hierom moet de vijver diep genoeg zijn, zo’n 80 cm is daarvoor voldoende. Een dieper gedeelte aanleggen is hiervoor ook een oplossing. ’s Winters zullen je vissen erg inactief worden. Ze bewegen minder en verbruiken daardoor ook minder zuurstof. Er komt in het vijverwater echter nog wel CO2 vrij en hierom is het verstandig om een gedeelte van het ijs open te houden bij langdurige bevriezing. Zo kunnen schadelijke gassen ontsnappen. Je vissen hebben in de winter ook erg weinig voer nodig. Bekijk goed of ze nog naar het eten toe komen en stop anders tijdelijk met voeren om vervuiling van het water te voorkomen.

Voeding vijvervissen

Vijvervissen hebben voldoende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Vaak kunnen de vissen zelf al een gedeelte van hun menu uit de vijver zelf halen. Om zeker te zijn dat je vissen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen, zul je ook vijvervissenvoer moeten geven. Dit zijn korrels, vlokken of tabletten waarin alles zit wat je vissen nodig hebben. Afhankelijk van de vissoorten in je vijver, gebruik je een product dat aan de oppervlakte blijft drijven, langzaam zinkt of direct op de bodem blijft liggen. Zorg altijd dat de hoeveelheid voer die je geeft direct wordt opgegeten. Zo voorkom je watervervuiling door voerresten.

BESTEL VISSENVOER IN DE WEBSHOP

Gezondheid & ziekte

Houd het uiterlijk van je vissen goed in de gaten om afwijkingen op tijd te constateren. Bij verschillende aandoeningen zul je veranderingen zien op de huid of vinnen van je vissen. Voor veel van deze aandoeningen zijn middelen te krijgen bij de dierenspeciaalzaak. Let ook goed op het gedrag van je vissen. Wanneer je afwijkende gedragingen ziet, kan dit betekenen dat je vissen zich niet goed voelen. Ga in dat geval na of de waterkwaliteit hoog genoeg is en gebruik eventueel teststrips om het water te testen. Voor afwijkende waterwaardes zijn middelen te krijgen en ook een pomp met filter kan helpen het water gezonder te maken.

Kosten

Houd er rekening mee dat een huisdier altijd kosten met zich meebrengt. Naast de aanschaf van het dier en een geschikt verblijf met inrichting, zijn er ook terugkerende kosten. Je dier heeft dagelijks voer nodig dat voorziet in zijn specifieke behoeftes. De inrichting van de vijver zal af en toe aan vervanging toe zijn en waterverzorgingsproducten gebruik je regelmatig opnieuw. Ook kan het zijn dat je vissen ziek worden en er kosten voor geneesmiddelen worden gemaakt. Denk ook aan de tijd die je moet inplannen voor de dagelijkse verzorging van je vissen en het schoonhouden van het aquarium.

Een vijvervis kan wel meer dan 15 jaar oud worden en vertrouwt op jouw volledige zorg en aandacht gedurende die tijd.

BESTEL HIER ALLE VIJVERPRODUCTEN